In devenirea sa, familia traverseaza anumite obstacole, este chemata sa dezlege anumite “noduri maritale”. Cele mai importante rasuciri si noduri maritale sunt: de crestere, securitate in viitor, fidelitate si proprietate, dublu standard, rolul de sex; atractia si respingerea, legatura de transfer.
Nodul marital “de crestere” este un rezultat al dorintelor conflictuale cu privire la autoimplinirea si autorealizarea cuplului pe de o parte, stabilitatea si unitatea sa, pe de alta parte, intr-un atare cuplu, desi schimabrea este dezirabila, ea este greu de infaptuit si poate ameninta cuplul ca un pericol iminent.
Securitatea in viitor consta in mentinerea legaturii dintre dorinta de dezvoltare si schimbare pe de o parte si viitorul garantat pe de alta parte.
Cand unul dintre cei doi parteneri ai cuplului marital se foloseste de dreptul proprietatii pentru a limita actiunile celuilalt, apare nodul marital – fidelitate si proprietate.
Dublu standard rezida in atitudinea partenerului care, chiar daca accepta egalitatea in drepturi cu celalalt, cauta deseori sa se casatoreasca cu o fata sau cu un baiat care adera la valorile traditionale.
Rolul de sex, fiecare membru al familiei are sarcinile specifice sexului: femeia sa faca de mancare, sa se ingrijeasca de cresterea si educatia copiilor, barbatul sa castige bani si sa asigure un trai decent familiei.
Atractia – respingerea inseamna ca ceea ce l-a atras, sau a atras-o in perioada premaritala, incepe, atat unul cat si celalalt sa respinga, nu doar intr-o anumita perioada cum ar fi cea menstruala ori perinatala pentru femeie.
Legatura de transfer – apare cand partenerul spune ceva, dar, de fapt, se adreseaza celui de-al treilea (mama, tata, chiar amanta).
Diagnosticele de “criza” nu sunt rare si nu sunt nici recente. Pentru multe persoane, fie ele sociologi sau nu, familia traditionala este singura normala, singura care poate intemeia o societate. Schimbarea poate fi vazuta ca un pericol. Alti observatori constata ca in societatea contemporana exigentele la care este supusa o relatie intima sunt foarte mari. Convietuirea cotidiana de durata este in conflict direct cu pasiunea. Altii considera ca individualizarea sporita este principalul inamic al unei astfel de relatii.
Totusi, desi o relatie fericita este posibila, ea nu este usor de obtinut. Credinta in existenta acestor relatii ii face pe oameni sa le doreasca si sa le considere importante - dar dificultatea construirii lor ii face sa recurga la incercari repetate. Divortul nu (mai) indica neaparat un esec total si final.
In cele din urma, intrebarea este: cate persoane vor reusi sa-si gaseasca partenerul potrivit – si cu ce cost.
Stabilitatea cuplului depinde de respectarea riguroasa a anumitor reguli:
- ca sa fii respectat e imperios necesar sa te respecti pe tine insuti ca sot, sotie;
- comportament empatic, empatizare continua spre binele si prosperitatea familiei;
- comunicarea favorizeaza intelegerea si devenirea, consolidarea si afirmarea cuplului;
- mentinerea monogamiei familiei, apararea sa cu orice pret, intelegerea directiei spre care se indreapta.
Cabinet Individual de Psihoterapie - Delia Ciobancan