Frica este o emotie pe care o recunostem destul de usor. Ea poate fi citita din expresiile emotionale, chiar si atunci cand o persoana depune un efort pentru a o ascunde. Astfel, intr-un studiu care a avut ca scop identificarea emotiilor pe baza expresiilor, ea a fost recunoscuta de 70% dintre subiectii chestionati. Acestora li s-a aratat un set de fotografii in care apareau diverse chipuri surprinse in momentul in care se aflau in fata unor stimuli care provocau frica, dar si unele in care traiau alte emotii: bucurie, manie, surpriza, tristete, dezgust.
Frica apare in relatie cu obiectul ei, dar si cu modul in care persoana se raporteaza la aceasta. De exemplu, daca mergem noaptea prin padure si auzim frunzele fosnind, acest zgomot ne va provoca o reactie de alerta. In schimb, in timpul zilei, probabil ca ne-ar oferi o stare de relaxare, de liniste.
Cand simtim frica, in acelasi timp constientizam si obiectul sau situatia care a provocat-o, ea inceteaza la scurt timp dupa ce stimulul dispare si o data cu el si semnificatia atribuita. Acelasi stimul poate fi interpretat de alte persoane ca lipsit de pericol. Semnificatia lui se construieste in timp prin interactiunea cu mediu (experientele personale, interdictii, povesti), sau poate face parte din zestrea genetica. De exemplu, ne pot speria fulgerele si tunetele fara sa fi avut vreo experienta negativa legata de acestea.
Rolul fricii este adaptativ, practic pregateste organismul pentru raspunsul adecvat. Acest proces de pregatire implica aparitia unor modificari: organice, expresive si de conduita.
Modificari organice
- cresterea presiunii sanguine si accelerarea pulsului;
- cresterea fluxului sanguin spre creier, inima, plamani si o descrestere a lui in vasele care iriga organele digestive, ca efect al contractarii acestor vase;
- tensiunea musculara este foarte pronuntata in muschii gatului;
- hipertonicitate musculara;
- zbarlirea parului, vizibil mai ales la animale;
- secretia salivara descreste si apare senzatia de uscaciune a gurii;
- cresc secretiile lacrimale si sudoripare (transpiratie rece);
- se modifica compozitia chimica si hormonala a sangelui sub aspectul continutului de adrenalina, zahar si al echilibrului acid-baza;
- apare tremurul stomacului si a intregului corp;
- trebuinta frecventa de a urina;
- dureri de stomacdin cauza hormonilor stresului.
Aceste modificari ajuta la mobilizarea energiei organismului pentru lupta sau fuga, in functie de cum a fost evaluata situatia.
Conduita emotionala
Reactiile exterioare observabile au un caracter predominant reflex-neconditionat. Totusi, conduita emotionala variaza si de cele mai multe ori este adoptata o forma care corespunde contextului social, educatiei, varstei.
In grupurile de tip “gasca”, “banda”, a-ti masca frica este un principiu de onoare, si uneori de supravietuire.
La polul opus, femeile si copiii nu considera exteriorizarea fricii ca fiind un semn de slabiciune, asa ca se vor manifesta conform situatiei, uneori chiar mai exagerat (mai ales in cazul copiilor).
S-a constatat ca persoanele care-si ascund frica au in sange o cantitate mai mare de zahar decat cele care si-o manifesta liber, prin tipete sau agitatie.
Expresiile emotionale
In ultima vreme citirea expresiilor a fost un subiect destul de mult abordat. Daca inainte se credea ca doar intr-o mica masura pot fi identificate emotiile unei persoane, daca aceasta doreste sa le ascunda, in prezent, citirea limbajului nonverbal se poate face cu destul de mare acuratete, bineinteles in urma unui studiu aprofundat a acestora.
Expresiile emotionale sunt gesturi si expresii faciale sau vocale. De cele mai multe ori fata, corpul sau vocea ne tradeaza cand ne este frica. In timp ce are loc procesarea informatiei si este evaluat gradul de risc, apar reactiile involuntare. Astfel, sunt transmise semnale dincolo de controlul nostru constient.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu