Senzatia este cea mai simpla forma de reflectare senzoriala a insusirilor izolate, ale obiectelor sau persoanelor prin intermediul unuia dintre organele noastre de simt. Aparitia senzatiilor si, ulterior, a perceptiilor, este in functie de intensitatea stimulilor care actioneaza asupra analizatorilor.
Analizator este definit sistemul sau aparatul organismului uman, alcatuit din organele de simt, caile nervoase de transmitere si centrii corespunzatori de pe scoarta cerebrala.
Senzatia nu se naste decat in momentul in care stimulul atinge un prag minim, capabil sa provoace senzatia. Cu cat sensibilitatea analizatorului este mai mare, cu atat este posibila nasterea de senzatii prin stimuli mai putin intensi.
In egala masura exista si o intensitate maxima a stimulilor dincolo de care nu se mai produc senzatii. Este important de retinut ca intensitatea minima sau maxima prin care stimulii pot determina o senzatie - cunoscuta sub denumirea de pragurile senzatiei - variaza de la persoana la persoana.