Analiza Tranzactionala - Psihoterapie si consiliere” de Christine Lister Ford trateaza modul in care trebuie sa se desfasoare relatia dintre psihoterapeut (numit “consilier”) si pacientul sau (numit “client”) in timpul Analizei Tranzactionale
Obiectivele terapiei sunt autonomia, constientizarea, spontaneitatea si intimitatea, cinci etape fiind necesare pentru un ciclu complet.
Autoarea isi imparte volumul in patru capitole, analizand pas cu pas despre procedurile de consiliere.
In prima parte dezvaluie modul in care consilierul construieste o relatie cu clientul, stabilind de la bun inceput un contract si discutand ce prevede acesta cu exactitate,
in partea a doua arata cum se lucreaza la dezvoltarea constientizarii,
in partea a treia aflam cum este descoperita confuzia interna si cum se mentine intimitatea,
iar in ultima parte se indica felul in care se face trecerea spre autonomie si se finalizeaza procesul
Christine Lister Ford trateaza de-a lungul cartii felul in care se pregateste terenul, care sunt cele mai bune metode de abordare a clientilor sensibili, ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un consilier la inceputul relatiei cu clientul, ce trebuie sa-i puna acestuia in vedere, cum trebuie sa conduca fiecare sedinta de psihoterapie si multe altele. Autoarea introduce multe studii de caz, scheme si grafice pentru a exemplifica fiecare subcapitol cu o acuratete cat mai mare.
Christine Lister-Ford este psihoterapeut practicant cu o experienta indelungata atat in psihoterapie cat si in consiliere de specialitate. In prezent, detine functia de director al Northern Guild for Psychotherapy. In afara de volumul “Analiza Tranzactionala - Psihoterapie si consiliere”, a mai publicat “Handbook of Training” (1994) si “A Short Introduction to Psychoterapy” (2007).