Provenita din practica monastica a Sfintului Munte Athos, rugaciunea inimii (sau a mintii) traduce nevoia credinciosului crestin-ortodox de a vietui in pace si liniste, prin deplina impacare a trupului cu sufletul. Aceasta "gimnastica" spirituala vizeaza o stare de permanenta contemplativitate, ritmata de repetarea mantrica a formulei "Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".
Autor: Andru Vasile
Editura Herald
Format: 13 x 20 cm
Numar de pagini: 240
Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
ISBN: 978-973-111-214-5
Colectie: Confluente
An aparitie: 2011
Pret vanzare: 24 lei
Pret redus: 20 lei
Unul din obiective practicarii isihasmului este pastrarea constiintei nimicniciei fapturii si incredintarea intru bunatatea nesfirsita a Dumnezeirii. Istoric, in sensul de invatatura sistematica, isihasmul provine din opera teologului bizantin Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului intre 1347 si 1359. Palama, preluand ideile Sfintului Grigorie Sinaitul, intra la anul 1338 in teologica disputa cu Varlaam Calabrezul, un italic monah ortodox ce propovaduia dogmatic unele teze ale nominalismului apusean. Exista insa si traditii mult mai vechi decit filiera palamita.
Isihasmul, de la elinul hesychasmos, termen provenit din hesychia („liniste, impacare”), si hesychazo (practicarea acestei disciplinari launtrice prin rugaciune), este enuntat expressis verbis inca din veacul al IV-lea d. Hr., de unii Parinti Bisericesti din Capadocia si de Ioan Chrysostomul. Si Evagrie Ponticul (345-399), scriitor crestin din desert, foloseste sintagma, alaturi de cea de „anahoret” pentru cei retrasi in pustie spre dreapta cinstire a lui Dumnezeu.
Vasile Andru, in volumul Isihasmul sau mestesugul linistirii. Modele, istorie, taina, retraseaza calea istorica a isihasmului, atit in sistemul ortodoxiei de aiurea, cit si la noi, iar contributia sa majora vizeaza ultima dimensiune. Pusa in pagina cu un remarcabil talent scriitoricesc, pedagogia isihasta la care invita Vasile Andru nu inlocuieste practica si experienta efectiva a rugaciunii inimii, dar are meritul de a oferi autentice indreptare si de a indica personalitati monastice deplin intiate catre care trebuie sa se orienteze cei doritori sa afle mai multe despre aceasta extraordinara cale de a-l gasi pe Dumnezeu.
Adresa de mail pentru comanda: comenzi@edituraherald.ro