Programul de formare in Consiliere Psihologica se adreseaza psihologilor sau studentilor in ultimul an la facultatile de psihologie.
Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti (ACPPB) este o asociatie profesionala infiintata in anul 2005 si acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania pentru a realiza formarea psihologilor in consiliere psihologica (cu orientare psihodinamica) precum si a psihoterapeutilor cu orientare psihanalitica.
Organizator: Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti (ACPPB)
Data: septembrie 2013 (inceperea cursurilor)
Durata: 12 ore/luna, timp de aproximativ 18 luni
Pret: 290 lei/luna
Data limita de inscriere: 15 iunie 2013
E-mail: asociatiadeconsiliere@gmail.com
Informatii suplimentare: Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie, presedinte ACPPB
Locatia: Bucuresti, strada Crisana, sector 1 (zona str. Berzei – str. Berthelot – Casa Radio).
Programa
•Modulul I cuprinde 250 de ore de seminarii teoretico-clinice
•Modulul II minim 75 sesiuni individuale de dezvoltare personala (psihoterapie personala) cu unul dintre formatorii recunoscuti de catre ACPPB, sesiuni realizate in paralel cu modulul I. Modulul II trebuie inceput la cel mult un an de la inceperea modului I.
Colegiul Psihologilor recomanda orele de psihoterapie individuala sa aiba frecventa de minim o sesiune / saptamana cu un consilier principal acreditat de Asociatie. Este puternic recomandata frecventa de doua sesiuni / saptamana.
Cererea de inscriere la curs se va face prin email la adresa mentionata mai sus. Cererea va contine un CV cu fotografie si o scrisoare de intentie (in care prezentati motivatia dumneavoastra pentru a urma acest curs). Veti primi o confirmare a faptului ca am primit aplicatia dvs.
Doua interviuri de selectie (realizate cu doi formatori ai ACPPB) vor avea loc pana la data limita de inscriere, iunie 2013, in functie de data la care trimiteti aplicatia. Programarile se fac de catre ACPPB. Interviul dureaza aproximativ 30 de minute. Taxa pentru un interviu este de 80 lei / interviu.
Descrierea cursului:
Cursurile (cu o durata de 12 ore/luna timp de aproximativ 18 luni) au loc in 2 zile de miercuri (sau de joi) pe luna, orele 17,00 – 20,00, si intr-o zi de sambata pe luna, orele 10,00 – 16,00.
Aceste cursuri sunt destinate obtinerii atestarii de Consilier sub Supervizare emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru urmatoarele trepte (Consilier autonom, Specialist, Principal) formarea teoretico-clinica si terapia personala trebuie continuate.
Formatorii pentru Modulul I sunt psihologi / consilieri / psihoterapeuti principali acreditati de catre Colegiul Psihologilor, cu specializare in tari ale Europei de Vest.
•In primul trimestru de curs este necesara inscrierea in ACPPB in calitate de candidati si plata unei taxe administrative de 80 ron.
•Cotizatia catre Asociatie nu va fi platita pe parcursul cursului teoretic ci doar dupa incheierea acestuia.
•Normele Colegiului Psihologilor prevad si un numar minim de ore de dezvoltare personala. In cadrul ACPPB, dezvoltarea personala este realizata prin psihoterapie individuala, minim 75 de ore pentru prima treapta de specializare. Psihoterapia individuala se realizeaza cu un membru formator al ACPPB (sau ca exceptie cu un formator al unei asociatii de psihanaliza sau de psihoterapie psihanalitica, doar cu avizul prealabil al presedintelui ACPPB). O lista a formatorilor ACPPB si datele de contact va fi inmanata cursantilor la cererea acestora; ei isi vor putea alege terapeutul formator pentru dezvoltarea personala.
•Se recomanda ca un cursant sa nu participe la cursurile teoretice sustinute de terapeutul sau. Cursurile respective vor fi recuperate cand modulul la care cursantul a lipsit va fi realizat de catre un alt formator.
•Modulul teoretic este absolvit daca cursantul participa la cel putin 80% din ore. Numarul de ore total este de 250. Numarul total de absente admise: 50 de ore.
