Cu siguranta, fiecare dintre noi a facut unele lucruri pe care doreste sa nu nu le fi facut. Sau, poate a spus altor persoane cuvinte care au ranit sau au provocat mari sau mici suferinte (de exemplu, in perioada liceului, majoritatea considera ca este "cool" sa faca "mici surprize" neplacute colegilor sau profesorilor; sau poate la serviciu, din cauza frustrarilor personale si a neputintei de a-si recunoaste limitele, „ataca” sau hartuiesc alti colegi etc.).
Unele persoane raman blocate in aceste experiente, pe care prefera sa nu le fi avut, si o parte din energia lor vitala este prinsa in a mentine aceasta stare „vie”, alimentand-o prin reamintirea acelor fapte. Astfel, construiesc bariere care le impiedica sa se bucure de viata din prezent, aici si acum.
Practica iertarii ne permite sa eliberam energia si sa o reinvestim in experientele care contribuie la binele nostru total si la bucuria de a trai.
Cateva dintre efectele practicarii iertarii ar putea fi:
- vindecarea spontana;
- experimentarea unei stari de satisfactie profunda, fericire si bucurie;
- inlaturarea greutatii remuscarilor;
- experienta unor mici miracole in viata noastra din prezent, din moment ce nu mai exista ceva care sa retina acest gen de manifestari.
In cadrul practicarii iertarii trebuie sa incepem cu noi insine. Doar asa, eliberati de energia propriilor capcane, vom gasi puterea de a fi ingaduitori cu ceilalti si de a ne cere iertare.
Uneori, prin faptul ca ne-am oferit clementa, este posibil sa descoperim ca si relatiile cu celelalte persoane, carora le-am gresit, au devenit mai armonioase.
Pentru a incepe acest proces al iertarii, iti propun un exercitiu:
I. Ia o foaie de hartie si imparte-o in doua coloane.
II. In coloana din partea stanga, scrie: „Eu, ... (numele intreg), ma iert pe mine complet.
III. Trage aer adanc in piept si scrie in coloana din partea dreapta orice gand iti vine in minte.
Repeta acesti ultimi 2 pasi de 70 de ori. Scopul acestei tehnici de respiratie este de a permite gandului sa se elibereze din inconstient.
De exemplu:
1. Eu, ......(numele intreg), ma iert complet.
1. Nu ar fi trebuit sa o supar pe colega mea (numele).
2. Eu, ......(numele intreg), ma iert complet.
2. Nu ar fi trebuit sa fiu rautacios cu vanzatoarea de la magazin.
3. .......
3....................
4. ........
4. ..............
- .........
- .......................
70. .......
70. ....................
Este de preferat sa faci acest exercitiu timp de 7 zile, scriind zilnic 70 de iertari. Vei obtine in final un total de 490 de afirmatii.
Pe masura ce ies la suprafata lucrurile care te deranjau, te vei elibera de ele si nu vei mai avea de ce sa te simti rau, pentru ca te-ai iertat pentru toate. De acum, vei putea continua sa traiesti cu mai multe energie, creativitate, bunatate si atentie la sincronicitatile din viata ta. Astfel, toata acea energie care a primit calificativul de „rea” se va transforma, se va dizolva precum norii, iar afirmatiile tale vor incepe sa sune astfel:
Coloana din stanga:
Coloana din dreapta:
1. Eu, ...(numele), ma iert complet.
1. Am facut tot ce am putut ca sa ii tratez pe ceilalti si pe mine cu dragoste si respect.
2. Eu, ...(numele), ma iert complet.
2. Am facut tot ce am putut ca sa imi indeplinesc nevoile fara sa ii afectez major pe ceilalti.
3. Eu, ...(numele), ma iert complet.
3. Eu ma iert sincer, total si din toata inima.Articol realizat de Simona Druncea, psiholog
Cabinet de psihologie - Simona Druncea