Un studiu din 2002, realizat la Universitatea din New York, a evidentiat ca unul dintre beneficii este reducerea stresului.
Posesorii de caini, atunci cand realizeaza sarcini stresante, resimt mai putin stres daca sunt insotiti de cainii lor, chiar mai putin decat in situatiile in care sunt insotiti de familie sau un prieten.
Un alt beneficiu de a avea un caine este acela ca reduce tensiunea arteriala. Desi, rezultatele nu sunt concludente in toate studiile, se pare ca a detine un caine potenteaza scaderea tensiunii arteriale, in special acest lucru este valabil pentru persoanelor hipertensive.
A avea in preajma un caine poate reduce durerea. De acest beneficiu se bucura cel mai mult stapanii de caini cu dureri cronice, de exemplu cei care sufera de migrene, artrite, etc. Exista chiar situatii medicale, in care pentru a reduce durerea, se apeleaza la terapia cu animale; mai putina anxietate, mai putina durere.
Un alt avantaj se refera la faptul ca un caine iti imbunatateste starea de spirit. Sunt clinici in care pentru veteranii de razboi, care sufera de tulburare de stres post traumatic, se foloseste ca forma de terapie tocmai terapia cu caini. Un caine se bucura mereu cand stapanul ajunge acasa si il trateaza ca pe un star indiferent de situatie. Stapanul unui caine este responsabil pentru acesta, investind astfel intr-o relatie, plus ca are pe cineva care tine la el neconditionat.
Un caine ajuta oamenii sa socializeze mai mult. A avea un caine presupune sanse de a cunoaste si a interactiona cu mai multi oameni. Posesorul unui caine socializeaza cu oamenii din parcul in care se plimba, fie ca socializeaza cu alti stapani de caini, fie cu iubitorii de animale. De asemenea, iesind zilnic la plimbare cu cainele, intra in contact mai des cu vecinii sai.
Copiii se dezvolta mai mult datorita unui caine. Atunci cand copiii cresc in preajma unui caine, acestia invata mai multe modalitati de a se exprima si de a relationa. Experienta de a mangaia si a imbratisa un animal poate fi foarte linistitoare, in special pentru copiii cu autism si ADHD.
Asadar, daca iei in calcul sa iti faci un nou prieten patruped, iata de ce ai putea beneficia: reducerea stresului, scaderea tensiunii arteriale, diminuarea durerii percepute, o stare de spirit mai buna, mai multa socializare si o mai bogata dezvoltare pentru copiii tai.
Articol realizat de Ana Gabriela Voicu, psiholog
Cabinet de psihologie Voicu Ana Gabriela
Alte subiecte postate de Gabriela Voicu
Atacul de panica - strategii de contracarare
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi invinsa!
Cum poti sa-ti dai seama daca relatia ta va dura sau nu
Care este ingredientul care ne face sa ne indragostim de o anumita persoana?
Criteriile de diagnosticare a depresiei clinice
Atacul de panica - strategii de contracarare
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi invinsa!
Cum poti sa-ti dai seama daca relatia ta va dura sau nu
Care este ingredientul care ne face sa ne indragostim de o anumita persoana?
Criteriile de diagnosticare a depresiei clinice