Ati intalnit probabil persoane care, ori de cate ori se organizeaza un eveniment, hop si ei. In multe astfel de situatii, teama de singuratate este cauza reala a acestui tip de comportament.
Clienti permanenti ai barurilor, nelipsiti de la orice petrecere. Sunt cei care sufera de multe ori de anuptafobie. Teama de a sta singur. O frica persistenta, anormala, necontrolabila si irationala. La fel ca multe alte fobii, si aceasta ii impiedica pe cei care i-au cazut victime sa duca o viata normala, facandu-i in majoritatea cazurilor dependenti de cei apropiati.
Desi de cele mai multe ori cauzele nu se cunosc, anuptafobia reactioneaza ca un mecanism de aparare. Se poate ca cel care sufera de aceasta fobie in trecut sa fi suferit de singuratate. Pe de alta parte, putea fi doar martorul unui eveniment negativ suferit de o persoana care a ramas singura, izolata. In acel moment, subconstientul celui care sufera de anuptafobie percepe amenintarea directa si declanseaza mecanismul de aparare. In astfel de situatii, acesta gandeste ca lui nu i se va intampla asa ceva, pentru ca nu va sta niciodata singur.
De multe ori, in urma evenimentului negativ la care a fost martor sau pe care l-a suferit, teama exista, dar fobia se poate declansa mult mai tarziu, chiar si din cauza unui film sau in urma unei discutii cu cei apropiati.
Simptomele apar in momentul in care persoana respectiva ramane singura sau percepe faptul ca se poate intampla acest lucru in curand. Respiratia rapida, pulsul neregulat, transpiratia excesiva, ameteala, senzatia de gura uscata, incapacitatea de a gandi sau vorbi coerent sunt cateva din simptomele anuptafobiei. Piata occidentala ofera zeci de medicamente cu diverse efecte secundare, dar niciunul dintre acestea nu poate rezolva problema psihologica, ci doar suprima simptomele.
La randul lor, psihoterapiile (unele cu o durata de mai multi ani) sunt extrem de numeroase si variate. Exista chiar si terapeuti care afirma ca aceasta fobie este cauzata de un dezechilibru energetic si ca singurul tratament eficient este cel cu bioenergie.
In ultimii ani, anuptafobia a fost caracterizata, in sens mai larg, si ca teama de a nu ramane fara partener, teama de „stampila" pe care anturajul o poate pune, aceea de incapabil de a stabili o relatie cu o persoana de sex opus. Este frica de a nu gasi perechea potrivita, vizibila mai ales ca disperare in incercarea de a gasi un partener.