Eliberarea maestrului muzician launtric
Autor: Kenny Werner
Editura: For You
ISBN 978-973-1701-29-5
Numar pagini: 216
Format: 14.8x21 cm
Anul aparitiei: 2008
Pret: 17 lei
Recomand aceasta carte oricui, fiindca eu cred ca latura creativa ne a fost data in dar tuturor, iar Kenny Werner reuseste sa ne atraga atentia asupra multor elemente care infunda calea adevarat creatoare, ridicand intrebari... propunand solutii.
– Eugen Gondi, muzician, artist plastic
Este o carte deosebita despre muzica, despre arta, filozofie si viata, scrisa de un mare muzician de jazz; o carte in care te vei putea redescoperi, care te va pune pe ganduri! Abia astept s o recitesc in traducerea voastra. O recomand cu caldura.
– Nicolas Simion, muzician, dirijor, aranjor, compozitor
In aceeasi masura in care cartea este un mijloc de comunicare, este si muzica. De multe ori, muzicienii spun: „muzica este viata mea”. Oare chiar asa sa fie? Faptul ca ne adresam semenilor prin arta sunetelor inseamna ca putem lasa relatiile inter-umane pe plan secund sau ca ele sunt subintelese, de vreme ce cantam pentru oameni? Kenny Werner este un artist care a sesizat rolul de vehicul al muzicii. El constata ca ceea ce ne ofera muzica este dincolo de senzatie, dar nu este decat o poarta ce se deschide adevaratelor calatorii, catre centrul universului, care salasluieste in fiecare din noi. Insusi faptul de a transmite valori, prin traducere, mi se pare un gest de mare altruism. De aceea consider tonifianta initiativa celor doi tineri traducatori de a impartasi celor ce nu cunosc limba engleza din revelatiile trezite lor de lectura acestei carti minunate.
– Johnny Bota, muzician, profesor doctor, animator de jazz
Traim in vremuri in care accesul la informatie este facil. Presiunea de a reusi in profesie si, cel mai important, de a te multumi pe tine insuti, este direct proportionala cu accesibilitatea la informatie. Inotand printre tone de „How to...” este greu sa ai discernamant si sa fii concentrat pe ceea ce vrei sa realizezi – mai ales la inceput.
Calitatea remarcabila al acestei carti este sinceritatea si lipsa limbajului doct si afectat. Ea iti da impresia unei discutii directe si prietenoase cu tine insuti. Si cred ca de asta este nevoie – de multa prietenie. Restul ... tine de fiecare cititor.
– Vlaicu Golcea, muzician, producator, sound-designer
Desi exista nenumarate materiale de studiu pentru toate nevoile tehnice si muzicale, Maiestrie fara efort este printre putinele carti din domeniu care dezbat si ceilalti factori, cum ar fi obisnuintele psihologice, emotionale, personale si cele legate de exersat, care vor hotari prin influenta lor, daca muzicianul/muziciana va reusi sa se exprime cu satisfactie si bucurie, sau va sucomba frustratiei.
– Eldad Tarmu, muzician, compozitor, profesor
Se intampla cateodata sa ne ratacim pe drum. Deseori, acest lucru se intampla din cauza indoielii, a frustrarii acumulate sau a fricii ca nu vom reusi ceea ce ne-am propus. Ma intorc la cartea lui K. Werner ca la un bun prieten, ori de cate ori ego-ul imi joaca vreuna dintre aceste feste si descopar intotdeauna ceva proaspat si nou, care ma ajuta sa imi regasesc calea, in drumul extraordinar al cunoasterii de Sine.
Salut cu multa caldura aparitia cartii in limba romana si sper ca invatatura sa fie de folos inca multor muzicieni.
– Alex Bota, master (viola) in muzica clasica
Citind (acuma) cele scrise de Kenny Werner, ma bucur sa ma recunosc in diverse situatii foarte asemanatoare (si adevarate), din propria mea experienta si activitate muzicala.
Cred cu desavarsire ca aceasta carte va ajuta in special tinerii muzicieni (dar nu numai!) si o recomand cu caldura!