•La sfarsitul cursului de consiliere pentru treapta consilier sub supervizare candidatii pot opta pentru a continua cursurile pentru obtinerea atestatului de consilier autonom sau (in anumite conditii) pentru a realiza cursurile pentru obtinerea statutului de psihoterapeut sub supervizare (prin completarea celor 250 de ore de curs cu alte 250 de ore de curs teoretic).
Lista membrilor Comitetului de Formare:
1. dr. psih. Corneliu Irimia, psiholog principal
2. Magdalena Ionescu, psiholog principal
3. dr. psih. Daniela Luca, psiholog principal
4. Andrei Constantinescu, psiholog principal
5. dr. psih. Matei Georgescu, psiholog principal
6. dr. Geanina Micu, doctor in medicina, psihoterapeut specialist
Coordonatorul Programului de Formare in Psihoterapie Psihanalitica si a Programului de Formare in Consiliere psihologica psihodinamica este Corneliu Irimia.
Lista membrilor Comitetului de Etica:
1. Corneliu Irimia, psiholog principal
2. Magdalena Ionescu, psiholog principal
3. Daniela Luca, psiholog principal
4. Andrei Constantinescu, psiholog principal
Comitetul de Etica al ACPPB are ca misiune urmarirea respectarii Codului Etic de catre membrii ACPPB si propune sanctiuni in cazul incalcarii Codului Etic.
Pasi in obtinerea atestarii de consilier in psihologie
1. Obtinerea informatiilor de baza necesare pentru candidati (prin email);
2. Verificarea de catre candidat a indeplinirii criteriilor minime pentru inceperea unui program de formare;
3. Interviuri de selectie.
4. Intalniri regulate cu formatorii, supervizorii, coordonatorul programului de formare;
5. Obtinerea atestatelor la finalizarea diferitelor etape ale programului de formare ;
6. Evaluarea in fata Comisiei de Formare a asociatiei (comisie din care nu face parte psihoterapeutul formator cu care candidatul si-a realizat psihoterapia personala).
Conditii minime preliminarii pentru inscrierea in ACPPB:
•Absolvirea, cu diploma de licenta, a facultatii de Psihologie;
•Prezentarea catre Comisia de Formare a unui dosar care sa cuprinda:
•Cerere de inscriere in ACPPB;
- CV cu mentionarea activitatilor clinice si de formare realizate pana in prezent;
- Fotocopii simple dupa diploma de licenta si dupa foaia matricola;
- Pentru studentii in ultimul an, adeverinta de la facultate;
- Orice document relevant pentru pregatirea in consiliere a candidatului.
•Acceptul Comisiei de Formare care este dat in urma unor interviuri de selectie cu candidatul.
Etapele (nivelurile) atestarii in consiliere psihologica
a. Nivelul de psiholog practicant in consiliere psihologica
Atestarea la nivel de psiholog practicant in consiliere psihologica (numit si consilier psihologic sub supervizare) presupune ca fiind achizitionate:
•450 de ore de cursuri teoretice si / sau aplicative, care sa cuprinda in mod obligatoriu cunostinte din urmatoarele domenii:
- Diagnostic si evaluare clinica;
- Psihologie clinica si / sau medicala;
- Consiliere si psihoterapie;
- Psihiatrie si / sau psihopatologie;
- Psihologia sanatatii si / sau psihosomatica;
- Psihologia dezvoltarii.
Dintre aceste 450 de ore:
1.1. Un numar de 200 de ore sunt recunoscute in baza licentei obligatorii in psihologie;
1.2. Un numar de 250 de ore trebuie obtinute direct prin formare in cadrul ACPPB. Nu este necesar un master pentru a obtine atestarea de consilier sub supervizare.
• un minim de 75 de ore de dezvoltare personala / psihoterapie individuala.
• Totalul numarului minim de ore de formare in cadrul ACPPB pentru treapta de psiholog practicant in consiliere psihologica: 325 de ore (250 de ore teoretice si minim 75 de ore de dezvoltare personala / terapie personala)
Pentru obtinerea atestatului de consilier practicant sub supervizare al ACPPB sunt necesare:
1. Prezentarea catre Comisia de Formare a unui dosar care sa cuprinda:
•Cerere de eliberare a atestatului
•CV cu mentionarea activitatilor clinice si de formare realizate in cadrul ACPPB
•Documente relevante pentru pregatirea in consiliere de orientare psihodinamica a candidatului.
