“Sotul meu ma suspecteaza mereu ca-l insel si-si sustine acuzatiile prin argumente care nu au nicio legatura cu realitatea. De exemplu, daca nu vin direct acasa de la serviciu, chiar daca ii arat sacosa incarcata cu diverse produse achizitionate din piata, imi spune ca am fost la intalnire cu amantul. Daca glumesc cu invitatii la o petrecere, imi reproseaza ca-l desconsider prin comportamentul meu. Dupa ce m-a acuzat de mai multe ori, am renuntat sa ma mai justific.”
Modul in care sunt interpretate anumite evenimente si raspunsul la acestea pot crea disconfort atat pentru persoana care deformeaza realitatea, cat si pentru cei cu care interactioneaza. Aceasta alterare se petrece din cauza unor patternuri de experienta interna si de comportament diferite de cele social acceptate.
Gelozia este o emotie pe care o intalnim deseori la persoanele suferinde de tulburare de personalitate paranoida. Acestea reactioneaza cu neincredere si cu suspiciozitate la actiunile celor din jur. Chiar si atunci cand cei apropiati depun eforturi considerabile de a le demonstra ca nu au motive sa aiba o astfel de atitudine, interpreteaza intentiile lor ca fiind rauvoitoare.
Gelosul are ganduri irationale atat despre sine cat si despre cea pe care o suspecteaza de infidelitate. Aceste ganduri sunt inflexibile si cauzeaza deteriorare functionala si disconfort in plan subiectiv. Reactioneaza impulsiv, dupa care regreta, insa, la prima ocazie va avea acelasi tip de raspuns.
Isi imagineaza ca este inselat, chiar daca nu are probe care sa sustina aceste presupuneri. Uneori, anumite fapte sau simple gesturi sunt interpretate intr-un mod care sa corespunda suspiciunilor lui. Acestea sunt analizate pana la cel mai mic detaliu pentru a scoate in evidenta adevarul afirmatiilor sale. Pentru ca are nevoie sa detina controlul, orice abatere de la regulile impuse atrage dupa sine o escaladare a supozitiilor sale.
Frica de schimbare si necunoscut ii afecteaza capacitatea de a aprecia corect evenimentele si se teme ca va pierde controlul relatiei. Astfel, impune cerinte absurde pentru a se convinge ca este inca in joc. Se teme ca a esuat ca sot si ca iubit.
Gelosul trece printr-un intreg set de emotii: suparare, frica, anxietate, tristete, invidie, se simte exclus din viata partenerei si traieste in perspectiva singuratatea.
Identificarea temei principale a geloziei poate conduce la eliminarea indoielilor. De exemplu, frica de abandon, relatie sexuala nesatisfacatoare, preocupare pentru aspectul fizic, teama ca nu este perceput ca indeajuns de barbat, senzatia ca nu petrec prea mult timp impreuna, convingerea ca sotia isi doreste altceva etc sunt teme care pot fi abordate intr-o discutie directa cu partenerul de relatie.
Adoptarea unor practici specifice in care cei doi sa negocieze atributele relatiei ar putea ajuta la eliberarea tensiunii acumulate.
In spatele unui act de gelozie se afla de fapt nevoia nesatisfacuta de apreciere.