Imaginea de sine este un factor cheie in obtinerea unei cariere de succes. Pentru a ajunge in varful unei ierarhii, un candidat trebuie sa prezinte anumite trasaturi care ii vor facilita urcarea treptelor pana la nivelul dorit.
Alegerea profesiei, motivatia in munca, proiectele, dorintele si scopurile profesionale sunt caracteristici care pot face diferenta intre cei care reusesc sa-si realizeze visurile si cei care esueaza.
O apreciere corecta a acestora ofera raspunsuri in privinta comportamentelor previzibile, a posibilitatilor si a preferintelor, fapt ce va conduce la configurarea unui obiectiv cu mari sanse de realizare.
Reprezentarea pe care si-o face fiecare despre cine este, despre aspectele sale pozitive, dar si despre punctele slabe, printr-o evaluare corecta, poate conduce la construirea unor expectante realiste care-l vor ajuta in realizarea obiectivelor pe care si le propune.
Imaginea de sine se creeaza prin raportarea la propriile reusite si esecuri, in situatii similare, si prin imaginea globala pe care o are o persoana despre sine. O imagine de sine pozitiva permite individului o gama mai larga de optiuni cu care sa jongleze, pentru ca exista o viziune mai optimista si o dorinta mai puternica de a incerca.
Este mult mai usor sa treci peste un esec atunci cand crezi in sansele tale de reusita si cand stii ca te poti folosi de experientele prin care ai trecut.
Persoanele cu o imagine de sine pozitiva sunt motivate atat de reusite cat si de nereusite. Esecul este vazut ca un ansamblu de factori care pot fi analizati si separat: se extrage ceea ce a fost constructiv, se inlatura resturile nefolositoare, iar partile ramase sunt folosite ca fundament in conturarea unor premise functionale.
Motivatia si randamentul profesional sunt in stransa legatura cu satisfactia pe care o are individul in legatura cu profesia aleasa, si-l ajuta la accesarea resurselor interne si externe in indeplinirea scopului propus
Persoanele cu o imagine de sine coerenta si pozitiva cred in sansa lor de reusita si, in general, se indreapta spre profesii care le valorifica la maxim potentialul. Cand sunt cooptati in realizarea unui proiect, se dedica trup si suflet, incurajandu-i pe cei din jur prin atitudinea lor increzatoare.
Spre deosebire de persoanele cu un nivel scazut al imaginii de sine, la care se remarca tendinta de a generaliza esecul si de a se devaloriza, persoanele cu imagine de sine pozitiva nu permit un decalaj absurd intre realitate si imaginatie. Astfel, ele nu percep nerealizarea unei etape dintr-un proces ca fiind esecul intregului proiect. De asemenea, o nereusita nu atrage automat o invalidare ca profesionist, ci doar o recalibrare pentru urmatorul obiectiv.
Pentru a exista sustinere in plan real, dorinta de ascensiune profesionala a unui individ trebuie sa se bazeze pe imagini cu suport in realitate, altfel, ramane un simplu ideal fara forta motivanta daca nu corespunde realitatii.
Aceasta calibrare in plan profesional, intre ceea ce crede individul despre sine si ceea ce este, inseamna „constiinta propriei eficiente”. La fiecare individ regasim un simt al competentei profesionale si o evaluare, cu plus sau cu minus, in functie de imaginea de sine.
Exista un moment in fiecare activitate, cand individul isi pune problema competentei sale in realizarea unei sarcini. Cand gandirea este pozitiva si se sprijina pe o imagine de sine puternica, individul apeleaza la toate resursele sale pentru indeplinirea telului pe care si l-a propus. Daca exista constiinta propriei eficiente intr-un domeniu, atunci va investi un efort mai mare si va trudi mai mult decat daca autoaprecierea sa ar fi redusa si ar considera ca nu merita sa faca un efort, pentru ca oricum nu va ajunge nicaieri.
Desi cei mai multi au impresia ca succesul inseamna o reteta complicata care are la baza multe ingrediente, de fapt important este ce credem despre propria persoana si ce sanse de reusita ne acordam cand ne aflam in fata unei provocari.