2. Prezentarea unui eseu teoretic sau a unui studiu de caz in fata Comisiei de Formare; studiul de caz se refera la relatia cu un client cu o durata de minim 30 de sesiuni.
3. Acceptul Comisiei de Formare care este dat in urma interviului cu candidatul.
Cotizatia lunara va fi platita incepand cu luna de dupa obtinerea atestatului de libera practica.
b. Nivelul de psiholog practicant autonom in consiliere psihologica
Atestarea la nivelul de psiholog practicant autonom in consiliere psihologica presupune:
• Atestatul de psiholog practicant sub supervizare in consiliere psihologica;
• Continuarea psihoterapiei personale (numarul minim de sedinte este de cel putin 150 de ore in plus fata de cele 75 de ore realizate in cadrul primei trepte).
•Continuarea cursurilor teroretico-clinice cu un numar de 250 de ore care trebuie obtinute direct prin formare in cadrul ACPPB.
•Formare profesionala prin ACPB care sa cuprinda 400 de ore de practica supervizata in orice organizatie in care se desfasoara activitati de consiliere. Durata practicii supervizate este de minim 2 ani;
In perioada de 2 ani a supervizarii candidatul desfasoara o activitate de consilier intr-o organizatie care desfasoara activitati de consiliere/psihoterapie cu copii, adolescenti, adulti, cupluri, persoane in varsta, etc.
Supervizarea activitatii se va realiza individual sau in grup cu un supervizor al ACPPB.
Frecventa orelor de supervizare: o sedinta / saptamana timp de 2 ani (100 de sesiuni).
Cele 100 de sesiuni de supervizare vor fi realizate de 2 supervizori (cu fiecare supervizor - cate cel putin 50 de ore). Cu fiecare supervizor se realizeaza o supervizare de cel putin un an.
Va exista cel putin o supervizare individuala. A doua supervizare poate fi individuala sau de grup.
Comisia Clinica a Colegiului Psihologilor din Romania va elibera atestatul de psiholog practicant autonom in consiliere psihologica pe baza certificatului/diplomei eliberate de asociatia formatoare acreditata de CPR, pe care este trecut nivelul de competenta – consilier psihologic autonom.
Cotizatia lunara pentru treapta de consilier psihologic autonom va fi platita incepand cu luna de dupa obtinerea atestatului de libera practica.
c. Nivelul de psiholog specialist in consiliere psihologica
•Atestarea la nivelul de psiholog specialist in consiliere psihologica (numit si consilier psihologic) presupune ca deja achizitionate:
A. Competente de psiholog practicant autonom in consiliere psihologica;
B. Participarea la reuniunile periodice profesionale ale ACPPB mediate de un membru al Comisiei de Formare cu prezentarea de catre candidat a cel putin unui studiu de caz pe an.
•Acceptarea programului de pregatire profesionala continua prin dovada a 50 de credite obtinute dupa atestarea la nivelul de psiholog practicant in consiliere psihologica prin participari la cursuri, workshop-uri, conferinte, publicatii etc. (din aceste 50 de credite, 25 de credite trebuie obtinute prin participarea la evenimente organizate de ACPPB sau asociatii profesionale psihanalitice).
Pentru obtinerea atestatului de consilier specialist in consiliere psihologica al ACPB sunt necesare:
1. Prezentarea catre Comisia de Formare a unui dosar care sa cuprinda:
•Cerere de eliberare a atestatului;
•CV cu mentionarea activitatilor clinice si de formare realizate in cadrul si in afara ACPB;
•Documente relevante pentru pregatirea in consiliere de orientare psihodinamica a candidatului.
