Aceasta perioada intre sfarsitul unui an si inceputul unuia nou este o perioada potrivita sa ne gandim unde suntem in acest moment si unde ne dorim sa fim peste un an pe vremea asta.
Cu totii avem experienta planurilor la inceput de an: ne gandim cum sa castigam mai multi bani sau cum sa slabim sau cum sa avem o relatie fericita. Din pacate, cele mai multe dintre persoanele, care isi fac planuri pentru anul care tocmai incepe, obtin, rareori, succes cu acestea si, cel mai adesea, se simt dezamagite si descurajate la doar o luna - doua de la inceputul anului. Asa ca, fara sa renuntam la a ne face planuri, sa incercam si o modalitate putin diferita de a face asta...
Mai intai, va propun sa ne intoarcem putin, sa mergem inapoi in 2011 si sa ne intrebam pentru ce anume din ce s-a intamplat sau ne-a oferit anul trecut putem fi multumiti si recunoscatori. Si sa facem o lista – 10 motive pentru care pot fi multumit (multumita) si recunoscator (recunoscatoare) anului 2011.
Cele mai multe dintre persoanele carora le-am cerut asta au avut o prima reactie de refuz: “A fost un an atat de greu, cum sa gasesc atat de multe motive pentru a fi multumit si recunoscator?” Dar pentru ca spatiul terapeutic este astfel creat incat sa dea posibilitatea de a reflecta si de a face lucrurile si altfel decat suntem obisnuiti, au gasit relativ usor.
In al doilea rand, ce am vrea sa fie diferit in 2012? Sa listam 10 aspecte pe care le dorim diferite in 2012 fata de anul anterior. Cu siguranta, multe persoane isi doresc sa slabeasca, sa aiba mai multe resurse financiare sau sa-si gaseasca un partener si asa mai departe. Insa, este de preferat sa evitam aspectele de suprafata sau prea generale, de genul “voi face mai multe exercitii” sau “voi evita excesele de orice fel”. Putem sa ne gandim la starea pe care o dorim sa atingem: sa fim mai intelegatori, mai iubitori, mai calmi, mai multumiti. De exemplu, o clienta mi-a spus mai intai ca isi doreste o masina; reflectand la ceea ce ar fi obtinut cu aceasta – usurinta de a deplasa si de a depinde mai putin de factori exteriori, am realizat impreuna ca era vorba de fapt de o nevoie de independenta, care i-ar fi permis sa fie mai putin stresata sau incordata.
In al treilea rand, sa ne intrebam daca schimbarile pe care ni le dorim sunt rezonabile. Poate unele dintre acestea se refera mai mult la cei din jurul nostru si la schimbarile pe care acestia le pot face pentru ca noua sa ne fie bine. Sa ne gandim la ce ne dorim si la ce putem face diferit pentru noi insine in acest an. Si sa cream o lista cu 3 – 5 puncte pe care le consideram cele mai importante pentru noi in anul 2012. Facem si un plan pentru atingerea acestora, in care sa fim cat mai specifici si concreti si il vom aseza undeva la vedere.
La final, privim cele doua liste si reflectam la ceea ce trezeste in noi ceea ce am scris acolo. Pornind de la ceea ce s-a adunat si am construit pana acum, continuam cu asteptari rezonabile si cu o stare de spirit caracterizata de multumire si recunostinta pentru ceea ce suntem, astfel incat sa regasim aceste lucruri si peste un an.
Voi ce credeti?
Articol realizat de Valentina Andrei, psiholog
Cabinet de psihologie - Andrei Valentina