Obiectiv: Invatarea stilului de comunicare asertiv (nonviolent), care permite exprimarea propriilor nevoi si asteptari de la celalalt fara a-l jigni, critica, fara ai provoca reactii emotionale negative. Acest stil de comunicare duce la inbunatatirea relatiilor din familie, precum si la crearea unor relatii armonioase si autentice cu cei din jur.
Organizator: Cabinet Individual de Psihologie - Petrescu Emilia
Data de incepere: 26.02.2015
Frecventa: in fiecare joi, de la ora 17:00
Durata: 2 ore
Pret: 50 lei
Numar participanti: minim 6
Contact: psiholog Emilia Petrescu
E-mail: ema_petrescu@yahoo.com
Tel: 0722-339.521
Locatia: Ploiesti, str. St. Greceanu, nr. 3-5, bl. L1-L2, sc. L1, et. 2, ap. 2, int. 02
Comunicarea inseamna a pune in comun, a crea o legatura, o relatie intre oameni. In functie de cum ne exprimam nevoile si asteptarile de la cei din jur putem crea relatii armonioase sau conflictuale. Invatand sa comunicam asertiv putem sa crestem calitatea relatiilor pe care le avem si de asemenea putem evita starile conflictuale care pot provoca tulburari emotionale si diverse afectiuni psihosomatice.
Comunicarea este un proces ireversibil. Un mesaj odata transmis trezeste reactii emotionale la cel care il receptioneaza, de aceea este recomandat pentru cei care fac evaluari sau exprima valori si credinte sa se gandeasca bine inainte sa le exprime.
Exista trei stiluri de comunicare: stilul agresiv sau dominator, stilul pasiv si stilul asertiv sau nonviolent.
Cel ce comunica in stilul agresiv, este dominatorul care incearca sa se impuna fara sa tina cont de nevoile celuilalt si de trairile emotionale ale acestuia. Acesta poate sa strige, sa urle, sa jicneasca, sa-l intrerupa pe celalalt cand vorbeste, practic isi impune nevoile cu forta, intrand in spatiul celuilalt. In plan nonverbal postura este rigida, degetul aratator este folosit des in semn de amenintare, uneori si pumnul e strans, sprancenele sunt incruntate.
Cel care comunica in stil pasiv, este cel ce nu-si exprima propriile nevoi, ganduri, opinii din teama de a fi criticat, respins sau umilit. Postura este cu umerii adusi in fata, cu capul plecat cand vorbeste (in semn de aprobare), vocea este blanda, privirea este in jos.
Cel ce comunica in stil asertiv, isi afirma deschis nevoile, gandurile, aspiratiile, fiind deschis la ceea ce simte, crede si vrea cel din fata lui. Asertivul cere direct si accepta sa fie refuzat direct. Este o persoana care are incredere atat in ea cat si in ceilalti.
Cabinet Individual de Psihologie - Petrescu Emilia