Standardele de frumusete au suferit de-a lungul timpului multiple modificari, ba a fost la moda femeia rubiconda - mai plinuta, cu forme bine implinite, ba femeia snur – silueta delicata, slabuta, cu forme (coapse, sani) abia vizibile. In prezent, se pare ca in urma unor campanii destul de agresive, se intra intr-o oarecare normalitatea. Se discuta din ce in ce mai mult despre echilibru. Frumusetea este in primul rand interioara si pe urma exterioara.
"Frumusetea este ceea ce te simti in interior si ea este cea care se reflecta in ochii tăi. Nu este ceva care tine de fizic." (Sophia Loren)
Toti avem o reprezentarea mentala a propriului corp. Cand aceasta imagine este distorsionata, apare dorinta de a fi altfel: mai slaba, mai grasa, mai inalta, mai scunda, mai blonda, mai bruneta etc. Este vorba de perceperea de sine si raportarea la mediu.
Anumite “standarde” estetice sunt preluate si internalizate ca modele de referinta, dupa care incepe batalia cu propriul corp pentru a-l integra in acea schema mentala. In aceasta lupta se ignora faptul ca fiecare individ este unic, iar frumusetea vine tocmai din aceasta originalitate.
Frumusetea interioara vine din acceptarea de sine, iar o data cu aceasta se ajunge la atitudinea increzatoare.
In mod sigur ai intalnit persoane care nu corespundeau standardelor tale de frumusete, dar care te faceau sa intorci capul dupa ele cand treceau pe langa tine, dorindu-ti sa fii la fel ca ele. Te atrag prin mersul sigur, privirea care aluneca pe deasupra celor din jur, zambetul schitat in coltul gurii, de parca ar detine secretul fericirii.
Nu e nevoie sa ai dimensiunile 90-60-90, ci doar sa te iubesti pentru cine esti, chiar daca nu ai sa castigi niciodata un concurs de Miss. In mod sigur altele sunt calitatile tale si depinde doar de tine sa le gasesti.
Cand oglinda nu vrea sa-ti dea raspunsurile pe care le cauti, roaga-i pe cei dragi sa-ti spuna ce le place la tine. Fa o lista cu lucrurile frumoase pe care le-ai auzit si citeste-o in fata oglinzii.
De fiecare data cand pronunti calitatea atribuita, priveste-te si integreaza ceea ce tocmai ai spus.
Sa nu fii uimita ca ceilalti te vad inteligenta, ambitioasa, frumoasa, curajoasa etc. si nu cauta contraargumente ca sa-i contrazici. Doar accepta ca asta esti tu!
Articol realizat de Gabriela Diaconescu