Nasterea normala se produce la circa 9 luni, dar exista si situatii cand apar modificari care pot fi intr-o anumita masura critice. Astfel, nascutii la 7-8 luni au o greutate de circa 1500-2000gr. si se numesc prematuri. Pentru acesti copii apar dificultati de adaptare in primele 5-6 saptamani, dar in conditii optime de dezvoltare, ei recupereaza, in circa 2 luni handicapul de la nastere. Cand intervin unele conditii nefavorabile in viata intrauterina, sau la nastere pot aparea copii retardati numiti imaturi. Unii copii se nasc cu handicapuri si atunci cand sunt nascuti la termen datorita faptului ca asupra lor au actionat o serie de factori de risc:
- malnutritie a mamei;
- toxoplasmoze in organismul matern;
- infectii virale (la inceputul sarcinii), gripe asiatice, rubeola;
- radiatii;
- parazitii;
- ereditate predominant parentala;
- cauze necunoscute.
Copiii normali se nasc la 9 luni si au o greutate cuprinsa intre +/- 3.000-3.500gr. si o lungime de +/- 49-50cm. In conditii normale infatisarea generala a noului nascut (la termen) este relativ specifica. Ca atare, corpul este pliabil si are tendinta naturala de asta pliat; capul este mai mare (de 4 ori lungimea corpului) si dispune de 6 fontanele (portiuni osoase moi), membrele sunt relativ scurte, pielea este rosietica si usor tumefiata, etc. In primele 3-5 zile are loc o scadere in greutatea initiala cu 150-300gr. Dupa care se revine la normal.
Cea mai mare parte a zilei noul nascut doarme. Somnul se extinde pe 4/5 din 24 ore. Cu timpul raportul dintre roele de somn si cele de veghe se va modifica. La 1 an copilul va avea nevoie pentru refacere de 15-16 ore de somn zilnic.