Optimismul este acea stare de spirit in care esti conectat la sine si reusesti sa gasesti solutii optime la probleme pe care le credeai de nerezolvat. De asemenea, aceasta stare de optimism te poate ajuta pe termen lung sa iti protejezi sanatatea mentala-emotionala si fizica si sa eviti aparitia diferitelor afectiuni generate de negativism. O atitudine optimista se poate obtine prin pastrarea cu regularitate a igienei mentale printr-o serie de tehnici care au rolul de a diminua efectele negative ale stresului si starii de incordare generate de tensiuni extrapsihice sau intrapsihice.
Unele dintre tehnicile care ar putea fi folosite sunt urmatoarele:
Respiratia
Tehnicile de respiratie sunt foarte bune pentru dinamizarea energiei si obtinerea unei stari de bine in mod aproape instant. Prin focusarea atentiei pe actul respiratiei si exersarea unei respiratii corespunzatoare se poate obtine un echilibru minte-corp-suflet care permite detasarea de problema initiala si ofera posibilitatea de a lua decizii optime.
Afirmatiile
Afirmatiile sunt o serie de cuvinte sau expresii “puternice” de genul: "incepand de acum am mai multa grija de mine","ma iubesc si ma iert"‚"pot sa fac asta", "imi place de mine", "stiu ceea ce stiu si stiu ca pot", "eu sunt creatorul vietii mele si pot sa fac sa fie minunata" sau "ceea ce se intampla acum este util si folositor". Este important ca afirmatiile sa fie repetate de mai multe ori, preferabil cu voce tare, sa fie la timpul present si sa credem in ele, sa ne emotioneze. Chiar daca pot parea la inceput stupide, afirmatiile sunt unele dintre cele mai bune cai pentru pastrarea optimismulului si a starii de bine generale.
Zambetul
Un simplu zambet poate ameliora dispozitia transmitand asupra creierului impulsul starii de bine. Daca ai incercat vreodata sa zambesti macar un minut fara oprire, probabil stii ca nu iti poti mentine o stare neplacuta si sa zambesti in acelasi timp.
Astfel, mentinerea unei atitudini pozitive in fata provocarilor vietii ne poate ameliora starea psihica si fizica.
Exercitiile fizice si dansul
Prin practicarea miscarii fizice se obtine, aproape spontan, o stare de bine, pe fondul eliberarii hormonilor raspunzatori de buna dispozitie, respectiv, endorfinele si serotonina. De asemenea, se echilibreaza starile de nervozitate generate de eliberarea unei cantitati de adrenalina in cazul in care stresul depaseste cantitatea maxima tolerata de organism.
Practicand un sport se obtine si un aspect fizic mai placut, fapt ce poate contribui la cresterea stimei de sine.
Articol realizat de Simona Druncea, psiholog
Cabinet de psihologie - Simona Druncea