Autori: Carmen Ionescu si Andra - Gabriela Stan
ISBN: 978-973-728-379-5
Format: 13,8x21cm
Numar pagini: 191
Anul aparitiei: 2009
Pret: 19 lei
Evolutia vietii moderne a determinat si determina, un ritm alert in toate domeniile, din care nu a putut face exceptie nici traficul rutier. Acest fapt este foarte usor de sesizat, avand in vedere numeroasele reglementari privind activitatile de examinare ale celor ce doresc sa obtina permis de conducere auto.
Pornind dela ideea ca examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto nu poate prevedea in totalitate comportamentul viitorului conducator auto, testarea psihologica este cea care il completeaza, prin caracteristica sa de a putea prevedea comportamentul uman in anumite situatii.
Prin intermediul actului de cunoastere propriu-zis, efectuat cu ocazia testarii psihologice, candidat cu candidat, psihologul poate determina daca acesta are aptitudinile necesare pentru a putea conduce un autovehicul si in acelasi timp pentru a putea face fata traficului rutier, atat de difícil, la ora actuala.
Autoarele si-au propus ruperea barierelor de teama si evitare, pe diverse cai uneori, a testarii psihologice auto.
Autoarele folosesc un limbaj accesibil oricarei categorii de cititor. De mentionat, in acest sens, este faptul ca se adreseaza in special viitorilor elevi ai scolilor de soferi.
Continutul lucrarii beneficiaza de un cuvant introductiv sustinut de Dl. Prof. univ. dr. Mihai Anitei, Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania si a Comisiei de Psihologia Muncii, Transporturilor si Serviciilor.
Iata titlul capitolelor existente in cuprins:
In loc de introducere: De ce sa obtinem permis de conducere?
Cap. I - Conteaza “sexul” la volan?
cu subcapitolele: Cine conduce mai bine, femeia sau barbatul? / Cine este mai reticent la testarea psihologica, femeia sau barbatul?
Cap. II - Este importanta varsta in obtinerea permisului de conducere auto?
cu subcapitolele : Varsta minima / Exista varsta limita?
Cap. III - Ce ar trebui sa stim despre examenul psihologic auto?
cu subcapitolele :Ce presupune examenul psihologic auto / Legislatia in vigoare privind obligativitatea desfasurarii testarii psihologice / Cum trebuie sa fiti pentru a deveni un conducator auto aproape perfect? / Este necesara o pregatire anterioara? / De ce este importanta realizarea examenului psihologic auto inainte de inceperea scolii? / Ar trebui sa ne fie frica de psiholog? / Cum ne testeaza? / Cum ne evalueaza daca avem un anumit handicap? / Cum ne consiliaza? / Daca sunt depistat ca sunt predispus la accidente, ce se intampla?
Cap. IV - Ce avantaje avem daca realizam examenul psihologic auto ?
cu subcapitolele: Cateva cuvinte despre cunoasterea empirica si cunoasterea stiintifica / Ne completeaza testarea psihologica informatiile empirice? / Ne spune care sunt punctele slabe si forte? / Ne ajuta sa ne formam si sa ne educam deprinderile necesare? Ne permite sa utilizam alte modalitati, strategii, metode, si mijloace pentru educarea lor?
Cap. V - Ce dezavantaje are realizarea testului psihologic auto?
cu urmatoarele subcapitole: Care ar putea fi eventualele deyavantaje? / Confruntarea cu eventualele dezavantaje poate fi pozitiva? / Cum gestionam stresul cotidian, astfel incat sa avem rezultate optime?
Cap. VI - Analiza unor cazuri
In loc de concluzii : Ce ar trebui sa retinem din aceasta carte?
Cu subcapitolele. De ce trebuie sa fiu relaxat can este vorba de testarea psihologica? / Cum e bine sa procedez la testarea psihologica? / Ce trebuie sa inteleg din rezultatele testarii? / Ce trebuie sa retin din recomandarile psihologului? / Ce ma intereseaza cel mai mult din evaluare?
Anexe
Anexa 1: Cabinete psihologice autorizate pentru examinarea psihologica auto, in vederea obtinerii permisului de conducere categoria B
Anexa 2: Dictionar de termeni si expresii
Anexa 3: Invitatie la autocunoastere prin teste psihologice nestandardizate.