– Doru Apreotesei, muzician, studio producer, compozitor
Exista o experienta universala necesara, independenta de forma de realizare. Unul dintre pasii marunti spre aceasta, pentru un muzician, poate fi chiar cartea de fata, pe care am citit-o exact in momentul confruntarii mele cu problemele foarte sincer expuse de Kenny Werner. Orice material exterior ramane fara impact, pana in momentul constientizarii universului interior si detasarea de sine spre Sine. Ma bucur ca voi putea sa recitesc cartea, in romana de data aceasta, si cred ca poate fi savurata nu numai de muzicieni.
– Mitrofan Dan-Alex, muzician, artist plastic
Ma bucur ca, in sfarsit, va aparea o carte in care se vor regasi multi dintre muzicienii de jazz si nu numai, la fel cum si eu m-am regasit cand am citit-o... pentru mine a fost ca o oglinda in care ma vedeam cand aveam tot felul de probleme legate de cantat, de acele „note gresite”, de „ego”, de motivul pentru care cant ... sunt multe de spus despre ceea ce in aceasta carte ni se dezvaluie...
– Lucian Nagy, muzician, compozitor
Sistemul actual de predare a muzicii scartaie pe undeva, altfel nu se explica lipsa lui de stimulare a creativitatii. Se simte nevoia unor noi abordari, iar cartea de fata pare a face acest lucru.
– Liviu Butoi, muzician
Iata din ce consta preludiul unei cantari de maestru: dintr o adanca reverenta, din „capitularea neconditionata in fata Sinelui” si din disponibilitatea, indelung exersata, de a lasa „puterea mai inalta sa cante muzica!”. Apoi, Cel care a turnat „talantul” in noi va canta asa cum performerul si ascultatorul si ar dori deopotriva. Nu impresioneaza doar sinceritatea acestei marturii, dar si simplitatea cu care sunt tratate subiecte dificile si chiar extrem de delicate. Cartea se recomanda de la sine, oricarui muzician si, de buna seama, oricarui ascultator.
– Ghighi N. Iovin, muzician, tehnician de sunet
Citind cartea lui Kenny Werner, iti vine sa te intrebi daca nu cumva ti a citit gandurile, daca nu cumva, in toti anii tai de „lupta” in incercarea de a deveni mai bun, nu ai fost urmarit si analizat, daca nu ai fost cumva obiectul unui experiment, iar acum citesti povestea experimentului. Astfel iti dai seama ca nu esti singurul care ai „muscat” din dificultatile experientei de a fi muzician. Concluziile, sau o parte din concluziile la care ai ajuns singur, experimentand „muzica”, le regasesti in fata ochilor, pe masura ce inaintezi in lectura.
Kenny Werner iti confirma, daca mai ai nevoie de confirmari, ca singurul mod de a rezolva o problema este relaxarea, este „ne-inversunarea”, ceea ce vine din acceptare; acceptarea „ne-sigurantei” tale, a „ne-sigurantei” celui de langa tine, acceptarea, in cele din urma, a faptului ca oricat de mult ti-ar placea sa crezi ca esti unic, ca esti diferit, tu esti, in fapt, la fel cu cel de langa tine.
Pentru a citi Maiestrie fara efort cu sufletul la gura, nu trebuie sa fii muzician. Indiferent de preocuparile tale, te regasesti si gasesti calea de urmat si curiozitatea pentru ceea ce urmeaza. Nu pot decat sa fiu recunoscator si sa le transmit toata dragostea mea celor care au contribuit la aparitia textului.
– Dinu Simon, muzician, inginer
In cartea sa, Kenny Werner ii invita pe muzicieni sa-si reconsidere motivatia interioara si spirituala si pune problema semnificatiei artei, pornind chiar de la aspectul practic al studiului unui instrument. Cartea e scrisa cu umor si dezinvoltura, iar semintele pe care le seamana n-au cum sa nu incolteasca intr-o minte deschisa. Mi-as fi dorit sa o pot citi acum douazeci de ani.
– Iordache, muzician