Prin expresiile faciale transmitem de cele mai multe ori parerea noastra in legatura cu mesajul primit. Cand nu suntem de acord cu ceea ce ne spune interlocutorul, fata noastra oglindeste clar acest lucru, nemaifiind nevoie sa si verbalizam. In plus, in timp ce ascultam o relatare, un observator poate sa vizualizeze modul in care oglindim inconstient starile prin care a trecut interlocutorul. Este normal sa se intample asa, pentru ca la nivel mental construim din piesele oferite decorul, scena si personajele, si empatizam sau ne distantam de unul, sau mai multe, dintre rolurile puse la dispozitie in timpul povestirii.
Un exemplu care ilustreaza foarte bine cele afirmate este faptul ca atunci cand suntem absorbiti de tema unui film care ne place trecem prin toate emotiile personajelor: suntem tristi, bucurosi, furiosi etc. Cineva care ar intra in incapere, chiar fara sa cunoasca subiectul filmului, ar putea sa identifice destul de usor daca privim o comedie, o drama, un film de actiune sau unul de groaza.
Nu acelasi lucru li se intampla persoanelor care au suferit diverse interventii cu Botox in zona muschilor faciali, transmiterea impulsurilor nervoase spre acestia fiind blocata.
Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Southern California si Universitatea Duke a aratat ca persoanele botoxate reusesc cu greu, sau poate deloc, sa identifice emotiile indicate de expresiile faciale ale celor cu care interactioneaza. Se ajunge la aceasta pierdere a abilitatii de a recunoaste emotiile traite de alte persoane ca urmare a neexersarii prin mimare a acestora.
Intr-un mod subtil, reproducem expresiile persoanei cu care interactionam. Prin imitarea acestora, muschii faciali transmit un mesaj care ajunge la cortex in zona de proiectie corespunzatoare. Aici mesajul este interpretat si procesat, oferindu-i-se o imagine sau o semnificatie. Din dorinta de a obtine un chip fara riduri, care sa ascunda varsta reala, in detrimentul expresivitatii, blocam mesajele care contin informatii despre emotii, dar si posibilitatea de a le descifra.
Asadar, interventia cu Botox, desi aduce unele beneficii, tinerete pentru o perioada mai lunga de timp, si prejudiciile aferente sunt semnificative. Ar fi bine sa nu uitam ca o buna comunicare este asigurata de componenta nonverbala. O congruenta intre mesajul verbal si cel nonverbal conduce la o receptare mai corecta informatiei, dar si la transmiterea de autenticitate.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog