Fiecare om resimte, intr-un fel sau altul, nevoia de stabilitate, de continuitate, de siguranta. Faptul ca vedem zilnic aceleasi fiinte dragi sau cel putin cunoscute, faptul de a realiza constant aceeasi activitate, de a ne afla in aceeasi ambianta, toate acestea ne ofera un anumit confort emotional. Faptul ca viitorul pe termen scurt si mediu are o anumita predictibilitate ne ofera de asemenea, o anumita certitudine asupra abilitatilor noastre de a duce mai departe, intr-un mod placut sau acceptabil, cursul propriei vieti, fara evenimente socante, dramatice, bulversante. Putem defini prin urmare, la modul global, aceste necesitati interioare drept nevoia de control.
In raport cu aceste nevoi sufletesti, oamenii pot avea cel putin doua tipuri de atitudini. Prima categorie include pe cei ce sunt relativ relaxati, flexibili, dispusi la anumite schimbari sau transformari, la care nevoia de control este prezenta in doza redusa sau moderata, insesizabila sau tolerabila de catre alti oameni. A doua categorie include oamenii conservatori, relativ rigizi, care prefera un gen de stabilitate sau durabilitate „inghetata”; orice perspectiva de schimbare sau transformare, chiar minora sau modesta, poate produce acestor oameni o doza de neliniste, anxietate, nesiguranta.
Privind lucrurile in acest mod, intelegem ca fiecare dintre cele doua genuri de atitudine este intr-o relatie stransa cu capacitatea de adaptare a unei fiinte la provocarile mediului extern.
Persoanele flexibile, mai usor adaptabile, au o nevoie de control scazuta, pentru ca au sau pot dobandi resursele de a face fata la noi provocari. Persoanele conservatoare in schimb, sunt mai putin adaptabile, preferand sa actioneze dupa anumite scheme, sabloane, dupa o rutina cvasiprecisa; in acest ultim caz, nevoia de control este crescuta, semnificativa, devine o adevarata problema ce impacteaza destul de repede, de regula neplacut, pe oamenii din jur.
Nevoia de control ascunde in ea teama de a nu pierde controlul. Aceasta nevoie este corelata cu cele mai semnificative repere ale stabilitatii din viata unei persoane.
Existenta umana se poate baza, din punct de vedere psihic (si afectiv-emotional), pe diversi piloni cum ar fi: locuinta, familia, banii, hrana, relatiile cu anturajul, serviciul sau cariera, propria imagine sau propriul statut social, distractiile sau modul de a petrece timpul liber, sexualitatea, convingerile religios-spirituale, etc. Orice om are nevoie sa detina stabilitate in una sau mai multe astfel de elemente, ce umplu sau dau contur vietii umane. Cu cat atasamentul de un domeniu al existentei este mai mare sau il valorizam mai mult, cu atat teama de a nu-l pierde este mai mare. Deci nevoia de a controla acel aspect este mai mare.
Exemple in acest sens se pot da cu usurinta. Daca unii oameni au o nevoie mult mai mare decat media general-umana de a avea stabilitate financiara, nevoia de control asupra resurselor materiale va fi foarte crescuta. Aici putem vorbi despre teama de hoti, escroci, fraude, preocuparea principala fiind acumularea cat mai mare de valori materiale si minimizarea consumului sau pierderii acestora. Astfel de oameni devin zgarciti sau foarte posesivi fata de bani, bunuri, proprietati (in trecut au fost portretizati de scriitori in personaje celebre gen Hagi Tudose sau Harpagon - „Avarul” lui Moliere).
Daca cel mai semnificativ domeniu al vietii unei persoane il reprezinta relatia de cuplu, nevoia de stabilitate, pe acest segment, este crescuta, deci si teama de ruptura, prin urmare si nevoia de control asupra partenerului (sot/sotie, iubit/iubita). Aceasta tendinta este sinonima cu posesivitatea, gelozia. Partenerul ce face obiectul nevoii de control asupra sa se poate simti uneori „sufocat”, „tinut in lesa”, „tinut sub papuc”, ceea ce conduce la frustrari, posibile conflicte si, in ultima instanta, la ruptura.
Atasamentul sporit de principii, precepte religioase, notiuni spirituale conduce, de regula, la dogmatism, fanatism. Nevoia de control se manifesta aici prin acumularea de carti, materiale, texte, care sunt pastrate cu strictete, prin nevoia de a controla adeptii acelei religii, linii spirituale, prin rigiditate mentala.
Uneori negarea, discreditarea, demonetizarea unor principii, idei, valori, principii, religii poate conduce la drame mult mai grave decat cele produse de ruperea unor relatii, pierderile de bani sau de locuri de munca. Cei afectati spun ca si-au pierdut „directia in viata” si pot dezvolta depresii grave.
Uneori nevoia de control se centreaza pe valori mai abstracte, cum ar fi timpul. Daca viata unei persoane se deruleaza in mod armonios, fericit, pentru o perioada mai lunga (mai multi ani), atunci apare un atasament de o viata fericita, dorinta de a evita orice evenimente neplacute, deci de a controla timpul, viitorul (care este, inevitabil, caracterizat si de un mare grad de impredictibilitate).
Nevoia de control cuprinde multe nuante psihologice, pe care nu le putem insa epuiza in acest material.
Pe scurt, fiinta umana are tendinta de a se identifica predilect cu anumite valori. Ulterior, identificarea evolueaza catre o absolutizare a valorilor respective si totul trebuie sa fie controlat, pe unul sau mai multe segmente ale vietii, pe baza ideilor dogmatice sau a principiilor in care se crede cu fanatism.
De regula, nu se adreseaza pentru aceasta problema psihologului persoana ce manifesta aceasta tendinta (careia i se pare foarte firesc sa se comporte in acest fel), ci o alta persoana (din familie, in general) care este deranjata de acea nevoie de control.
In cadrul sedintelor individuale de consiliere psihologica putem descoperi ca de fapt acea nevoie de control imbraca anumite temeri foarte profunde ale clientului, temeri care s-au dezvoltat inca din mica copilarie.
Articol realizat de Minola Iuliana BRATOVEANU, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie BRATOVEANU Minola Iuliana
Alte articole scrise de Minola Iuliana Bratoveanu
Motivatiile minciunii
Deprimarea, nevoia de a distruge propria persoana
Copiii, sprijin la batranete
Relatiile parinti-copii, intre asteptari si realitate
Imaginea de sine - intre sabloane colective si adevar
Psihosomatica - un curent actual in psihologie si medicina
Personalitatea paranoida
Sexualitatea, intre interzis si permis
Ipohondria
..