In societatea in care traim se atesta o preocupare intensa atât pentru dezvoltarea personalitatii, cât si pentru aspectul fizic al individului. Aspectul fizic al persoanei poate fi cauza multor probleme psihologice care pot perturba relatiile afective ale acesteia, activitatea profesionala, relatiile sociale in general.
In cadrul relatiilor interpersonale, în special în faza primului contact şi a cristalizării relaţiei, elementele legate de prezenţa fizică au o pondere semnificativă. Infăţişarea, stilul vestimentar, gestica, mimica, mersul , prestanţa ş.a. sunt de natură să structureze o primă impresie, cu o pondere importantă în toate categoriile de relaţii (profesionale, afective, de "consum social" etc.). Mai ales în cazul unei relaţii afective heterosexuale spontane, înfăţişarea are un rol semnificativ în declanşarea preferinţei interpersonale, deşi există şi alţi factori de condiţionare, în funcţie de natura situaţiei sociale în care se desfăşoară.
Importanţa frumuseţii fizice în cazul atracţiei heterosexuale a fost relevată printr-un experiment spectaculos , desfăşurat în cadrul unei mari universităţi americane (Walster şi colab., 1966). S-a organizat o reuniune între studenţi, perechile mixte fiind stabilite aleatoriu, prin intermediul computerului. In prealabil, experimentatorii au obţinut prin testare date privind inteligenţa şi personalitatea fiecărui participant, iar prin intermediul unui juriu s-a stabilit un indicator de farmec personal. La sfârşitul seriei, precum şi două săptămâni mai târziu, fiecare participant a fost solicitat să-şi evalueze partenerul, urmărindu-se importanţa factorilor amintiţi în formularea preferinţelor interpersonale.
In urma prelucrării rezultatelor, s-a constatat că primii factori (inteligenţa şi personalitatea) au avut un rol minim în naşterea atracţiilor, în timp ce aspectul fizic a avut un rol considerabil. Insă, este de presupus că dacă s-ar fi ales alt cadru pentru experiment (pregătirea în comun a unor lucrări - de exemplu) rezultatele ar fi putut fi cu totul altele.
In ceea ce priveşte rolul aspectului fizic în procesul de structurare a relaţiilor preferenţiale exista urmatoarele precizări, atestate pe cale observaţională şi experimentală:
• Modelul de frumuseţe fizică poate varia considerabil în funcţie de epoca, spaţiu cultural, grup social sau unele caracteristici (gusturi) personale. Antichitatea, Renaşterea şi Epoca Modernă oferă criterii estetice cu totul diferite în ceea ce priveşte frumuseţea fizică, mai ales cea feminină.
• In alegerea partenerului, chiar în cazul unei relaţii afective heterosexuale, importanţa factorului "frumuseţe fizică" este ponderată de cel puţin alţi patru factori: accesibilitatea virtualului partener, statutul şi încrederea în sine a celui care alege, compatibilitatea percepută şi contextul social în care se produce alegerea .
• Există diferenţe notabile privind sensibilitatea faţă de aspectul fizic în funcţie de sex şi nivel de instruire.
Astfel, s-a constatat că bărbaţii sunt mai sensibili faţă de aspectul fizic al partenerei, decât sunt femeile faţă de partenerul lor. Modelul cultural tradiţional, al "bărbatului cuceritor", şi al "femeii păpuşă" joacă un rol important în menţinerea acestei diferenţieri. De asemenea, există asemenea diferenţieri asupra modului cum este percepută frumuseţea fizică între mediul urban şi cel rural, între mediul artistic şi cel muncitoresc, şi chiar între categorii de vârstă.
• Deşi fiecare persoană poate accepta "in abstracto" modelul estetic promovat de cultura şi grupul cărora le aparţine, în plan concret fiecare poate avea un model intim de frumuseţe la care aspiră, care de multe ori nu coincide cu primul.
Insă, rezonanţa afectivă cea mai puternică se realizează în raport cu modelul personal de frumuseţe, nu cu cel cultural;de aici şi nenumaratele exemple de cupluri unite prin sentimente foarte puternice, şi care -privite din exterior- nu pot fi explicate pe baza datelor din experimentul de mai sus. In plus, există şi diferenţe interpersonale privind ponderea subiectivă pe care fiecare persoană o acordă unor însuşiri: farmec, inteligenţă, personalitate, trăsături caracteriale , spontaneitate, comunicabilitate etc.
• Contextul social în care se produce contactul interpersonal influenţează sensibil ponderea unui anumit factor în iniţierea unei preferinţe interpersonale. In cazul unei activităţi importante în care persoana este puternic implicată, factorii determinativi în dezvoltarea unei relaţii vor ţine în principal de inteligenţă şi calităţile profesionale ale partenerilor; în cazul unei reuniuni mondene, criteriile vor fi cu totul altele decât în primul caz.
• Deşi aspectul fizic reprezintă un incontestabil avantaj în cadrul relaţiilor interpersonale, sunt şi situaţii care pot produce unele efecte negative. Persoanele considerate foarte frumoase sunt deseori apreciate ca superficiale, egoiste, dispreţuitoare, profitoare şi -în consecinţă- nu sunt foarte agreate în cercul social imediat; şansa lor de a ajunge lideri este destul de redusă, iar atunci când se consideră că profită de fizicul lor pentru a obţine anumite avantaje, oprobiul public este mult mai drastic decât în cazul unor persoane obişnuite. Mai ales în cazul femeilor foarte frumoase, fiind considerate inaccesibile şi inducând o anumită timiditate celor din jur, există riscul paradoxal să rămână singure, sau cu un cerc restrâns de relaţii.
• Nu trebuie confundată frumuseţea fizică cu farmecul sau carisma unei persoane, acestea din urmă fiind calităţi complexe ale personalităţii, fără o legătură directă cu o înfăţişare deosebit de atrăgătoare.
Spre deosebire de frumuseţe, farmecul se poate cultiva, fiind de cele mai multe ori rezultatul unei armonii interioare la care celălalt este facut părtaş.
• Personalităţile complexe pot dezvolta mecanisme compensative eficiente prin care unele deficienţe sunt atenuate până la anulare.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA