Organizator: Mona Georgescu, psiholog si Centrul 9luni
Data: aprox. 15 aprilie 2010 (in functie de inscrieri)
Locatia: Bucuresti, Centrul 9luni
Durata: 8 ore, 2ore/saptamana
Pret: 290 lei
Numar participanti: 5-10
Contact: Mona Georgescu
E-mail: lucia_mona_georgescu@yahoo.com
Tel: 0722-501.050
Traineri: Mona Georgescu, psiholog
Copiii ne invata cea mai importanta lectie: sa traim aici si acum. Ne arata ca viata este simpla, doar ca noi, adultii, nu ne putem inca dezvata de obiceiul de a o complica. Cred in ordinea care se naste in interiorul fiintei si, desi traim de cele mai multe ori la “periferie”, cred in comunicarea de la “centru” la “centru”, acea comunicare de la copil interior la copil interior si de la suflet la suflet.
Nu intotdeauna se si intampla asa, dar cand totusi se intampla, indiferent cat de gratificant ar fi pentru cineva, pe parcursul vietii, sa-si exprime gandurile si sentimentele in fata unei persoane care-l intelege, ramane un dor nesatisfacut de acea comunicare si intelegere fara cuvinte – dorul de cea mai timpurie relatie – relatia cu mama, relatia care incepe din momentul conceptiei.
Va invit in cea mai frumoasa calatorie – propria calatorie interioara si va invit sa participati la cursul despre diada mama-copil, dar care are si elemente despre triada mama – copil – tata, despre amprentele intergenerationale pe care le aducem in relatia cu cei mici si pe care ei le pot integra si transfera copiilor lor – vom afla impreuna cat de ecologic este acest transfer intre generatii.
Cursul „Pas in trei” isi propune sa va ajute sa descoperiti sensul maternitatii si al paternitatii, astfel incat nasterea copilului sa nu ramana doar la stadiul de nastere fizica, ci sa fie si o nastere psihica. Daca pana acum accentul se punea predominat pe importanta mamei in dezvoltarea bebelusului, veti descoperi ca si tatal detine un rol la fel de important, nu numai de sustinere in timpul exercitiilor Lamaze.
Fiecare copil vine cu daruri speciale pentru familia in care se naste si cateva dintre „secretele” de care parintii trebuie sa tina seama inca din prima zi a venirii bebelusului sunt: nevoia sa de iubire, nevoia de explorare, nevoia de stimulare, nevoia de respect, astfel incat impreuna sa construiasca un climat in care sa infloreasca frumusetea si iubirea.Nasterea este poarta de intrare in aceasta lume, o lume pe care mica fiinta o contempla cu inocenta, intrucat nu cunoaste nimic din ea, dar priveste cu interes tot ce este in jurul sau.
Bebelusul vorbeste cu mama si cu tatal sau inca inainte de a se naste si, in cele mai multe situatii, in perioada prenatala copilul a inregistrat si integrat armonia si confortul vietii intrauterine, pentru el aceste aspecte reprezentand totalitatea vietii.
Bebelusul nu dispune de cunostinte, si totusi constatam cu uimire cat de inteligenti sunt bebelusii atunci cand ne arata ca ei dispun de un sistem universal de comunicare.
Dupa momentul nasterii, mama este cea care da cont de continuitatea trairii, de catre bebelusul ei, a acestei stari de totalitate – prin modul in care se pricepe sa isi „contina” bebelusul la nivel afectiv si simbolic.
„Cand un bebelus isi priveste mama, el vede de fapt doua lucruri: el vede ochii mamei si o vede pe mama sa privindu-l. Copilul o vede pe mama sa care il priveste privind-o.”
D.W.Winnicott
Este un continuum bebe – mama –bebe – mama, continuum in care acordajul afectiv este pus pe prim-plan si prin care copilul dobandeste o motivatie pentru a se deschide catre mama si catre lume, intr-un mod sanatos.
Asa cum mama ii furnizeaza bebe-ului, dupa nastere, anticorpi care il vor proteja timp de mai multe luni inainte de a se epuiza, tot asa Eul mamei ii va servi bebelusului drept Eu auxiliar, pana cand bebelusul si-l va constitui pe al sau.
Cursul prenatal se adreseaza femeilor care traverseaza cea mai delicata perioada din viata lor – sarcina – si abordeaza urmatoarele teme:
• Sarcina „intamplatoare” este, de cele mai multe ori, o sarcina dorita
• Dorinta de a avea un copil - cum a aparut?
• Preocuparea materna primara
• Cateva dintre procesele intrapsihice care se activează in cursul sarcinii: copil imaginar, copil fantasmat, copil mitic si copil narcisic
• Pas in doi: ganduri initiale despre relatia timpurie mama – bebelus
• Rolul tatalui in sustinerea viitoarei diade mama-copil
• Aspecte intrapsihice cu care se confrunta viitorul tata
• „Arborele vietii” – filiatie materna, filiatie paterna, mandat si amprente care se transfera copilului de la generatiile anterioare (parinti, bunici)
• Evenimente ce pot bloca, constient sau inconstient, accesul la maternitate: propria copilarie, legaturile de familie, relatia cu propria mama / propriul tata
Sarcina ar trebui sa fie o ocazie de a celebrare, de schimbare, de introspectie si evolutie psiho-spirituala pentru majoritatea femeilor si partenerii lor.
Viitoare mamici, viitori tatici, va astept cu drag la cursul prenatal ”Pas in trei” - cursul pentru o sarcina constienta!
Detalii organizatorice:
Pentru a participa la cursul prenatal, viitoarea mamica trebuie sa fie in saptamana 4 de sarcina.
CINE ESTE TRAINERUL?
MONA GEORGESCU - Psiholog cu specializari si practica in domeniile:
· Psihanaliza copilului si adolescentului
· Psihologia Comunicarii si Influentei Sociale
· Terapii cognitiv-comportamentale
· Psihologie organizationala
Formator acreditat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
Locatia: Str. Grigore Alexandrescu nr.87, Bucuresti (intersectia Calea Dorobanti/Sos. Stefan cel Mare).