Desi este acceptata idea ca mijloacele tehnice de depistare a tensiunii emotionale au o baza realmente stiintifica, rezultatul testarii tehnicii poligraf, nu este inclus – si nici acceptat – ca mijloc de proba in procesul penal.
PRO SI CONTRA FOLOSIRII TEHNICII POLIGRAF - STATUTUL LEGAL
Raportat la prevederile Codului de procedura penala s-au sustinut urmatoarele:
Argumente contra:
1. Testarea sinceritatii cu ajutorul tehnicii poligraf nu face parte din mijloacele de proba, nefiind enumerate in art. 64 C. proc. pen., mijloacele de proba fiind limitativ enuntate de lege.
2. Testarea cu tehnica de tip poligraf nu este o constatare tehnico-stiintifica intrucat, potrivit art. 112 C. proc. pen., aceasta este dictata de necesitatea lamuririi urgente a unor fapte sau imprejurari ale faptei, atunci cand exista pericolul disparitiei unor mijloace materiale de proba sau de schimbare a unor situatii de fapt.
3. Testarea cu tehnica de tip poligraf nu este o constatare tehnico-stiintifica din considerentul ca, potrivit art. 113 C. proc. pen., pentru efectuarea ei organul judiciar pune la dispozitia specialistului “materialele” si “datele” necesare si deci, persoana asupra careia se face testarea nu intra in categoria “materialelor” si nici in aceea a “datelor”.
4. Desi nu este strict interzisa de lege, testarea poligraf echivaleaza cu o incalcare a principiului prezumtiei de nevinovatie, prevazut in Constitutie si art. 66 C. proc. pen., invinuitul sau inculpatul fiind obligat sa probeze nevinovatia sa.
5. Testarea cu tehnica poligraf constituie o valoroasa metoda de investigare extrajudiciara, care ofera indicii pretioase cu privire la elementele constitutive ale unei infractiuni 2.
Argumente pro:
1. Art. 64 C. proc. pen., nu are caracter limitativ.
2. Materializarea rezultatelor testarii se face printr-un inscris, in sensul legii, dupa cum inscrisurile sunt si cele obtinute in etapa pre-test si in cadrul testarii propriu-zise.
3. Mijloacele tehnice de testare au un profund suport stiintific si sunt procedee prin care se ajunge la descoperirea unei probe sau mijloc de proba.
4. Probele nu au valoare prestabilita si prin urmare rezultatul testarii trebuie coroborat cu celelalte probe si mijloace de proba administrate in cauza.
5. Daca in urma testarii se ajunge – prin desfasurarea unor activitati specifice – la descoperirea autorului, rezultatul testarii trebuie admis ca punct de plecare in identificare.
6. Testarea propriu-zisa si rezultatul ei ar putea constitui un act premergator urmaririi penale si asimilat acesteia.
7. Testarea foloseste mijloace stiintifice necontestate.
8. Aceasta activitate are drept scop descoperirea autorului si probarea vinovatiei; din acest punct de vedere, descoperirea autorului face parte, fara dubii, din activitatile de prima urgenta care sa duca la lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzei.
9. Trecerea timpului, fara descoperirea autorului, conduce evident atat la schimbarea situatiei de fapt, cat si la disparitia unor mijloace materiale de proba.
10. Interpretarea textului de lege - art. 113 C. proc. pen. – este relativa.
11. Consideram ca prin “materiale” sau “date” trebuie intelese nu numai obiectivele in materialitatea lor si informatiile detinute de organul judiciar, ci toate indiciile, inclusiv persoana banuita. Astfel, facand abstractie de constatarea medico-legala – unde s-ar putea invoca prevederea expresa a legii – ar insemna excluderea din categoria constatarilor tehnico-stiintifice si pe cele care au ca obiect identificarea urmelor lasate de dinti, urechi, etc., unde modelele comparative sunt obtinute de specialist de la persoana ce i-a fost pusa la dispozitie de organul judiciar.
12. La data intrarii in vigoare a Codului de procedura penala – 01.01.1969 – tehnica poligraf nu era introdusa in Romania si deci, este normal ca legiuitorul de atunci sa nu o fi avut in vedere.
13. Prin testarea la poligraf in nici un caz persoana nu este obligata sa-si probeze nevinovatia, ci sunt puse in evidenta modificarile fiziologice tipice starii de stress psihologic.
14. Testarea se face cu consimtamantul scris al persoanei, fapt ce exclude obligarea ei la o astfel de analiza.
15. Testul vizeaza obtinerea unor date de la care sa se plece in identificarea faptuitorului, deci nu ne aflam in prezenta invinuitului sau inculpatului.
16. Indiscutabil, rezultatul testarii la poligraf are si o valoare extrajudiciara, concretizata in restrangerea cercului de banuiti si canalizarea tuturor eforturilor pentru verificarea celor care au dat reactii de nesinceritate.
17. Faptul ca se admite ca testarea ofera indicii pretioase cu privire la elementele constitutive ale infractiunii se constituie intr-un argument ce pledeaza pentru includerea acesteia in randul mijloacelor de proba.
Articol realizat de Cotiga Alina Clara, psiholog
Cabinet de psihologie, Testari Poligraf - Cotiga Alina Clara
Articole asemanatoare:
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Alte subiecte postate de Cotiga Alina Clara
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Ce-i determina pe oameni sa minta?
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Ce-i determina pe oameni sa minta?