"Intelepciunea Cabalei ne invata o metoda practica pentru a ajunge la Lumea de Sus si la sursa existentei noastre. Prin intelegerea scopului nostru adevarat in viata, reusim sa ajungem la perfectiune, liniste sufleteasca, desfatare nelimitata si capacitatea de a ne ridica deasupra limitarilor temporale si spatiale in timp ce inca traim in lumea noastra."
(Dr. Michael Laitman)
Cabala ofera o profunda intelegere a naturii, a lumii si a firii umane. Este o experienta care schimba felul in care este perceputa realitatea.
Deoarece Cabala studiaza caracteristicile de baza ale universului pentru categorii de baza ale lumii noastre care depasesc imaginatie umana precum spatiul, timpul, miscarea, oamenii de stiinta – cabalisti - folosesc definitii abstracte drept terminologie. De fapt, modul actual al lucrurilor in stiinta noastra este complet opus parerilor de sus. Cabala, fiind mai degraba o metoda practica decat o unealta de studiu, foloseste nume, titluri, si termeni doar daca sunt in corespondenta exacta cu obiectele si fenomenele pe care le definesc.
Exista o regula de aur pe care o urmeaza un cercetator/cabalist: “Ceva ce nu a fost atins nu poate fi desemnat printr-un nume”. Obtinerea cuvantului drept termen deriva de la unul din conceptele existente in textele cabalistice “cand mana ta a atins...”.
Asta inseamna ca nivelul necesar de intelepciune este definit drept atingere, cand exista o corespondenta a sentimentului in egalitate cu reactia corpului. Cabala se refera la nivelele de cunoastere care nu corespund cu ceea ce numim noi intelegere, studiu, si asa mai departe. In acest moment ar trebui sa parcurgem urmatoarea intrebare. Problema atingerii implica de asemenea si intrebarea despre profunzimea atingerii: ce exact in fenomenul studiat, in lume, sau obiect se poate atinge, si ce niveluri ale existentei sale vor ramane in afara cadrului oricarui studiu?
Din cele mai evidente exemple ale contactului omului cu mediul, ne este clar ca profunzimea atingerii unui om este limitata de nevoile sale. Exista forte reale, folosite zilnic si fenomene precum campuri fizice si unde pe care omul inca nu le-a descoperit. Totusi, chiar daca nu cunoaste esenta lor, omul a invatat, cautat si le-a folosit calitatile si astfel le-a dat nume. Numele sunt date in conformitate cu manifestarea perceputa de om, sau mai exact, in conformitate cu influenta lor asupra omului. Aceste cuvinte intra in vocabularul de zi cu zi si genereaza in fiecare un manunchi de asocieri conectate cu suma manifestarilor obiectului. Aceasta poate sa fie limitata in functie de lucrurile pe care le cunoaste omul, personal sau din auzite. Asadar, suma asocierilor creaza omului ideea despre obiect.
Aceasta este realitatea a tot ceea ce se defineste prin realitatea unei sume de impacturi ale unui obiect asupra simturilor cercetatorului. Aceasta este adevarat pentru motivul de mai sus si manifestarile studiate la fel ca si pentru impactul obiectului asupra corpurilor din lumea noastra care ne afecteaza cele cinci simturi. Cunoasterea noastra despre ele este de asemenea limitata de obisnuita influentei lor asupra noastra. Totalitatea reactiilor simturilor noastre la acest impact creeaza o imagine completa si suficienta a unui obiect pentru perceptia noastra chiar si in absenta cunoasterii esentei interioare a unui obiect.
Acelasi lucru este valabil si pentru auto-cunoasterea unui om. Tot ce stie un om despre el insusi este o manifestare superficiala a unei esente interioare pe care el nu o cunoaste. In procesul de studiu al bazei unei stiinte, initial o persoana umple marea arhiva de termeni cu imagini luate din manuale. Cred ca aceste nume sunt un rezultat al impactului acestui fenomen asupra specialistilor sau dispozitivelor care au studiat acest fenomen. In acest procedeu al avansarii, realitatea acestor termeni trece mai departe la un nivel superior drept rezultat al simtirii influentei acestor factori prin experimentare.
Una din regulile din Cabala spune: “Tot ce poate fi subiect de evaluare si care deriva din exprimarea Fortei Superioare la diferite nivele ale naturii va satisface in totalitate nevoile cercetatorilor.”
http://www.kabbalah.info/ro/acasa