Ancorarea este actiunea prin care se stabileste aceasta legatura dintre stimul si simbolul–ancora. Unele ancorari sunt voluntare, altele se realizeaza inconstient. Unele au un efect pe care il consideram benefic pentru ca ne ofera emotii pozitive, altele pot activa stari neplacute.
Martisorul reprezinta un obicei specific romanesc, ce marcheaza trecerea de la lunile de iarna catre primavara. Este un fel de a celebra venirea primaverii sau o invitatie catre trezirea la viata a naturii.
Natura este vie mereu, insa trecerea anotimpurilor este ca o reflectare a ciclurilor vietii de la nastere catre moarte si apoi iarasi renastere...De aceea natura ne ofera in fiecare an aceasta metafora a calatoriei in si prin timp, aratandu-ne perfectiunea creatiei si puterea divina de a se recreea pe ea insasi.
Oamenii isi ofera martisoare in aceasta zi de 1 Martie indiferent cum este vremea afara. Anotimpurile nu tin cont de datele fixe din calendare, ci de ritmul natural al dezvoltarii si de conditiile specifice, de energiile care sunt interconectate in univers. O astfel de conexiune este si Martisorul – un mod de a oferi simbolul primaverii persoanelor pe care le apreciem, sau un alt mod de a multumi pentru faptul ca suntem impreuna in aceasta calatorie pe pamant.
Si, chiar daca semnificatia acestei zile si a obiceiului de a oferi martisoare provine din negura timpurilor, martisorul si ziua de 1 Martie raman momente semnificative si prilej de bucurie. Venirea primaverii a fost asteptata mereu cu bucurie si este in topul preferintelor prin frumusetea si mireasma florilor, trilurile pasarelelor, caldura blanda cu care ne incanta. Acestea sunt capabile sa ne insufle o stare de prospetime si buna dispozitie prin simplul fapt ca exista.
Astfel, aceste simboluri sau elemente pot reprezenta ancore ale unei stari preferate, stare pe care o putem evoca atunci cand simtitm ca nivelul nostru de energie este mai scazut, cand avem de rezolvat diferite situatii si dorim sa ne stimulam creativitatea si intuitia pentru a descoperi solutiile potrivite sau ...si exemplele pot fi nenumarate.
Ancora este astfel o conexiune neurologica dintre un stimul si un tip de reprezentare (vizual, auditiv, olfactiv, kinestezic) cu care a fost asociat la un moment dat. Cum este si aceasta conexiune dintre primavara (cu ceea ce reprezinta ea pentru fiecare dinte noi) si martisor.
Martisoarele poarta diferite forme sau simboluri cum sunt ghioceii sau diferite flori (renastere, frumusete), hornari, trifoi cu patru foi (noroc), inimioare (iubire), cheite (deschidere), animalute (dragalasenie, naturalete), ancora (stabilitate, profunzime) iar snurul impletit ar putea fi chiar o simbolizare metaforica ADN-ului.
De aceea va invit ca in aceasta zi, cand oferim si primim martisoare, sa ne reamintim de semnificatia si profunzimea unui gest. Observati ce simtiti atunci cand primiti sau oferiti un martisor si daca doriti, puteti alege ca ceea ce reprezinta el pentru voi, sa va fie de folos.
Fie ca puterea martisorului sa ne binecuvanteze primavara din suflet si sa stralucim din inimile noastre, in lumina si iubire.
Articol realizat de Apostol Anca, psiholog
Centrul Terapeutic Ralsante - Apostol Anca