Sarcina este momentul schimbarilor atat fizice cat si psihice. Antecedentele, simptomele si atitudinea fata de faptul de a deveni parinte influenteaza sentimentele pe care o femeie le are in legatura cu corpul ei si cu sexul in timpul sarcinii. Sarcina poate schimba sentimentele partenerilor despre sex, iar diferentele in aceasta privinta pot deveni iritante. Cea mai buna cale de a rezolva aceste diferente este sa discuti, sa asculti si sa fii deschis in fata sentimentelor si a grijilor partenerului. In plus, intrebarile despre practicile sexuale si efectele lor asupra copilului si asupra sarcinii ar trebui discutate cu doctorul in timpul vizitelor de control.
In ciuda proverbului ca medicina si miracolele religioase merg mana-n mana, fiecare sarcina a inceput cu un act sexual.
Exista foarte multe motive pentru care sexul in timpul sarcinii poate fi mult mai placut, chiar daca il faci mai putin. De exemplu, cresterea lubrifierii vaginului, marirea zonei genitale (ajuta multi oameni sa aiba un orgasm sau mai multe pentru prima data), lipsa grijei contraceptivelor, intoarcerea la un sex de placere si nu din punct de vedere procreational, sau alte motive.
Pe de alta parte, sunt si motive pentru care sexul ar putea fi neplacut in timpul sarcinii: frica de a nu rani bebelusul, ameteala, greata, rusinea etc. Cu toate ca acestea pot fi motive normale, documentarea si comunicarea cu partenerul sau doctorul te pot ajuta sa clarifici ceea ce este cu adevarat inadecvat in timpul sarcinii, in special pentru tine. Vorbeste despre schimbari si despre atitudinile catre corpul si sexualitatea ta. Fii sigura si discuta impreuna cu partenerul despre sentimentele pe care le ai in legatura cu sexul si sexualitatea. Aceste discutii pot duce la o viata sexuala mai satisfacatoare.
Schimbarea este coplesitoare in timpul sarcinii atat in corpul tau dar si in opiniile tale. Dar, in timp ce femeile se pot simti mari si incomode, barbatii in general gasesc femeile insarcinate foarte erotice si dorite. Insa, daca nu ai chef sa faci sex, explica-i partenerului ce se intampla si cu ce te poate ajuta pentru a fi plina de sexualitate. De exemplu: mai multe imbratisari, bai relaxante, cine romantice, masaje, masturbari reciproce, orice lucru asupra caruia sunteti de acord amandoi este exact ceea ce aveti nevoie.
Fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii, de asemenea, joaca un rol foarte important in reactiile catre a face dragoste, ca si primele trei luni de sarcina. Pentru multe femei, primele trei luni de sarcina pot aduce greturi si ameteli. Daca aceste simptome sunt prezente, o femeie nu va mai avea chef de sex.
Sarcina aduce un surplus de sange in zona pelvica. In timpul celei de-a doua luni, simptomele au trecut, iar inainte de cresterea uterului, multe femei au activitate sexuala. Sanii unei femei cresc in timpul sarcinii, intensificand senzatia de excitare. Pentru multe femei aceasta este prima data cand se simt bine atunci cand sanii lor sunt mangaiati, in timp ce altele experimenteaza aceste schimbari ca fiind foarte inconfortabile.
In timp ce sarcina progreseaza si femeia incepe sa-si piarda talia, pozitia si confortul devin foarte importante in actul sexual.
Sunt multe pozitii care sunt mai confortabile pe durata cresterii sarcinii. Acestea includ:
-femeia deasupra
-lingura (barbatul in spatele femeii, “intrarea din spate”)
-maini si genunchi
-intinsa pe o parte, genunchiul ridicat sus
-femeia in genunchi, iar partenerul de asemenea in genunchi in patele ei
-femeia asezata in poala barbatului
O femeie poate deveni depresiva in timp ce corpul ei se schimba. Cand copilul incepe sa coboare catre pelvis, femeia poate sa se simta deranjata de presiunea pelvica. S-ar putea sa-i displaca ideea de sex iar partenerul ei ar putea sa fie ingrijorat de ranirea copilului. In plus, orgasmul poate fi inspaimantator in timpul sarcinii. Pana la orgasm, uterul se contracta intr-un mod ritmic. Pentru o femeie insarcinata aceste contractii dureaza mai mult, iar in cea de-a treia luna ele se pot transforma in lungi si dureroase contractii care sunt foarte incomode.
Sensibilitatea catre dorintele celuilalt este vitala. Imbratisatul si masajul pot fi o alternativa pentru a petrece timp impreuna. (sursa: Robin Elise Weiss)
Articol tradus si adaptat de Gabriela Diaconescu
..