Un proiect dezvoltat si sustinut de ASOCIATIA PROMEDICA HOMECARE
Cum arata familia astazi? Ce s-a intamplat cu modelul traditional si ce este aceea o familie moderna? Care sunt dificultatile cu care se confrunta copiii si parintii? Iata doar cateva din intrebarile care ne-au determinat sa ne adresam familiei in ansamblul ei.
Familia moderna a suferit schimbari importante in structura sa, in modul in care tatal si mama isi exercita rolurile. Ele nu mai sunt atat de usor de identificat, cum erau odinioara, ceea ce are drept consecinte: dezorientare sau confuzie, trairea acuta a starii de singuratate, dificultati de relationare si alte probleme cu care familia se confrunta. Printre cele mai intalnite sunt esecul scolar, certurile si neintelegerile intre diferiti membrii ai familiei, lipsa de comunicare, violenta.
Imaginea traditionala a familiei pare a fi din ce in mai departe de spectrul actual, in care frecvent are loc fenomenul de destramare, restructurare sau substituire in cadrul acestui nucleu central al functionarii unei persoane.
Monoparentalitatea, familia de substitut (asistenta maternala), adoptia, toate aduc in prim plan o dinamica activa, manifestari exterioare, conflicte vizibile, trairi exprimate, cat si conflicte ascunse, ancorate de-a lungul mai multor generatii. Conflictul dintre generatii nu pare a mai fi o expresie banala a neconcordantei dintre valori si repere de educatie, ci un simptom din ce in ce mai acut al lipsei de comunicare intre mebrii ai aceleasi familii si purtatori ai aceleasi suferinte.
Proiectul se adreseaza relatiei parinte-copil, relatie vazuta ca parte componenta a unui sistem familial in care situatiile de dificultate sau de criza care apar sunt glasul suferintei intregii familii si nu doar a unui membru.
Iata cateva din situatiile de criza cu care se poate confrunta o familie:
• Conflicte, tensiuni, violenta
• Despartire, separare, deces
• Traume, boala, doliu
• Gelozie, dificultati in relatia parinte-copil
Cele mai frecvente consecinte ale suferintei in familie si ale situatiilor parcurse de familie se reflecta in modalitatea de manifestare, adaptare si integrare a copiilor:
o Agresivitatea copilului in gradinita sau in scoala
o Esecul scolar
o Dificultati de adaptare
o Confuzie si dezorientare
o Conflictualitatea adolescentului
Modalitatea de derulare a proiectului este o consultatie ce cuprinde 3 sedinte (contact, evaluare, concluzii) si isi propune sa ofere o perspectiva asupra situatiei din interiorul familiei, posibilitatea ca familia sa inteleaga modul in care a aparut dificultatea si cum se constituie functionarea ei in jurul acestei dificultati. Recomandarile ofera fiecarei familii un plan de interventie care sa reflecte nevoile ei actuale.
Asociatia Promedica Homecare - Marinescu Georgeta