Parintii la fel ca si copiii asteapta cu nerabdare vacanta. Grijile legate de serviciu, de scoala, de teme, de tezele cu subiect unic sau de absentele de la scoala par sa dispara pe loc atunci cand incepe concediul. Daca parintii aleg sa petreaca aceasta perioada cu copilul este un moment foarte bun pentru a reevalua relatia cu el si a imbunatati comunicarea.
De cele mai multe ori parintii petrec prea putin timp cu copiii lor, iar lipsa de timp este justificata de jobul fulltime si alte activitati. Astfel, copilul este dus la gradinita pentru un interval de cateva ore, sau este lasat in grija bunicilor sau a bonei.
Chiar daca toate persoanele din jurul lui sunt atente la sanatatea lui, la comportamente si la educatie, copilul mic are nevoie in primul rand de formarea treptata a legaturii afective cu mama si cu tata. Celelalte persoane adulte din viata lui tind sa devina un substitut pentru parinti. Vacanta devine astfel aproape singura ocazie in care copilul este impreuna cu parintii lui, beneficiind exclusiv de atentia lor.
Cum sa avem o comunicare reala cu copilul in vacanta?
Relaxarea parintilor, relatia de armonie si iubirea dintre ei sunt foarte importante. Copilul este ca o cutie de rezonanta. Orice se petrece in familie, tensiuni, certuri sau nelinisti este imediat perceput si trait cu intensitate de catre copil. De aceea, urmareste sa te apropii sufleteste de copilul tau, renuntand la critici si observatii. Aminteste-ti ca si el este parte din familie iar comportamentele pe care le are, le-a invatat de la adultii care sunt in preajma lui.
Parintii pot considera ca vacanta ii ajuta sa recupereze timpul pierdut.
Cu siguranta ca e mai bine sa ne bucuram de timpul prezent si sa urmarim sa fim permanent in comunicare cu copilul. Urmareste jocul lui si vei descoperi cum traieste absenta mamei si a tatalui! Participa la activitatile lui si poti astfel sa-l asculti si sa-l simti si mai mult. Poti sa-i indepartezi fricile, nelinistile. Limbajul jocului poate vindeca multe rani sufletesti datorate relatiilor insuficient stabilite intre copil si parinti.
Manifestarile afectuoase, pline de tandrete, imbratisarile si mangaierile parintilor sunt pentru copil un izvor de fericire si un liant psihologic pentru comunicarea sufleteasca!
In vacanta, urmareste sa alegi acele activitati sau locurile in care toti membrii familiei sa se bucure si sa aduca acel plus de energie atat de necesar!
Intreaba-ti micutul unde vrea sa-si petreaca timpul liber si discutati impreuna planurile de concediu. Copilul va fi foarte interesat si astfel va asigurati un concediu linistit!
Sunt dese situatiile in care copiii se imbolnavesc chiar in vacanta.
E bine sa evitati locurile sau alimentele nepermise si sa alegeti destinatiile care sunt in siguranta pentru sanatatea copilului.
Daca copilul face crize de opozitie, este neascultator, vacanta poate fi prea scurta pentru a imbunatati relatia cu el. Din nefericire nu exista un remediu pe care sa-l oferi si astfel sa se transforme in cel mai cuminte si ascultator copil.
Urmareste sa te cobori la inaltimea ochilor lui, sa-l privesti cu multa iubire si sa-i spui adevarul. Nu te lasa coplesit de emotiile pe care copilul ti le transmite reactionand la fel, cu furie. Gandeste-te ca e doar o aparare la o suferinta sau la comportament invatat.
Articol realizat de Mihaela Mereuta, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Mereuta Mihaela
..