Cotizatia lunara pentru consilierul specialist este stabilita de Comitetul Director al ACPPB in fiecare an.
d. Nivelul de psiholog principal in consiliere psihologica
Atestarea la nivelul de psiholog principal in consiliere psihologica (numit si consilier psihologic supervizor-formator) presupune ca deja achizitionate:
Competente de psiholog specialist in consiliere psihologica;
• Formarea ca supervizor-formator care sa cuprinda minim:
- 25 de ore de cursuri teoretice si / sau aplicative in domeniul supervizarii;
- 25 de ore de co-supervizare (cu un consilier psihologic sau psihoterapeut supervizor-formator deja atestat). Formarea are loc in cadrul ACPPB.
- Participarea la intalnirile profesionale periodice ale ACPPB.
•Activitati profesionale performante exprimate in numar de sesiuni de consiliere realizate (intr-un interval de minim 3 ani de activitate dupa obtinerea atestatului de consilier specialist), publicatii etc.;
•Acceptarea programului de pregatire profesionala continua prin dovada a 50 de credite obtinute dupa atestarea la nivelul de psiholog specialist in consiliere psihologica prin participari la cursuri, workshop-uri, conferinte, publicatii etc.
Cotizatia lunara pentru consilierul principal este stabilita de Comitetul Director al ACPPB in fiecare an.
Evaluarea din partea Comisiei de Formare
•Metoda de evaluare pentru fiecare treapta este portofoliul:
- Fiecare candidat va elabora un portofoliu pe care il va prezenta in fata Comisiei de Formare si pe care il va sustine oral, punand in valoare cunostintele, competentele si abilitatile formate si demonstrand atingerea obiectivelor de referinta.
- In portofoliu se include un studiu de caz sau un eseu elaborat pe durata formarii si (pentru nivelul de consilier specialist si consilier principal) o prezentare a activitatii clinice.
- Consultanta pentru redactare va fi asigurata de catre un formator.
- In cadrul discutiilor, evaluatorii vor putea pune intrebari referitoare la oricare din temele cuprinse in portofoliu, pentru a proba atingerea competentelor prevazute.
- In aprecierea finala se va tine seama de participarea activa a cursantului la cursurile teoretice si la orele de supervizare.
- In urma evaluarii pozitive, cursantul va primi o atestare eliberata de ACPPB (in functie de etapa in care se afla consilierul).
Prelungirea atestatului
Toate categoriile de atestare au o valabilitate de 7 ani de la data acordarii lor. Dupa incheierea acestei perioade, Comisia de Formare ACPPB poate prelungi (pe o perioada de inca 7 ani) sau retrage atestatul unui consilier.
Conditii minime pentru prelungirea certificarii:
a) Existenta unei practici continue de consiliere;
b) Plata cotizatiei lunare;
c) Existenta unei stari de sanatate somatica si psihica corespunzatoare practicarii consilierii;
Retragerea atestatului
Retragerea atestatului poate fi determinata de abateri grave de la codul de etica si deontologie profesionala, de pierderea calitatii de membru al ACPPB.
Scopul cursului de formare pentru treapta “Consilier psihologic sub supervizare” pentru adulti
La sfarsitul programului de formare participantii
- vor putea lucra in calitate de consilieri cu practica supervizata;
- vor contribui la propria dezvoltare personala continua in calitate de consilieri;
- vor respecta standardele etice si deontologice ale consilierii psihologice.
PROGRAMA DE FORMARE pentru treapta de “Consilier psihologic sub supervizare” pentru adulti
Capitolul I: Modele teoretice ale consilierii psihodinamice
Capitolul II: Relatia de consiliere
Capitolul III: Cadrul general al consilierii
Capitolul IV: Tehnici de consiliere
Capitolul V: Competentele si atitudinile consilierului
Capitolul VI: Dificultati ale muncii de consilier
Capitolul VII: Analiza practicii.
Competentele cheie ale consilierului psihologic
- evaluarea cerintelor/problemelor clientului;
- conceptualizarea psihologica a problemelor clientului;
- interventii psihologice individuale;
- relatia de consiliere;
- evaluarea procesului de consiliere psihologica si a rezultatelor acestuia.
Metode pedagogice utilizate
•Lucru in grupuri mici
•Interventii interactive
•Studii de caz
•Joc de rol
•Prelegerea
•Interpretarea si comentarea unor videocasete
•Suporturi de curs - materiale documentare
•Supervizarea individuala sau de grup
Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti (ACPPB)