Bunastarea emotionala depinde de o multitudine de factori, insa cand cei externi - contextuali, si mai ales cel financiar, predomina, exista o foarte mare probabilitate ca starea noastra de bine sa apara doar rareori.
Atata timp cat doar factorii contextuali sunt cei care ne fac sa ne simtim bine, variabilitatea acestora ne va face sa fim deseori tristi, furiosi, ingrijorati etc. De exemplu, cineva care isi pariaza fericirea pe achizitionarea unei masini, si strange ban cu ban renuntand la a se bucura de puterea sa de munca, de daruirea in indeplinirea unui scop, de creativitatea sa etc., se expune pericolului de a suferi o mare deziluzie daca in realizarea obiectivului sau intervine ceva neasteptat – banca in care-si tine banii da faliment, isi pierde locul de munca, i se intampla un accident si capacitatea sa de munca se reduce etc.
Dupa cum se observa sunt foarte multe variabile care ne pot deturna de la realizarea planului nostru.
Bineinteles ca putem sa ne propunem obiective si sa ne straduim pentru indeplinirea lor, dar pe acest traseu, de la dorinta la satisfacerea acesteia, este important sa valorizam toate calitatile pe care le folosim pentru obtinerea a ceea ce ne dorim.
A gandi despre noi insine in termeni de: “daca nu am reusit … sunt un nimeni” sau “daca lucrurile nu se intampla cum vreau eu, inseamna ca nu am valoare” atrage dupa sine si o traire emotionala negativa.
Pentru a evita emotiile negative, acele emotii care sunt disproportionate in raport cu contextul, este important sa apreciem efortul pe care l-am depus pentru realizarea obiectivului pe care ni l-am propus, chiar daca nu a iesit asa cum am fi vrut.
A lega bunastarea emotionala doar de satisfacerea dorintei, fara a ne opri pe “drum” si a savura bucuriile asociate planului nostru, conduce spre o incarcatura emotionala aplicata doar asupra finalului, in exemplul nostru achizitionarea masinii dorite. Iar cand finalul nu este cel dorit, semnificam tot efortul depus ca fiind ceva lipsit de valoare.
Starea de bine nu trebuie sa fie ceva contextual, ci ceva care vine din interior si care este strans legata de modul in care noi gandim despre propria persoana raportat la actiunile noastre si nu numai la rezultatul acestora. Pentru a ne satisface o dorinta, ne folosim deprinderile, inteligenta, energia etc. Desi toate acestea sunt la “purtator”, ignoram sa le observam, asa ca si bunastarea emotionala este una contextuala, ci nu una profunda si de durata.
Fericirea trebuie integrata in viata noastra de zi cu zi, putem face asta daca ne bucuram de cine suntem, ce avem si ce putem sa realizam folosindu-ne resursele interioare si exterioare.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog