Cursul de formare de baza in Psihoterapie cognitiv-comportamentala cuprinde:
- 22 module teoretice - 220 ore formare teoretica desfasurate sub forma cursuri si seminarii;
- 250 ore aplicatii pactice;
- 40 ore practica clinica;
- 340 ore practica in cabinet;
- 150 ore dezvoltare personala;
- 10 ore terapie individuala (de parcurs in primii 2 ani de formare de baza).
Organizator: Asociatia Psihologilor si Medicilor din Romania
Data de incepere: 15 octombrie 2013
Durata: 2 ani
Data limita de inscriere: 13 octombrie 2013
Contact: Dr. psiholog Aurora Frunza
E-mail: aurorapsih@yahoo.com
Tel: 0722-622.501
Locatia: Bucuresti, Craiova
Programul de supervizare/ intervizare contine: 200 ore supervizare efectiva; 400 ore practica in cabinet; 150 ore dezvoltare personala; 10 ore terapie individuala (de parcurs in cele 24 luni de supervizare); intervizare profesionala.
Descrierea cursului
1. Formarea de baza si dezvoltarea personala vor cumula un numar minim 850 de ore de formare din care 300 reprezinta dezvoltarea personala si 550 reprezinta formarea de baza. Partea teoretica va alterna cu aplicatiile practice.
2. Se vor crea cadre de lucru astfel:
- individuale, in care formatorul intervine si grupul asista la interventia acestuia;
- in binom (formata din doi cursanti care transpun in cadru de lucru pe care il creeaza, o situatie posibila dintr-o interventie terapeutica reala si in care unul dintre cei doi isi asuma rolul de terapeut, iar celalalt de pacient);
- cartel (echipe de cate patru persoane pentru realizarea de feed-back despre cum au decurs interventiile in binom);
- cadre de lucru in grup;
- feed-back-uri individuale sau de grup.
Formatorii si supervizorii vor asista si vor superviza direct desfasurarea cadrelor formative teoretice si aplicative.
3. Forma de organizare a cursurilor este de tip conferinta, seminarii, atelier de lucru, workshop-uri, workshop-uri rezidentiale (3 sau 5 zile).
4. La fiecare modul cursantii vor primi credite care vor atesta participarea fiecaruia in cadrul programului formativ.
Pentru a primi diploma de consilier in terapia cognitiv compotamentala sub supervizare, cursantii au nevoie de un numar de 425 de credite, iar pentru diploma de psihoterapeut in terapia cognitiv comportamentala sub supervizare, vor avea nevoie sa obtina un numar de 850 de credite.
Creditele pentru obtinerea diplomei de consilier / psihoterapeut se cumuleaza prin participarea la programul de formare baza si de formare continua.
5. Stagiul clinic se va desfasura intr-o un spital/ambulatoriu de psihiatrie si presupune interactiunea cu pacienti cu tulburari psihice grave (minim 40 ore).
6. Dezvoltarea personala prin terapia de grup se poate realiza prin participarea la programul de formare descris in curricula sau prin participarea la programe de dezvoltare personala similare.
7. Dezvoltarea personala individuala se poate realiza prin participarea la terapie individuala (20 de ore) cu psihoterapeuti acreditati sau in cadrul grupului de terapie prin participarea la programul de dezvoltare personala.
8. Supervizarea se va desfasura individual, in grupuri de lucru, sau prin participarea la stagii de supervizare in grup.
Se va lucra cu formatori – supervizori acreditati CPR.
Durata sedintelor, atelierelor formative si a workshop-urilor
1. Sedintele de terapie individuala au o durata de 45 minute.
2. Atelierele formative se desfasoara avand un numar de 14-25 de participanti, in maniera de lucru intensiva, la sfarsit de saptamana.
3. Workshop-urile rezidentiale vor avea o durata de 3-5 zile si o frecventa de 1-2 /an.
Facilitati pentru cursanti
1. Posibilitatea alegerii intre programul I, de consiliere cognitiv comportamentala - 425de ore (150 de ore dezvoltare personala si 275 de ore formare de baza), sau programul II, de psihoterapie cognitiv comportamentala (parcurgerea completa a programei adica 850 ore).
2. 25% din orele alocate fiecarui curs, vor fi alocate activitatilor practice, la acestea adaugandu-se alte 10 procente alocate explicatilor, activitatii de consolidare a cunostintelor si verificarii acestora (teme individuale).
3. Contact permanent prin intermediul unui sistem informatic si apartenenta la un grup de psihoterapie pe internet.
4. Suportul de curs va fi gratuit pentru toti cursantii, inmanat fiecaruia, fie tiparit, fie in format electronic).
5. Obtinerea de credite aferente programului formativ prin participarea la activitati de cercetare desfasurate in cadrul profesional organizat de catre Apsi&Med si institutiile partenere.
6. Se pot obtine credite, de asemenea, prin elaborarea de lucrari stiintifice, prin publicarea de articole in reviste de specialitate.
7. Reduceri de pana la 25% pentru participarea la evenimentele organizate de catre Apsi&Med (congrese, conferinte, simpozioane, cursuri).
Dosarele contin obligatoriu urmatoarele acte:
- cerere de inscriere;
- copie xerox dupa urmatoarele acte - carte de identitate, certificat de casatorie/divort (daca este cazul);
- copie legalizata: certificat nastere, diploma de licenta si foaia matricola;
- cazier judiciar;
- adeverinta medicala;
- alte acte: copii adeverinte, diplome de participare la workshop, simpozion, conferinta, alte formari de baza sau de pregatire continua etc. (daca este cazul);
- CV actualizat;
- 2 fotografii tip legitimatie;
- 2 copii xerox dupa chitanta taxa interviu 100 lei depusa in contul Asociatia Psihologilor si Medicilor din Romania, deschis la Banca Transilvania: RO 23 BTRL 04801205 D774 50XX.
Asociatia Psihologilor si Medicilor din Romania