Metoda ESPERE pe scurt
In urma cu mai multi ani am descoperit metoda ESPERE, fondata de psihosociologul francez Jaques Salome si am inceput formarea in aceasta metoda de pedagogie relationala. Da, adica a invata sa relationezi, a educa stiinta comunicarii cu tine in primul rand si nu in ultimul rand cu tot ceea ce viata iti scoate in cale, oameni, situatii, istorii, evenimente. Da, nu este o forma de terapie, dar efectele sunt terapeutice, fie ca ne referim la sfera relatiilor sociale, fie la sfera sanatatii. Nu este necesar sa ai studii de specialitate in psihologie sau medicina ca sa inveti sa te asculti, ca sa reusesti sa te intelegi. Desigur pentru situatiile cotidiene simple nu ai nevoie de ajutor cand principiile si demersurile ESPERE au fost insusite, dar sunt situatii cand profunzimea suferintei si amploarea tabloului de simptome necesita ajutor. Pentru astfel de situatii am introdus in practica psihologica la cabinet metoda ESPERE.
Jacques Salome se refera adesea in cartile si conferintele sale la faptul ca “medicina actuala a facut progrese fabuloase, dar esueaza intr-un anumit mod, deoarece medicii stiu sa ingrijeasca, dar nu stiu sa vindece. Astazi stim sa ingrijim cauzele si consecintele acestor cauze, dar nu stim sa vindecam. Caci a vindeca ar presupune sa mergem la semnificatie. Prin urmare repet, pentru mine, toate maladiile, oricare ar fi elementul declansator, sunt limbaje simbolice cu care vom incerca sa spunem sau sa nu spunem despre ceea ce ne traverseaza viata in doua directii: pe vericala si pe orizontala”. (comunicarea pe orizontala se refera la istoria de viata contemporana si la istoria propriei persoane. comunicarea pe verticala se refera la istoria familiei, la axa verticala a timpului, transgenerational.)
“Unul dintre neajunsurile medicinei actuale este faptul ca desi stie sa ingrijeasca bolnavul/ bolnava, uita sa dea atentie legaturii pe care acesta/aceasta o are/o stabileste cu persoane semnificative.”, mai spune dl Salome.
ESPERE este o metoda ce propune o serie de demersuri de definire a relatiei cu boala si de ascultare a limbajului simbolic al bolii.
Foarte multe simptome, afectiuni, boli somatice, psihice (cu anumite limite) si psihosomatice, pe scurt tulburari ale sanatatii au fost intelese, ingrijite, si persoanele au dobandit ameliorarea simptomelor pana la disparitia lor, prin utilizarea demersurilor ESPERE.
De aceea inchei cu o recomandare ESPERE: daca m-as asculta, m-as intelege si m-as vindeca.
Articol realizat de Daniela Neagu, psiholog clinician
Cabinet psihologic SENS - Daniela Neagu