Fiecare gand, perceptie, amintire este posibil sa fi cauzat o modificare in minte. Ea distorsioneaza si coloreaza oglinda mintii. Daca poti sa-ti controlezi mintea de la a se modifica, nu vor mai exista distorsiuni si vei experimenta cunoasterea a cine esti cu adevarat (Swami Satchidananda)
Cea mai importanta calatorie pe care o poti face este calatoria din interiorul tau. Este o calatorie care te conduce spre adevarul despre cine esti cu adevarat. Acesta este locul, din spatele fiecarei zile de constiinta, acolo unde puterea spirituala incepe. Ea iti da forta de a alege o gandire creativa in locul gandurilor automate, sa raspunzi mai degraba decat sa reactionezi, pacea, iubirea, armonia in locul stresului, conflictului si haosului.
Meditatia iti da posibilitatea sa pornesti aceasta cautare a sinelui, fiind gandita ca o metoda de ridicare a auto-constientei, conducand spre autorealizare.
De asemenea, te ajuta sa te deconectezi de la reactii, simtaminte si moduri de gandire distrugatoare. Aceasta conduce spre descarcarea constienta, pozitiva, de energie care creste calitatea atitudinilor, actiunilor si interactiunilor tale.
Incepi sa-ti amintesti lucruri despre propria persoana, lucruri pe care odata le cunosteai, dar au fost uitate. Incepi sa te delectezi cu momente de tacere si sa savurezi perioade de introspectie si reflectie.
Procesul de deconectare de la deprinderile distrugatoare si conectarea la resursele spirituale care se afla in interiorul tau, iar apoi reconectarea cu viata externa, este puterea cea mai mare pe care o poti capata.
Meditatia linisteste mintea si da putere intelectului sa achizitioneze discernamant si intelegerea procesului spiritual si a principiilor care sustin armonia si care pot aduce renasterea la toate nivelurile vietii.
Ca orice abilitate, meditatia solicita exercitiu pentru a se ajunge la rezultate satisfacatoare. Din ce in ce mai multi oameni incep sa practice un anumit tip de meditatie in rutina lor zilnica, chiar si ca un antidot la stres sau ca o simpla metoda de relaxare. Facand putina meditatie in fiecare zi, curand devine un mod de viata simplu si natural, care te rasplateste generos pentru efortul depus.
Meditatia Raja Yoga
Meditatia Raja Yoga iti ofera o clara intelegere spirituala a propriei persoane, te ajuta sa redescoperi si sa folosesti calitati care se gasesc intr-o stare latenta in interiorul tau, iti da posibilitatea sa dezvolti taria de caracter si sa creezi noi atitudini si raspunsuri la provocarile vietii.
Raja Yoga a fost descrisa pentru prima oara in Sutrele Yoga ale lui Patanjali, si sunt parte din traditia Samkhya.
Raja Yoga (“yoga regala” sau “uniunea regala”, cunoscuta de asemenea si ca Yoga Clasica) se axeaza in principal pe cultivarea mintii, folosind meditatia pentru suplimentarea propriei cunoasteri si, in final, dobandirea libertatii.
Meditatia Raja Yoga redefineste individul ca suflet si intermediaza o relatie si o conexiune directa cu Sursa Suprema de energie pura si un inalt nivel de constiinta. Ea poate fi definita ca “ uniunea suprema” sau ca “cea mai inalta conexiune”, fiecare suflet are dreptul de a experimenta acest nivel.
Meditatia Raja Yoga se bazeaza pe intelegerea puterii mintii. Datorita relatiei dintre minte si corp, corpul trebuie sa fie in primul rand "imblanzit" prin autodisciplina, si purificat de nenumaratele semnificatii. Un nivel bun de sanatate si integrare psihologica trebuie obtinut inainte de a se realiza aspecte adanci din Yoga. Oamenii au tot felul de dependente si obsesii, si acestea fac imposibila dobandirea unei meditatii linistite si de durata.
Printre indicatiile pentru obtinerea unei stari de meditatie senine sunt: celibatul, abtinerea de la intoxicare (de tot felul), evitarea unui limbaj care eticheteaza si judeca, folosirea mintii constructiv, respectul pentru propriul corp. Urmand toate aceste indicatii, omul este pregatit sa practice meditatia.