Este mult mai greu decat va puteti imagina sa va faceti cunoscute nevoile, si nu vorbesc despre a enumera in graba si superficial toate lucrurile de care credeti ca aveti nevoie. Majoritatea dintre noi stim ca avem trebuinte, stim cat de rau ne simtim atunci cand nu ne sunt implinite, dar sa le exprimam in cuvinte, sa le aducem in discutie, poate fi foarte dificil.
Unii nu le dezvaluie niciodata partenerilor de frica sa nu provoace un conflict, sa nu fie acuzati de critica sau ca sunt irealisti, isi inchipuie ca nu vor obtine nimic, ca nu merita, ca ar cere prea mult, insa scuza cea mai des intalnita este ca partenerul ar trebui sa stie ce avem nevoie fara sa-i spunem.
Adevarul este ca daca partenerul nu iti satisface una dintre nevoi, este responsabilitatea ta. De cele mai multe ori, in spatele acuzei ca partenerul nu te cunoaste si nu-ti satisface nevoile, adica nu este un clarvazator, se afla necunoasterea proprie.
Daca n-ai descoperit inca anumite lucruri despre tine si doresti sa-ti inveti partenerul despre felul cum functionezi, a sosit momentul sa o faci.
Identificand propriile nevoi, intri intr-o zona intima iar provocarea de a dezvalui aceste informatii partenerului te plaseaza intr-o pozitie vulnerabila. Impartasindu-i lucruri delicate, intime, nazuinte si slabiciuni, ii dai foarte multa putere partenerului. Autodezvaluirea trebuie sa o faci dupa ce ai decis ca merita sa-ti asumi acest risc, care ar presupune ca partenerul ar folosi aceste informatii impotriva ta. Acest aspect presupune ca ii oferi incredere, ca ii incredintezi partea cea mai fragila a sufletului si acest gest trebuie tratat cu consideratie, demnitate si respect. A dezvalui aceste informatii inseamna un risc, a le primi inseamna o povara.
Rezistenta la tentatia de a judeca lucrurile pe care le dezvaluie partenerul, sau de a le explica este esentiala.
Porneste cu inima deschisa in acest exercitiu de construire a profilului personal. Este suficient sa simti ca ai nevoie de un anumit lucru, fara sa te justifici sau fara sa explici motivele de la baza acestora; nevoile tale nu sunt corecte sau gresite, ele pur si simplu exista. In general, exista cinci categorii de nevoi: nevoi emotionale, fizice, spirituale, sociale si de siguranta. Desigur ca poti adauga si altele.
Ca si exemplu, in categoria nevoilor emotionale poate intra: nevoia de a simti si de a ti se spune ca esti iubit, ca esti o parte pretioasa, esentiala in viata partenerului, de a simti ca ti se acorda incredere, responsabilitate, iertare etc.
Nevoi fizice: nevoia de a fi atins si mangaiat, sarutat, imbratisat, satisfacut sexual etc.
Nevoi spirituale: nevoia de a impartasi o viata spirituala cu partenerul, de a simti ca valorile tale spirituale sunt acceptate, fara a fi judecate etc.
Nevoi sociale: nevoia de a simti ca partenerul isi va planifica activitatile astfel incat sa te includa si pe tine, nevoia de a va distra impreuna in societate etc.
Nevoi legate de siguranta: nevoia de a sti ca partenerul iti va fi alaturi in vremuri grele sau situatii de conflict, nevoia de a fi sprijinit, ajutat, nevoia de a sti ca partenerul este loial, devotat etc.
Aceste idei pe care le-am mentionat ca exemple sunt pentru a-ti stimula gandirea si sunt generale. Te incurajez sa le dezvolti, sa le recunosti si sa le afirmi. Le poti revizui oricand.
Dupa ce ai facut acest exercitiu te invit la o noua provocare: sarcina de a construi un profil partenerului. Chiar daca la prima vedere partenerul nu pare a fi misterios si complex, pe parcurs iti vei da seama ce multe lucruri nu stiai despre el.
Articol realizat de Delia Ciobancan, psiholog
Cabinet Individual de Psihoterapie - Delia Ciobancan