"Ca sa-l calauzesti pe copil pe calea pe care trebuie s-o urmeze, calatoreste tu mai intai pe ea." Josh Billings
"Poti invata multe lucruri de la copii. Spre exemplu, poti vedea cat de multa rabdare poti sa ai."
Franklin P. Jones
Autostima / Stima de sine la copii
"Dragostea proprie", sau "stima de sine", se poate defini ca fiind felul in care o persoana se percepe pe ea insasi. Este ceva ce influenteaza individul toata viata. Copiii invata primele lectii despre stima de sine prin intermediul parintilor, asa ca este foarte important ca acestia sa-si ajute copiii in a dezvolta nivele ridicate de autostima.
Nivelele dragostei proprii la copii sunt evidente atat in comportamentele lor cat si in atitudini. Sunt multe lucruri pe care parintii le pot face pentru a-i invata de la varste fragede sa fie dragastosi, capabili si competenti.
Daca copii se simt bine cu ei insisi, acest lucru se reflecta in comportamentul cu prietenii lor, cu profesorii lor, cu parintii si alte persoane.
Spre dezamagirea noastra, insa, de la varste fragede copiii dezvolta un scazut nivel de stima de sine.
Parintii trebuie sa aiba grija sa nu planteze, fara a sti, semintele unei stime de sine scazute in copiii lor.
Cateva detalii despre stima de sine a copilului:
*Copii incep a-si forma propria imagine de sine la o varsta frageda.
Copii cauta in parintii lor si alti adulti modele importante si invata cum sa fie: indragostiti, pregatiti, capabili, etc. Daca acestea nu exista, se dezvolta un scazut nivel de stima de sine.
*Stima de sine ca si "orgoliu" poate afecta progresul in scoala.
Copiii care se simt capabili si constienti de abilitatile lor, sunt mai apti in a progresa la scoala decat alti copii care gandesc de obicei ca nu pot face nimic bine. Copii care intampina probleme la scoala au cu atat mai mult stima de sine afectata. Astfel, putem spune ca, daca copiii merg bine cu scoala, se vor simti mai bine cu ei insisi , iar copiii care merg rau, deseori se simt rau cu „ei insisi".
*Stima de sine poate afecta maniera (felul) in care copiii comunica cu alte persoane.
Copiii care se simt stapani pe ei insisi, de obicei relationeaza intr-un fel pozitiv cu alte persoane. Din contra, copiii care nu au multa incredere in sine, au de obicei probleme de comunicare cu alte persoane.
Copii cu mai putina stima de sine se cearta / au mai multe conflicte cu parintii lor decat cei cu mai multa stima de sine.
*Stima de sine afecteaza creativitatea
Copiii cu stima de sine mica prezinta un mai mic nivel de creativitate decat copiii cu o stima de sine mai mare. Parintii pot afecta stima de sine a copiilor lor. Orgoliul unui parinte se reflecta in comportamentul copiilor. Sunt cazuri in care copiii cu o stima de sine ridicata au avut parinti care le-au aratat multa dragoste si acceptare. Copiii cu putina stima de sine au avut de obicei parinti foarte critici si cu o gandire rea, disfunctionala, dezorganizata.
Ce pot face parintii?!
In continuare se ofera niste „sfaturi/sugestii" pe care parintii le pot urma pentru a-si ajuta copiii sa dezvolte un nivel mai sanatos de stima de sine.
1. Laudati-va copiii! Copiilor le plac laudele. Acestea trebuie sa fie specifice si sincere pentru a avea un efect pozitiv. Nu este necesar ca parintii sa astepte pana cand acestia vor face ceva exceptional pentru a-i lauda. Important este ca parintele sa se concentreze in lucrurile pozitive pe care le face copilul sau, si nu in cele negative. Criticile si refuzurile din partea parintilor au de cele mai multe ori consecinte asupra copiilor, care la randul lor au putina autostima.
2. Demonstrati-le copiilor dragostea si afectiunea. Copiii necesita sa li se arate dragoste si afectiune prin intermediul cuvintelor si contactului fizic. Parintii trebuie sa le spuna copiilor ca ii iubesc si \ca sunt speciali. Ii pot imbratisa, bate pe umar, saruta, etc.
