Din cauza ca traim intr-o societate in care valorile capata noi si noi valente, care rastoarna principii de viata ce au stat temelii pentru generatii intregi si reinventeaza noi scari valorice, nevoia de adaptare la acest ritm si mod de viata duce la ivirea diferitelor etaloane, care creeaza cu succes tipologii ce surprind cu generozitate trasaturile specifice unei majoritati care tinde sa devina un stindard demn de urmat, incadrandu-se cu succes in ceea ce vehiculeaza termenul de cocalar si pitipoanca.
In aceste conditii, e normal sa ne intrebam daca nu cumva si psihologia a intrat asa intr-un "must-have" al noilor tendinte, iar consilierea psihologica o actiune de "bon ton" pentru anumite persoane publice. Asadar, ambivalenta situationala a consilierii psihologice ne poate purta pe drumuri explicative nontangentiale, asa ca e de dorit a fi dezbatuta si relevata importanta actului de consiliere psihologica ca forma de interventie psihologica care se adreseaza persoanelor sanatoase aflate intr-o situatie de impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criza, sociale, profesionale sau familiale.
Consilierea psihologica presupune un numar mai redus de sedinte fata de psihoterapie, utilizand metode si tehnici similare acesteia, diferenta esentiala consta in faptul ca in consilierea psihologica se vizeaza preventia aparitiei tulburarilor, respectiv se adreseaza persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic. Consilierea are un caracter formativ, se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice sau personale, in timp ce psihoterapia se concentreaza pe suferinta interioara (tristete, anxietate, durere, doliu sau separare, frici, compulsii, atacuri de panica s.a.). Astfel, prin consiliere psihologica se urmareste: autocunoasterea, optimizarea si dezvoltarea personala, respectiv - adaptarea cat mai eficienta la mediul extern, a clientului de consiliere.
Asadar consilierea
• este o relatie de colaborare intre consilier si cel consiliat;
• este focalizata pe problema;
• se orienteaza catre comportamentele problematice ale clientului, dar si catre optimizarea capacitatilor sale de comunicare, luare de decizii etc.;
• integreaza si aplica principii si strategii specifice mai multor orientari teoretice in functie de client;
• nu este doar o interventie asupra problemelor de moment, ci si o preventie a unor comportamente neadaptative si invatarea unor strategii care vor facilita o adaptare mai eficienta situatiilor de viata;
• este suportiva, creand un cadru in care clientul isi poate exprima emotiile, conflictele;
• se centreaza pe situatiile prezentului si nu pe trecut;
• este o interventie de durata scurta sau medie.
Si, daca tot vorbim de actiune, trebuie avut in vedere si instrumentul ce-i mijloceste aplicarea, care, in cazul de fata, este consilierul - psiholog specializat in consiliere care intervine cu mijloace specifice psihologice, in scopul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.
Cum ne poate ajuta consilierea psihologica?
In functie de (a) tipul problemelor si (b) numarul de persoane implicate, se poate vorbi de diferite tipuri:
(a) Consiliere psihologica din punct de vedere al ariei de actiune:
- Consiliere in mediul organizational (de ex. coaching, consultanta)
- Consiliere vocationala (de ex. orientare profesionala)
- Consiliere psihologica-optimizare (de ex. optimizare personala)
- Consiliere de cuplu si familie (de ex. situatie de divort cu copii)
- Consiliere pastorala - (cu persoane religioase)
- Consiliere suportiva - (de ex. bolnavi terminali)
(b) Consiliere psihologica din punct de vedere al participantiilor:
- Consiliere individuala
- Consiliere de grup - (de ex. familie, grupuri de angajati)
- Consiliere in grup - (de ex. grupul alcoolicilor anonimi)
Te ghideaza in identificarea:
•problemelor de adaptare scolara, profesionala, sociala, relationala;
•conflictelor personale; problemelor comportamentale si/sau emotionale;
•conflictelor familiale;
•problemelor de identitate s.a.
•te ajuta sa explorezi si sa inlaturi cauzele problemelor tale;
•iti dezvolta capacitatea de a face schimbari in plan psihologic, dar si in viata ta;
•iti imbunatateste capacitatea de a lua decizii, de a face schimbari; resursele personale s.a.
•iti dezvolta abilitatea de a-ti valorifica potentialul si resursele personale s.a.
Pentru a rezuma, consilierea psihologica a persoanelor in dificultate psihologica este unul dintre cele mai utile instrumente pentru depasirea unor probleme stresante de viata.
In general, consilierea psihologica este efectuata de cineva cu competente in acest sens si are ca scop principal sprijinirea persoanei in a-si clarifica situatia de viata si in a-si atinge scopurile prin luarea de decizii informate si cu sens.
Principalul scop al consilierii psihologice este rezolvarea de probleme de natura emotionala sau interpersonala. Ca urmare, consilierea este cea care pune la dispozitia persoanei o serie de instrumente pentru a depasi dificultatea.
Este orientata pe prezent si viitor, are scopuri bine delimitate, fiind un proces de scurta durata.
Cui foloseste consilierea psihologica?
•Copiilor care pot avea diferite probleme de adaptare scolara sau de relationare;
•Adolescentilor care se simt dezorientati profesional ori au dificultati relationale;
•Parintilor care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor;
•Adultilor care trec prin perioade dificile (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres);
•Membrilor unei familii cu tensiuni in relationare;
•Tuturor persoanelor (indiferent de varsta) care au nevoie de sustinere ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.
Asadar, dincolo de idea de mondenitate, rolul consilierii psihologice ramane indiferent de fatetele societatii o necestitate, mai ales in situatii tranzitorii, de modelare sau remodelare comportamentala, de adaptare la o societate aflata intr-o perpetua schimbare.
E important de stiut ca: "atata timp cat nu incetezi sa urci, treptele nu se vor termina sub pasii tai care urca, ele se vor inmulti la nesfarsit" Franz Kafka
Articol realizat de Mizgai Ancuta Mihaela, psiholog
Cabinet Psihologic - Mizgai Ancuta Mihaela