In mod traditional, in psihologie, "mental set" (setul mental) se refera la un tipar fix de gandire care esueaza cand vine vorba de noi perspective sau informatii.
De exemplu, primii astronomi au incercat sa calculeze miscarea planetelor bazandu-se pe presupunerea ca toate corpurile ceresti sa rotesc in jurul Pamantului. Erau prinsi in acest set mental care i-a condus la concluzii bizare despre forma orbitelor planetare, deoarece au esuat in a vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva: toate planetele se rotesc in jurul Soarelui.
Extinzand acel concept, a fost propusa ideea de Media Mental Set (MMS), spre exemplu: cum gandirea si perspectiva oamenilor poate sa se blocheze in anumite medii generate de computer (media). Se abordeaza probleme, atat psihologice cat si sociale, strict in termeni specifici acelui mediu generat de computer, in timp ce se esueaza gasirea altor solutii alternative si / sau experiente oferite de alte tipuri de medii (media). Astfel, gandirea lor devine "blocata" in acel mediu (generat de computer).
MMS poate fi determinat de personalitate sau de factori atitudinali, si nu numai din abilitati intelectuale si de gandire gritica.
Acum, nu vreau sa exagerez natura patologica a Media Mental Set (MMS), deoarece consider ca exista o tendinta naturala umana de a vedea lucrurile in termeni de ce cunoastem deja, in acord cu tiparele mentale familiare care ne fac vietile mai predictibile si mai usor de gestionat. In mod ideal, invatam cum sa ne balansam hartile noastre mentale familiare cu abilitatea de a le provoca sau a le modifica cu metode alternative de gandire.
Autor: John Suler, Rider University, Lawrenceville, NJ, Psihologia Cyberspace-ului, 11.iunie.2005