3. Tratati-va copiii cu respect! Parintii trebuie sa-si trateze copiii cu acelas respect cu care ar trata oricare alta persoana de pe strada, straina, etc. O forma importanta in care parintii pot sa-si respecte copiii este punand grija in ceea ce le spun. Unii parinti le vorbesc copiilor intr-o forma in care n-ar vorbi cu strainii (persoanele necunoscute). Le spun copiilor vorbe urate, iar aceasta metoda are un efect negativ in dezvoltarea stimei de sine la copii. Ideal ar fi sa li se adreseze cu respect, spunandu-le „te rog", si „multumesc". La fel pot sa ceara si ei, acelas lucru din parta copiilor.
4. Fiti consistenti/constanti/previzibili/expliciti! Copiii au nevoie ca in viata lor, lucrurile sa fie „prevazute". Ei trebuie sa stie la ce sa se astepte parintii lor de la ei. La fel, ei trebuie sa stie la ce sa se astepte din partea parintilor. Este necesar ca, in familie, regulile sa fie explicate copiilor si aplicate in mod constant. In aceasta forma copiii vor intelege care comportament este acceptat si care nu.
5. Nu cere perfectiune copiilor tai. Nimeni nu este perfect si parintii nu ar trebui sa se astepte din partea copiilor sa fie astfel. Copiii trebuie sa stie ca parintii ii accepta asa cum sunt. Aceasta acceptare ajuta copii sa se simta mai siguri de ei insisi, ceea ce duce la dezvoltarea unei imagini pozitive.
6. Puneti atentie in propriul comportament si atitudine! Felul in care parintii se simt cu ei insisi si cu lumea inconjuratoare se reflecta in comportamentul lor. Copiii se lasa modelati de comportamentul parintilor si atitudinea acestora. Parintii nu se pot astepta ca, copiii lor sa dezvolte o atitudine pozitiva fata de ei insisi pana cand acestia nu vad aceasta atitudine la parintii lor.
7. Asculta si raspunde copiilor tai! Parintii trebuie sa puna toata atentia in dialogurile cu copiii lor. Pentru aceasta, ei trebuie sa-i priveasca discret, sa lase deoparte ceea ce faceau si sa aiba un contact fizic cu acesta: o imbratisare, o bataie pe umar, etc. Parintii trebuie sa-i faca sa creada pe copii ca parerile si intrebarile lor sunt importante si sa le trateze cu respect. Ei trebuie sa dea raspunsuri corecte si clare acestora. Trebuie sa stie ca in loc sa evite o intrebare la care nu stiu sa raspunda, in loc sa inventeze un raspuns, ar trebui sa recunoasca cand nu stie acel ceva. = Copiii nu asteapta ca parintii sa fie perfecti, dar asteapta ca acestia sa fie cinstiti=
8. Indeplineste/ respecta promisiunile pe care le faci copilului tau. Atunci cand parintii promit ca vor face ceva, ar trebui sa faca tot posibilul sa indeplineasca acea promosiune. Acest lucru face ca copilul sa aiba incredere in ceea ce-i spune parintele si sa-l vada onest si demn de cuvantul sau. Promisiunile neimplinite de catre parinte pot face ca copilul sa fie confuz si sa creada ca parintii lui nu-l iubesc suficient pentu a indeplini promisiunea. Aceasta poate fi foarte daunatoare stimei de sine a copilului.
9. Nu permite fiilor tai sa se critice pe ei insisi! Sa te critici singur dupa un examen nu este rau, dar sa-ti spui ca esti ,,un prost" pentru un calificativ mai slab, nu este bine. Parintii nu trebuie sa ignore cand copilul sau se critica prea mult, ar trebui corectati acestia pentru ca astfel isi dau seama ca parintii nu sunt de acord cu ei.
10. Arata-le copiilor cum sa vorbeasca pozitiv despre ei insisi! A vorbi pozitiv este o unealta pe care copiii ar trebui sa o posede. Comentariile pozitive despre ei insisi pot fi benefice atat copiilor cat si parintilor.
11. Petreceti-va timpul cu copiii vostri! Parintii ar trebui sa dedice timp special copiilor, sa petreaca acest timp intr-o activitate pe care copilul o alege. Cantitatea de timp nu este importanta ci acest timp sa fie distractiv si liber de preocupari pentru amandoi.
12. Stimuleaza copiii sa ia decizii pentru ei iasisi! A lua decizii este abilitatea cea mai importanta pe care copiii ar trebui sa o posede. Aceasta abilitate creste odata cu transformarile lui in adult. De aceea, parintii trebuie sa lase pe copii sa-si ia deciziile pentru ei insisi, ei sa aleaga jocuri care cer abilitatea dea lua decizii. Cand copiii iau decizii, este bine ca parintii sa nu-i oblige ei sa le ceara sa duca la indeplinire decizia luata.
13. Da-le responsabilitati copiilor tai! Copiior trebuie sa li se dea treburi zilnice (sau saptamanale) spre a fi rezolvate. Acest lucru ii face sa creada ca ei sunt capabili si ca parintii au incredere in ei pentru a indeplini sarcinile. Mai mult de atat ar trebui sa-i laude cand acestia si le-au indeplinit.
14. Da-le copiilor libertartea! Nici un parinte nu vrea sa-si vada copilul abandonand/renuntand! Unii parinti incearca sa-si protejeze copii indepartandu-i de activitati si situatii in care ei pot abandona. Este important ca copilul sa-si dea seama ca fara deosebire: copil, adult, uneori toti gresim! In loc de a-i proteja excesiv, parintii trebuie sa-si ajute copii sa se confrunte cu o situatie pozitiva si nu una negativa. Parintii care arata copiilor lor sa se confrunte cu greseli, le dau copiilor o unealta care le va servi toata viata. Daca copiii iau greseala ca ceva temporar si nu ca o imagine a individualitatii sale, vor fi mai putin expusi ca acestea sa le afecteze stima de sine.
15. Incurajeaza prieteniile copilului tau! Copiilor le trebuie timp sa petreaca cu prietenii lor pentru a invata sa convietuiasca cu alte persoane in afara celor familiare si cu prieteni de aceeasi varsta. Aceste prietenii arata copiilor sa coopereze si sa relationeze cu alte persoane.
16. Incurajeaza interesele si abilitatile copiilor tai! Parintii trebuie sa-si sprijine copiii in a participa la activitatile pe care ii intereseaza. Poate fi orice activitate mai ales cand acestia se distreaza si prospera. Participand la activitati care sunt interesante si distractive si in care ei pot sa iasa in evidenta ajuta la o inbunatatire a stimei de sine. Sprijinul parintilor ii face pe copii sa creada ca sunt capabili/competenti.
17. Arata /expune proiectele scolare ale copiilor! Impreuna cu copilul aleg lucrarile ce vor fi expuse. Parintii trebuie sa-si aminteasca ca nu este bine sa expuna rezultatele scolare ale copilului cand acestea nu sunt satisfacatoare, dar poate sa-l ajute sa le imbunatateasca. Aceasta este cea mai buna metoda prin care parintii pot dovedi copiilor cat valoreaza munca lor si cat valoreaza ei insisi. Rezultatele muncii scolare a acestor copii se pot expune si prin casa, pe usa frigiderului, dar la fel de bine se pot expune si in alte parti ale casei. Important este ca aceste rezultate sa fie expuse acolo unde altii le pot vedea. Parintii care arata / expun tablourile copiilor sai adreseaza mesaje importante acestora: - ca munca sa este importanta, solicitata si apreciata. Parintii trebuie sa dea la o parte discret lucrurile copiilor sau sa le puna bine (depozitate) intr-un album sau biblioraft.
Sunt multe lucruri pe care parintii le pot face pentru a-si ajuta copiii sa-si dezvolte o stima de sine sanatoasa. Parintii vor tine seama ca stima de sine este ceva care incepe sa se dezvolte in timp ce copiii sunt mici, asa ca efortul parintilor trebuie sa inceapa devreme. De asemenea trebuie tinut cont de faptul ca toti copiii in viata lor demonstreaza / arata simptome mici / scazute ale stimei de sine. Parintii trebuie sa fie atenti la anumite tipuri de comportament care nu dau semne de disparitie. Daca efortul pentru a imbunatati stima de sinea copilului nu da bune rezultate, parintii ar trebui sa consulte un doctor psihiatru pentru copii sau un profesionist al sanatatii mintale / un psiholog.
"Viata este o flacara ce se stinge totdeauna, dar recapata scanteie de cate ori se naste un copil." George Bernard Shaw
Articol realizat de Filofteia Ene, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie Ene Filofteia