Xenofobia este teama irationala si excesiva fata de tot ce este strain, de obicei fata de oameni, locuri, cultura sau obiecte. Forme ale xenofobiei pot include rasismul sau homofobia (convingerea ca oamenii sunt inegali in functie de etnia careia ii apartin sau de culoarea pielii).
Victimizarea, atacurile brutale, crimele, expulzarea in masa pot fi rezultatele xenofobiei. Motivul? Una dintre explicatii poate fi dezvoltata sub conceptul de "privarea relativa" – privarea de locuri de munca, de putere, de prestigiu in comparatie cu un grup de straini. Alta explicatie face trimitere la perceptia societatii ca fiind nesigura, din cauza schimbarii sociale rapide, manifestata ca rezultat al diversitatii culturale.
A trai cu xenofobie
Fiecare dintre noi are motive sa devina membru in unul sau mai multe grupuri, a socializa sta in firea umana. Ne identificam cu grupul caruia ii apartinem si acest lucru poate fi motivant, dar in acelasi timp poate fi motivul pentru care dezvoltam sentimente negative fata de altii, care nu sunt in acelasi grup. Xenofobia afecteaza persoana simptomatica, si in acelasi timp faciliteaza aparitia unor consecinte neplacute la adresa strainilor, perceputi ca amenintare.
Multe persoane traiesc cu xenofobie fara a manifesta violenta. Ei respecta legea, au un comportament acceptabil social, dar traiesc acea stare de discomfort in preajma celor care sunt diferiti, motiv pentru care sunt selectivi in alegerea prietenilor, a partenerilor de cuplu, chiar si a celor cu care vorbesc pe strada. Acest aspect este cu atat mai dificil cu cat traim intr-un context multicultural.
Sunt dese situatiile in care persoana xenofoba realizeaza ca teama este nefondata, si totusi dificil de surmontat deoarece regulile dupa care se ghideaza raspunsul de frica functioneaza la nivel inconstient. Complementar, prezenta simptomelor de natura fizica si mentala fac situatia si mai dificila.
Simptome
Fiecare caz de xenofobie este diferit, deoarece modul de percepere, imaginile, dialogul intern asociat cu ideea de strain sunt diferite in functie de persoana. Ce este comun persoanelor xenofobe? Printre simptomele des intalnite se numara:
- teama necontrolata la gandul sau in preajma strainilor sau a obiectelor straine;
- ganduri obsesive legate de necunoscuti sau cultura lor;
- generalizari si stereotipii ce au ca tinta grupuri de oameni identificate prin calitati superficiale, sau sunt perceputi ca fiind ciudati si inacceptabili;
- sentimentul apasator de a face orice pentru a evita situatiile anxiogene;
- inabilitatea de a functiona la parametrii normali, sentimentul de irealitate, de detasare de propria persoana;
- acceptarea faptului ca teama este irationala sau exagerata, suprapusa pe sentimentul de neputinta;
- ameteala, palpitatii, dureri in piept, tremur, transpiratii, amorteala etc.
Cauze
Ca in orice fobie, nu a fost identificata o cauza specifica ce conduce la aparitia xenofobiei. Factori variati, pornind de la experiente personale sau lipsa de informare, pot duce la instrainare fata de oameni si culturi diferite.
Tratament
Evitarea situatiilor anxiogene nu este cea mai buna metoda de coping. Limitarile autoimpuse, fobia netratata pot face loc altor dezechilibre de natura psihica, cum ar fi izolare sociala, depresie, consum de alcool sau alte substante.
Specialistii in dezvoltarea comportamentului uman utilizeaza diferite strategii si directii terapeutice. Utilizata frecvent in tratamentul fobiilor, terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie ce are ca obiectiv identificarea si managementul gandurilor, emotiilor si comportamentelor disfunctionale.
Terapia expunerii graduale, tehnica cognitiv-comportamentala, are la baza ideea conform careia a face fata fricii din ce in ce mai mult, in diferite contexte, conduce la intelegerea si acceptarea realitatii. Multiplicarea contactelor cu grupuri de straini reduce, in timp, nivelul de anxietate. Important a se mentiona: rezultatele sunt mai eficiente in conditiile in care exista obiective comune, suport reciproc, contacte frecvente.
In completarea terapiei sunt recomandate calatorii in alte tari, calatorii ce faciliteaza infruntarea si comunicarea cu strainii pentru a descoperi ca nu sunt atat de diferiti, pentru a ii cunoaste mai bine prin prisma traditiilor, a credintelor si valorilor specifice.
La nivel macro este de preferat schimbarea modului in care societatea impune etichete de grup (rromii sunt asa...ungurii sunt asa...romanii sunt asa...), asocierea grupurilor mixte in vederea atingerii unor scopuri comune, asigurarea unui suport informational variat pe diferite teme culturale etc.
In definitiv, a ne raporta la alte persoane presupune mai intai a le cunoaste.
Articol realizat de: Nicoleta Grigore, psiholog
Cabinet de psihologie - Grigore Nicoleta
Alte subiecte postate de Nicoleta Grigore
Increderea in cuplu
Relatia de cuplu si reconstruirea increderii pierdute
Divortul emotional
ABC-ul parintilor de succes
Cat de bine te cunosti?
Increderea in cuplu
Relatia de cuplu si reconstruirea increderii pierdute
Divortul emotional
ABC-ul parintilor de succes
Cat de bine te cunosti?