Uter
Vagin
Vulva
Organele genitale masculine
Penis
Testicule
Sexualitatea e ceva intim
Copertile revistelor, scenele din filme in care un barbat si o femeie se imbratiseaza nu dezvaluie nimic despre sexualitate. De fapt sexualitatea e ceea ce nu arati celorlalti, nu din cauza rusinii, ci fiindca e ceva intim: un adult nu-si povesteste viata sexuala. Dar asta nu trebuie sa-l impiedice sa raspunda la intrebari despre sexualitate.
Sexualitatea: intreg corpul spune "te iubesc".
Cum apare dorinta
Din adolescenta, fetele si baietii simt in corpul lor dorinta, o atractie irezistibila catre cel sau cea iubit/a. La acea varsta e greu de inteles ce inseamna asta, caci corpul nu e pregatit. Dar asta nu-i impiedica sa fie curiosi.
Ce fac adultii cand fac dragoste ?
Barbatul si femeia se mangaie, se saruta, isi vorbesc, traiesc clipe de fericire. Vor sa fie atat de aproape unul de altul incat trupurile lor se contopesc. Penisul barbatului se intareste, intra in erectie. Atunci poate patrunde in vaginul umed al femeii. Nu e ceva dureros, ci foarte placut. Amandoi simt o mare placere. Pot face dragoste timp de cateva minute sau mai mult. Cand un barbat si o femeie se iubesc, vor adesea sa faca dragoste.
Penisul ramane tare ?
In clipa cea mai intensa, lichidul spermatic, curge din penis in vagin: este ejacularea. Apoi sexul barbatului isi reia aspectul obisnuit.
Cuvinte ciudate
La scoala, intre prieteni si prietene, se vorbeste de "cocosel" si "pasarica" pentru a desemna sexul masculin si respectiv cel feminin. Intre adulti se fac adesea glume grosolane despre sexualitate, cu cuvinte ciudate. E limpede, despre sexualitate nu se vorbeste cum se vorbeste despre vreme. E un subiect delicat, care priveste pe toata lumea si in acelasi timp un mister pe care fiecare il descopera in felul lui si il impartaseste cu iubitul/iubita sa.
Dorinta de a avea copii
Fecundarea artificiala.
In 1982, in Franta s-a nascut primul copil "in eprubeta": unirea dintre ovul si spermatozoid a avut loc intr-un tub. Embrionul a fost apoi mutat in corpul mamei. Aceasta se numeste fecundare artificiala. Primul copil conceput in eprubeta, Louise Brown, a venit pe lume in Anglia, in 1978. In Franta anual se nasc astfel 4000 de copii.
A face dragoste e totuna cu a face un copil ?
Nu, dar exista o legatura. Pana la 7-8 ani nu ne intrebam cum se face dragoste, ci cum se fac copiii, caci adesea un barbat si o femeie care se iubesc vor sa aiba un copil impreuna.
Daca ai trei copii inseamna ca ai facut dragoste de trei ori?
Nu tocmai. Pentru a face un copil e nevoie ca, in cursul unui act sexual, un spermatozoid, provenind de la barbat, sa intalneasca un ovul in pantecele femeii. Atunci are loc fecundarea. Aceasta se poate produce doar in patru-sase zile pe luna. In restul zilelor nu e posibil.
Oricine poate avea copii ?
In principiu da. Dar uneori dorinta de a avea copii nu se implineste. Nu se stie intotdeauna de ce si nici care e solutia. Atunci, daca dorinta de a avea copii e puternica, exista doua posibilitati: fecundarea artificiala sau adoptia.
Inca nu este momentul sa ai copii...
... este bine sa folosesti mijloace de contraceptie. Cel mai adesea se foloseste pilula contraceptiva, care impiedica producerea ovulelor, steriletul, care impiedica nidarea oului, si prezervativul, care impiedica spermatozoizii sa ajunga in vagin.
Adoptia
Cand un cuplu nu reuseste sa aiba un copil pe cale naturala, poate adopta un copil ai carui parintii nu-l pot creste. Copilul preia atunci numele familiei adoptive care il creste. Nu e o solutie simpla, dar intotdeauna adoptia se face cu toata dragostea.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA