In cuplu, relatia sexuala are o importanta deosebita. Multe conflicte se sting sub puterea atingerilor incarcate de dorinta si pasiune, iar ceea ce parea inainte de nereparat capata o cu totul alta dimensiune cand cei doi se strang in brate zambitori si epuizati.
O relatie sexuala implinita aduce ambilor parteneri de cuplu satisfactie si o viziune mult mai optimista asupra viitorului.
Din pacate, nu toate cuplurile se bucura de o relatie sexuala reusita. In acest caz, relatia de cuplu sufera din cauza tensiunilor si dezamagirilor care se acumuleaza in timp.
Sunt diverse problemele care pot conduce la insatisfactie sexuala si o discutie purtata de parteneri de cuplu pe aceasta tema ar fi binevenita. Insa, cand cei doi intampina probleme in realizarea si finalizarea actului sexual, de obicei aleg sa evite comunicarea din cauza mentalitatilor si in special a faptului ca actul sexual trebuie sa fie un subiect tabu, el doar se face - si daca se poate chiar cu plapuma pe cap - nu se discuta.
O situatie destul de des intalnita in relatia sexuala a cuplului este lipsa erectiei la barbat. La nivel mondial un numar important de persoane, aprox. 150 de milioane de barbati, sufera de aceasta afectiune.
5% dintre barbati se confrunta cu lipsa erectiei pana in varsta de 40 ani, dar odata cu inaintarea in varsta si raportul se modifica substantial ajungandu-se la 60%, la barbatii de 70 de ani. Doar un numar mic dintre cei care au probleme in obtinerea erectiei solicita ajutor specializat. Bariera o constituie insasi recunoasterea faptului ca exista o problema si jena asociata cu aceasta.
Disfunctia erectila este o tulburare de excitatie sexuala si inseamna imposibilitatea de a obtine sau de a mentine o erectie pana la finalizarea raportului sexual. Aceasta disfunctie poate exista inca de la inceputul activitatii sexuale – cauza mariajelor neconsumate si a infertilitatii - sau se poate instala pe parcurs. O regasim sub diverse patternuri: incapacitate erectila, erectie adecvata doar inaintea actului sexual, erectie ferma care se pierde la intromisiune, erectie exclusiv in timpul masturbarii, erectie numai la desteptare.
Doar un numar mic de barbati prezinta o tulburare cronica, adica inca de la inceput s-au aflat in imposibilitatea de a avea o erectie pentru a finaliza actul sexual. Cei mai multi se confrunta cu o tulburare capatata (a aparut pe parcurs) si de tip situational (doar in anumite situatii care pot fi direct conectate de tipul de partenera sau de intensitatea si calitatea relatiei).
Care sunt factorii care pot determina aceste dificultati?
Factorii psihologici au un rol important: teama de esec poate atrage dupa sine esecul; anxietatea in legatura cu performanta “daca nu sunt destul de bun”, “daca nu-i place?”; compararea cu alti barbati din viata partenerei de cuplu “poate ca Gigel a fost mai bun” etc.
La aparitia acestor ganduri, sentimentul subiectiv de excitatie se diminueaza, fapt ce conduce si la pierderea erectiei. Daca rolul favorizant este detinut de gandurile negative, o buna comunicare ar putea ajuta la eliminarea dificultatilor in obtinerea si mentinerea unei erectii adecvate.
Cand aceasta lipsa este de tip situational, adica nu a existat de la inceput, la anumite partenere de cuplu, mai geloase, poate trezi anumite suspiciuni, pe principiul ca descarcarea tensiunii sexuale s-a petrecut in alta parte. O buna intelegere din partea partenerei ar putea inlatura cauze care au legatura cu oboseala, stresul si o anumita rutina in relatia sexuala.
Iesirea din supunerea formala la ceea ce a devenit un obicei si putina fantezie pot aduce multe beneficii in derularea actului sexual.
Si alti factori au un rol determinant in dezvoltarea disfunctiei sexuale de excitatie. Astfel, o conditie medicala precara, cauzata de: un diabet zaharat, scleroza multipla, insuficienta renala, maladie vasculara periferica, leziune a sistemului nervos vegetativ, poate favoriza dificultatea in obtinerea erectiei. Si medicatia pe care o primeste o persoana la un moment dat, de ex. medicatia antihipertensiva, antidepresiva, neuroleptica, poate conduce la un deficit de erectie.
De asemenea, uzul de alcool poate determina in timp scaderea apetitului sexual prin faptul ca alcoolul este un deprimant puternic.
Erectia este un proces complex care impune o buna colaborare a tuturor structurilor implicate: psihologia persoanei, mecanismele neurologice si integritatea anatomica a organelor genitale.
Disfunctia erectila este frecvent asociata cu scaderea stimei de sine si cu depresia, asa ca sanatatea sexuala este un factor important in obtinerea starii generale de bine.