15-16 Ianuarie 2011
Testele de tip proiectiv s-au aflat în centrul multor controverse ştiinţifice şi dintre toate metodele de psihodiagnostic sau sondare psihologică, acestea au stârnit cel mai mult interesul publicului general. Testul Rorschach (sau Testul Petelor de Cerneală) este probabil cel mai cunoscut publicului neiniţiat, datorită numeroaselor scene din filme – devenite clişeu cinematografic – în care un psihoterapeut sau un psihiatru prezintă unui client o planşă cu o pată de cerneală împreună cu solicitarea de a spune „ce vede” acolo.
Deşi valenţa psihodiagnostică le-a fost pusă la îndoială, iar abordarea lor în cercetare impune multe rigori şi precauţii, validitatea testelor proiective a fost confirmată în cabinetele clinicienilor şi specialiştilor în psihodiagnostic care au avut deschiderea de a accepta existenţa unor forţe psihice inconştiente ale căror amprentă ajunge să fie pusă pe viaţa conştientă a individului.
Studenţilor facultăţilor de psihologie le este prezentată această dimensiune a psihodiagnozei, de obicei în anii finali de studiu, iar aprofundarea fiecărui test se impune la nivel de formare de sine stătătoare.
Institutul Român „Sic cogito” propune celor interesaţi de forţa proiecţiei şi de modalităţile prin care fenomenele inconştiente ajung să fie descifrate (în măsura în care ele însele ne permit), un curs pe tema psihologiei proiective şi a potenţialului psihodiagnostic a instrumentelor de sondare de tip proiectiv.
Structura
Sâmbătă: 10.00 – 16.00
Duminică: 10.00 -16.00
Sâmbătă
Ce este psihologia proiectivă?
Ce este proiecţia?
Proiecţia şi personalitatea
Manifestările exterioare şi personalitatea
Tehnicile proiective de sondare a personalităţii
Aspecte etice şi deontologice în aplicarea tehnicilor proiective
Duminică
Segment aplicativ
Tehnicile proiective la lucru – Testul Rorschach
Moderatori:
Psiholog clinician, psihoterapeut M.A. Lucia Grosaru – Specialist evaluare psihodiagnostică prin Test Rorschach (Metoda Institutului Italian de Studiu şi Cercetare Psihodiagnostică „Scuola Romana Rorschach”, Italia), Preşedinte Institutul Român „Sic cogito”
Psiholog clinician Adina Preda, Vicepreşedinte Institutul Român „Sic cogito”
Taxa de participare: 100 RON/participant
Cursul se ţine cu un număr minim de 15 participanţi.
Înscrierile se anunţă prin e-mail la adresa sic_cogito@contactoffice.com .