Unii parinti vorbesc despre cat de pasionati sunt micutii lor de publicitatea TV, cum stau cuminti si li se lumineaza fata cand vad reclame.
Altii povestesc ca pentru a-l determina pe copil sa manance il aseaza in fata televizorului, aleg un program de desene sau publicitate, si asa reusesc sa-l hraneasca.
Procedand astfel, parintii favorizeaza dezvoltarea preferintei pentru iaurturi de tip A sau B. Fiecare reclama actioneaza subliminal si influenteaza alegerile si preferintele pentru un anumit produs. Publicitatea acestora are ca scop vanzarea si consumul lor.
Mediatizarea intensa ne face adesea sa uitam sa citim si etichetele care ne ofera indicii despre cat sunt de sanatoase. Un produs bine promovat se va vinde indiferent de calitate.
Desigur ca lactatele au rolul lor in alimentatie, iar cand sunt tolerate de organism este foarte bine sa fie consumate intr-o anumita cantitate. Dar este oare suficient pentru un copil sa manance doar iaurt zile si saptamani de-a randul? Cu siguranta, raspunsul este nu. Alimentatia copilului trebuie diversificata.
In plus, exista foarte multe persoane cu intoleranta la lactoza, acestora fiindu-le bineinteles nerecomandate produsele lactate.
Un parinte care doreste ca micutul sau sa se dezvolte armonios urmareste cateva aspecte foarte importante in procesul de alimentare a acestuia:
1. Copilul trebuie sa nu manace in fata televizorului pornit, ci la masa, asezat pe scaun sau in scaunul special pentru copii. E de dorit ca, atunci cand este posibil, sa fie asezat la masa cu familia reunita in jurul mesei, iar adultii sa isi manifeste aprecierea pentru aroma mancarii, aspect si gust, dar si pentru calitatile nutritive.
2. Laudati mancarea si faceti dumnevoastra propria reclama.
3. Nu fortati copilul, nu-l certati si nu va pierdeti cumpatul. Nu va lamentati ca mananca prea incet sau prea putin.
4. Daca este cineva in preajma dumneavoastra cand hraniti copilul, nu va plangeti ca nu mananca, de exemplu, „uite ia doua linguri si apoi gata!” sau „vezi, ce ti-am spus ca nu o sa manance, nu ma credeai!” samd.
5. Fiti creativi si veti depasi etapa „doar iaurt A”, renuntati la reclamele TV, laudati mancarea ce o oferiti copilului cu perseverenta asidua.
6. Cand copilul este mai maricel, puteti pregati impreuna gustari, salate etc. Daca va fi implicat, atitudinea fata de o masa diversificata se va schimba. Ii puteti explica rostul legumelor sau al fructelor colorate, cat de frumoase si vii pot fi daca punem o felie de rosie peste tartina cu branza, sau cum putem face ochisori din masline oului fiert.
Autor: Victoria C. Ion, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Victoria C. Ion
Alte subiecte postate de vicctoriaion
Greva foamei a fost inventata de copii
Aspecte ale consilierii familiei copilului cu autism
Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil
Greva foamei a fost inventata de copii
Aspecte ale consilierii familiei copilului cu autism
Familia multietnica si deficitul de limbaj la copil