In perioada 7 - 31 mai, Clinica de Psihologie Dr. Ion Duvac marcheaza Luna Sanatatii Mentale si ofera o sedinta de consiliere psihologica gratuita pentru adulti, adolescenti si copii!
Pentru ca functionarea psihica, fizica si sociala sunt interdependente si, mai mult decat atat, sanatatea si boala pot coexista, serviciile psihologice reprezinta servicii de sanatate, ce acopera o varietate de etape din procesul psiho-clinic precum preventia, psihodiagnosticul, screeningul mental, interventia si recuperarea.
Organizator: Clinica de Psihologie Dr. Ion Duvac
Perioada de desafasurare: 07 – 31 mai 2013
Program: luni – joi intre orele 10,00 – 18,00 si vineri - sambata intre orele 10,00 – 13,00.
Servicii oferite: o sedinta de consiliere psihologica gratuita
Grup tinta: adulti, copii si adolescenti
E-mail: ana.maris@admin.intellpsy.com
Telefon: 0756-116.636; 0314-252.825
Locatia: Bucuresti, str. Intrarea Rigas, nr. 31bis, sector 1.
Modalitatea in care percepem lumea, afecteaza atat ceea ce facem, cat si felul in care ne tratam reciproc. Dar in ansamblu, desigur, cu totii ne dorim sa avem o viata fericita. Dezvoltarea unui stil de viata sanatos si a unor atitudini pe masura ar trebui sa reprezinte semnele ce anunta schimbarile pozitive in modul in care ne abordam propriile vieti si in care ii tratam pe ceilalti.
Pe 20 martie 2013 s-a celebrat pentru prima oara Ziua Internationala a Fericirii.
Ce legatura are fericirea cu sanatatea mentala? Desi la o prima vedere, aceasta legatura poate fi dificil de observat, limita dintre ele este una foarte fina: nu putem construi nimic fara sa avem grija mai intai de propria noastra bunastare, de sanatatea noastra, fizica si mentala.
Sanatatea mentala este acea stare de bine in care indivizii isi cunosc aptitudinile, pot sa se adapteze la conditiile de viata stresante, pot sa lucreze intr-un mod productiv si sunt capabili sa aduca o contributie in mediul lor de viata. Protectia sanatatii mentale prin actiuni preventive devine o cale pozitiva, marcata de masuri de psihoigiena, de crestere a calitatii vietii distincte fata de cele de aparare impotriva bolii. (N. Sartorius, 1998;C. Enachescu, 1999)
Nici sanatatea mentala, nici cea fizica nu pot fi luate in considerare in mod separat. Functionarea psihica, fizica si sociala sunt interdependente. Mai mult decat atat, sanatatea si boala pot sa coexiste. Linia de demarcatie intre normal si patologic este una extrem de controversata, fapt ce se observa in procesul de diferentiere dintre domeniile psihologiei si ale psihiatriei.
In fapt, serviciile psihologice reprezinta servicii de sanatate, ce acopera o varietate de etape din procesul psiho-clinic: preventie, psihodiagnostic, screening mental, interventie si recuperare.
Normalitatea difera de la om la om in functie de normele, valorile si trasaturile specifice fiecarei societati. Procesul de diferentiere dintre normalitate si boala din punct de vedere al diagnosticului psihiatric este foarte greu de realizat.
Semnele si simptomele care caracterizeaza tulburarea psihica sunt conditionate de gradul de afectare a functionarii organismului. Altfel spus, nu orice tristete se transforma automat in depresie si nici orice frica in fobie.
Intre factorii predispozanti pentru sanatatea mentala amintim factorii genetici, cei legati de nastere, mediul familial si social, educatia, conditiile de viata si de munca si nu in ultimul rand, evenimentele sau situatiile de viata semnificative pentru fiecare individ in parte.
Astfel, la baza unei incercari de delimitare teoretica sta analiza unor segmente specifice ca:
- Interpretarea personala, subiectiva a unei problematici si resursele activate pentru rezolvarea ei; (Acolo unde resursele activate nu sunt direct proportionale cu impactul problemei asupra propriei persoane, se produce un dezechilibru care va afecta modul sau de functionare.)
- Interpretarea obiectiva – capacitatea persoanelor din exterior de a avea o opinie obiectiva asupra unei problematici subiective. Persoana care este parte a problemei va avea campul ratiunii ingustat, aflandu-se in incapacitatea de gasire a unei solutii eficiente. Rolul opiniei externe este acela de a gasi si sustine calea cea mai usor accesibila pentru solutionarea problemei.
- Valori si norme sociale si culturale – in acest caz normalitatea depinde de dogmele culturale si entice. Sa nu uitam faptul ca structura personalitatii are in componenta ei conceptia despre lume si viata,conceptie care se formeaza pe baza si in funtie de normele si valorile intre care ne-am nascut. Aceasta trimitere readuce in prim plan modul in care personalitatea se formeaza, faptul ca ne nastem intr-o societate pe care nu noi ne-o alegem, care ne este data si conform careia ne formam. Vorbim aici despre nevoi, trebuinte, mentalitati, vorbim deci despre diferente culturale. Chiar daca nu noi am decis cand si unde sa ne nastem, avem datoria naturala de a ne adapta locului respectiv. Imposibilitatea de a ne adapta culturii specifice atrage un semnal de alarma vis-à-vis de posibilitatea aparitiei unei tulburari. Insa ceea ce poate parea perfect normal si natural intr-o parte a lumii, poate parea total patologic in alta.
- Interpretare statistica – Pornind de la curba lui Gauss, avem posibilitatea de a afirma faptul ca normalitatea este definita prin media statistica. In consecinta extremele reprezinta anormalitatea din cadrul societatii. Dar, atentie, aceasta anormalitate nu trebuie asociata in mod automat cu handicapul, pentru ca la extreme se incadreaza inclusiv persoanele supradotate.
Cercetarile realizate la nivelul UE au evidentiat faptul ca o sanatate mentala precara duce la aparitia unor costuri de pana la 4% din PIB. Aceiasi specialisti au prognosticat faptul ca pana in 2020 depresia va fi o boala caracteristica si foarte des intalnita in tarile dezvoltate. In ciuda acestor statistici multe persoane privesc inca cu scepticism solicitarea ajutorului din partea psihologilor specialist.
Motivul principal al evitarii solicitarii unui ajutor este teama asocierii personale cu o boala mentala. In acest sens atragem atentia asupra faptului ca psihologii lucreaza cu persoane sanatoase din punct de vedere psihic. Rolul psihologului este reechilibrarea resurselor personale utilizate.
Clinica de Psihologie Dr. Ion Duvac