Problemele de natura psihica care pot apare la anumite persoane se pot clasifica in trei categorii:
1. Tulburarile de personalitate, gen psihopatii sau personalitati dizarmonice, constau intr-o structurare defectuoasa, anormala a personalitatii.
2. Nevrozele sau sindroamele nevrotice presupun o afectare a starii psihice a oamenilor, dar cu pastrarea discernamantului si a unui comportament considerat relativ normal.
3. Psihozele presupun tulburari psihice grave, ce pot afecta discernamantul persoanei si tulbura grav comportamentul. Acestea se trateaza la medicul psihiatru.
Tulburarile de personalitate precum si nevrozele se pot trata si la medicul psihiatru (de regula, cu medicamente, care, pe langa efectele pozitive pot produce si reactii adverse, neplacute, nedorite), dar mult mai bine se trateaza la psihologul clinician sau la psihoterapeut.
Ne punem intrebarea cel il deranjeaza, in general, pe cel care apeleaza la psihoterapeut?
Unul dintre motive il constituie ANXIETATEA. Subiectul resimte o frica difuza, fara obiect, are un sentiment de nesiguranta interioara. Uneori, pot apare in acest context si reactii neurovegetative, gen probleme de respiratie (senzatie de sufocare) sau cardiace (palpitatii). Forma paroxistica a anxietatii este atacul de panica, moment in care groaza pune stapanire pe acea fiinta iar ea simte ca pierde orice autocontrol.
Un alt motiv de a apela la psiholog este DEPRESIA. Fiecare om trece in decursul vietii prin momente de dezamagire, nefericire, mahnire, deziluzie. Unii depasesc relativ usor aceste stari psihice neplacute, gasind noi motivatii, provocari, initiative. Altii insa persista in aceasta stare, devin profund melancolici, iar unii pot avea chiar ideea de a se sinucide. Consideram ca si in aceste cazuri interventia psihoterapeutului poate fi chiar salvatoare.
Alte personae pot fi marcate de OBSESII. Anumite idei din mintea umana capata un caracter dominant, acapareaza energia psihica si tin subiectii intr-o stare continua de tensiune interioara. Exista oameni obsedati de curatenie, animale, bani, sexualitate, de functie/ putere asupra altora, de alti oameni, titluri, etc. Obsesiile sunt numite popular “ fixatii” si pot fi rezolvate de un psihoterapeut competent .
Intalnim cazuri in care obsesiilor li se alatura FOBIILE (adica fricile cu obiect). Persoanele marcate de fobii se tem de ceva precis: de apa, foc, de locuri deschise, de alti oameni, de moarte, boli (desi fizic sunt perfect sanatosi), de reptile, inaltime, etc. Si aici un psihoterapeut poate interveni cu succes.
Foarte multe persoane manifesta NERVOZITATE, IRASCIBILITATE, FURIE, AGRESIVITATE, VIOLENTA. Multi ne controlam relativ bine aceste tendinte, dar unii nu reusesc sa o faca si devin astfel, un pericol sau un factor de stres pentru cei din jurul lor, care ii pot indemna (uneori, foarte insistent) sa apeleze la un psiholog.
O psihoterapie eficienta ii poate ajuta pe acesti subiecti sa inteleaga motivul pentru care sunt furiosi sau care este obiectul, motivatia furiei lor, dar si sa gaseasca resurse interioare si modalitati eficiente pentru a-si depasi starile de agresivitate. Astfel, oamenii se pot autocunoaste mult mai profund si pot sa ajunga la izvorul sufletesc al pornirilor lor distructive.
De asemenea, copiii pot manifesta TULBURARI DE COMPORTAMENT. Parintii nu inteleg anumite atitudini sau actiuni pe care le catalogheaza ca fiind “deplasate” sau bizare ale copiilor lor, venind la psihoterapeut pentru a gasi raspunsuri si solutii. Astfel, parintii pot descoperi cu uimire ca anumite comportamente considerate nelalocul lor manifestate de proprii copii nu reprezinta de fapt decat niste modalitati de a le comunica ceea ce gandesc, ce simt cu adevarat, care sunt emotiile lor profunde, fiind totdata si un protest sau o reactie negativa a copiilor la ceea ce ii deranjeaza.
Amintim si AUTISMUL, care reprezinta o problema majora de sanatate psihica a copilului, constand intr-o interiorizare puternica. Copilul afectat pare rupt de realitate, nu reactioneaza la ceea ce se intampla in jurul lui, devine apatic. Fiind o tulburare psihoemotionala dificil de tratat, autismul necesita terapii speciale, interventii indelungate ale psihologului dar si ale familiei. Rezultatele pot fi de multe ori imbucuratoare daca se actioneaza asupra copilului de la o varsta frageda (studiile realizate considera ca ar fi utila inceperea terapiei chiar de la varsta de 2 ani, cand copilul incepe sa vorbeasca).
Iata doar cateva dintre cele mai uzuale motive care ne pot conduce la cabinetul unui psihoterapeut, pentru a depasi starile negative interioare si a ne regasi echilibrul.
Articol realizat de Minola Iuliana Bratoveanu, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Bratoveanu Minola Iuliana