Perceputa de multe ori ca avand conotatii negative, furia este o emotie care anunta ca lucruri care ne provoaca disconfort sunt pe cale sa se schimbe. Este ca si cum ne-am afla in fata unei usi blocate. Daca impingem o singura data, nu reusim sa o deschidem. Impingem a doua oara, a treia oara cu mai multa forta si simtim cum ne infuriem pe usa, pe situatie, timpul pierdut si pe masura ce furia creste…..impingem si mai tare si o deschidem. Furia este o emotie mobilizatoare.
Este o distinctie foarte clara intre furie si violenta: furia este o emotie naturala, sanatoasa si important de luat in seama si de exprimat. Ne putem folosi de energia data de furie ca sa avem un ton mai ferm, sa impunem limite atunci cand ne simtim abuzati, sa spunem ce ne supara.
Violenta este distructiva pentru ca presupune ranirea altora sau a noastra. Ea implica de la a avea o atitudine ostila fata de altcineva, pana la ranirea fizica.
Potrivit psihologilor (Paul Ekmann) emotiile sunt incadrate in timp iar furia si bucuria sunt singurele emotii care tin de prezent.
Ce sa fac atunci cand ma infurii?
In primul rand este important sa ne dam seama ca suntem furiosi. Astfel noi vom controla furia, nu ea pe noi. Asa sunt mai putine sanse sa devina coplesitoare.
Pentru a aduce furia la un nivel acceptabil pentru noi, astfel incat sa o putem exprima fara sa abuzam la randul nostru, ne putem ajuta de exercitiile de respiratie. Respira astfel incat sa simti ca ti se umfla abdomenul (se dilata diafragma, corporal devenim mai relaxati), nu pieptul.
Stai cu furia, da-ti voie sa o simti si intreaba-te: Care este nedreptatea care simt ca mi se face? Furia apare, de cele mai multe ori, in legatura cu o nedreptate. Aceasta intrebare te va ajuta sa iti clarifici ideile pe care le vei exprima.
Imediat ce simti ca tu esti stapanul furiei si nu invers, exprima-te. Pentru a nu acuza, aduce injurii, critica, ataca, vorbeste despre cum te simti tu, despre tine si nu in locul celuilalt. Spune concret ce te-a infuriat, cum te simti si ce ai nevoie de la celalat (Ex. Cand tu intri incaltat pe covor, eu ma simt furioasa, imi simt neapreciata munca si as vrea sa te descalti inainte. Iti cer asta pentru ca imi doresc sa pastram covorul curat si sa imi simt respectata munca.)
Furia contine in ea, din punctul meu de vedere, forta noastra vitala. Ne da imboldul sa iesim dintr-o situatie in care ne simtim blocati, nedreptatiti, chiar abuzati si este un prim pas in recastigarea unei stari de bine autentice.
Articol realizat de Irina Manta, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Manta Irina