Ce inseamna proasta parere despre sine?
Acest lucru presupune nevoia de a avea in permanenta aprobarea celorlalti, de a valida toate actiunile prin ceilalti. Inseamna ceea ce se numeste efectul oglinda. Iubesc ceea ce vad in ochii tai.
De obicei se fac mari eforturi pentru a capata aprecierile pozitive din partea celorlalti, pentru a capta privirea aceea aprobatoare care sa ne faca sa ne simtim bine, sa ne dea incredere sa mergem mai departe datorita faptului ca ceilalti ne confirma ceea ce noi credem.! In acelasi timp acumulam frustrari, fiindca efortul de a place continuu e foarte obositor. Acesta cheltuie multa energie si mult timp iar rezultatul poate fi catastrofal.
Astfel facand pe plac tot timpul celorlalti, uitam de noi, ne ascundem adevaratele noastre dorinte, visuri si putem sa ne irosim intreaga viata si ajungem la sfarsitul ei dezorientati, intrebandu-ne ce s-a intamplat - nu am vrut sa facem nu stiu ce lucru, nu stiu ce meserie, nu stiu ce casnicie dar le-am facut pentru ca asa au crezut ceilalti ca e mai bine pentru noi, pentru ca faceau celorlalti placere. Si poate pe parcursul vietii am avut sentimente de frustrare, de neliniste, de neplacere si niciodata n-am stiut de ce, ce se intampla. Ne uitam in dreapta si in stanga si facem si noi ce fac cei au succes, fara sa ne intrebam daca intr-adevar lucrul asta ni se potriveste sau este benefic pentru noi.
Hai sa avem curajul sa spunem si « NU » celorlalti si sa facem ceea ce ne dorim, nu ceea ceea ce vor ceilalti de la noi.
Hai sa incepem sa ne uitam mai bine inauntrul nostru, hai sa vedem ce ne face cu adevarat placere si care sunt lucrurile pe care vrem sa le facem!
Hai sa fim liberi si sa incepem cu acceptarea noastra!
Fiindca nimeni nu poate sa raspunda la aceasta dragoste decat propria persoana.
Daca asteptam ca ceilalti sa ne satisfaca in permanenta nevoia de dragoste vom fi poate dezamagiti si frustrati. In realitate este problema noastra si nu a celuilalt, celalalt nu ne poate oferi ceea ce avem noi nevoie. Fiindca, in primul rand este o alta persoana cu o alta perceptie despre realitate decat noi.
Cand vom ajunge sa ne iubim pe noi, sa iubim Dumnezeul care exista inlauntrul nostru vom atinge o mare stare de echilibru si claritate.
Abia apoi vom putea sa iubim pe ceilalti nu pentru ceea ce vedem in ochii lor despre noi ci simplu, gratuit, fara a astepta ceva in schimb nici adoratie, nici evaluare, nici aprobare.
Si cum spunea Oscar Wilde: "A se iubi pe sine este inceputul unei povesti de dragoste care va dura toata viata."
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA