Parintii au uneori dorinte ale caror rezultate s-au dovedit a avea si repercusiuni negative. Daca ne fixam cu indarjire in minte un prototip al copilului nostru ideal si incercam sa ne modelam propriul copil dupa acest exemplu, avem cele mai mari sanse ca rezultatul sa ne dezamageasca intr-o buna zi.
Sa fie cuminte, disciplinat
Urmarile acestei metode se vor vedea pregnant atunci cand copiii vor ajunge la varsta adolescentei sau in momentul cand se va ivi sansa de a avea o viata autonoma. Astfel, putem asista la fuga de acasa, casatorii premature, manifestari de violenta.
Sa fie ascultator
Cei mai multi parinti isi doresc copii ascultatori, care sa raspunda cu promptitudine de fiecare data cand li se cere ceva. Dar, de la cele mai fragede varste, unii copii manifesta indiferenta la solicitarile parintilor sau, chiar mai mult, preiau controlul familiei atunci cand se pune problema luarii unei decizii. Atunci cand ne punem problema „Cum s-a ajuns in aceasta situatie si ce e de facut?”, e bine sa ne intrebam intai ce am facut noi pentru ca ei sa devina ascultatori.
Sa fie ca un alt copil X
Fiecare copil este unic, original. A-i cere copilului tau sa devina ca altul, inseamna a-l priva de o identitate, a-i refuza dezvoltarea sinelui.
Sa fie cel mai bun
Pentru orice parinte acesta este un motiv de bucurie. Copilul ar putea fi un „savant in devenire” dar nici pe departe nu trebuie sa ne pripim si sa-l consideram „un mic geniu”. Nu aceasta este varsta la care sa tragem linia si sa numaram realizarile. Acesta este doar inceputul.
Sa nu sufere ce am suferit eu, sa nu-i lipseasca nimic
Aceasta este o modalitate prin care iau nastere copiii rasfatati, care reprezinta o problema serioasa atat pentru cadrele didactice, cat si pentru societate, in general. Copilul obisnuit sa i se ofere mult va avea pretentia sa primeasca din ce in ce mai mult. In momentul in care sesizeaza slabiciunea parintilor, va incepe „santajul sentimental” la care ii va supune pana la epuizare. Parintii cu o situatie materiala foarte buna e bine sa evite sa-si rasfete copiii.
Sa nu...
De obicei copiii ii obosesc foarte repede pe adulti cu energia pe care o manifesta. Impunerea de reguli si de restrictii este un fapt laudabil. Insa, atunci cand se exagereaza si restrictia devine o PRIORITATE in elaborarea strategiilor educative, parintele risca sa ajunga incapabil de „a vedea padurea din cauza copacilor”.
,,ai grija ce-ti doresti, ca dorinta poate deveni realitate...,,
Articol realizat de Iulia Pantazi, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Iulia Pantazi
..