Relatia terapeutica afectiv-emotionala pozitiva dintre client si psihologul sau, bazata pe incredere si respect reciproc, este, dupa parerea mea, cel mai important ingredient al terapiei sufletului. Asa cum pentru a prepara o mancare buna este nevoie de rabdare, inspiratie si multa bucurie, tot la fel si in terapie, pentru ca aceasta sa devina cat mai eficienta, este nevoie de rabdare, inspiratie, incredere si iubire christica (sufleteasca). Respectul si iubirea christica a terapeutului e un model pentru consolidarea respectului si iubirii fata de propria dvs. fiinta. Aceasta iubire de sine trebuie cultivata pas cu pas, cu mult tact si sensibilitate, in cadrul acestei relatii terapeutice.
Sentimentele de incredere, respect si iubire sanatoasa fata de sine, formeaza o bariera protectoare pentru sufletul dvs. fata de factorii stresanti din exterior, incluzand aici si oamenii "psiho-toxici" sau "vampirii energetici" (persoane care va induc o stare de stres, inconstient). Prin urmare, pentru ca psihicul dvs. sa fie sanatos si echilibrat, el are nevoie de aceasta protectie, a respectului si iubirii de sine (care nu are nicio legatura cu egoismul).
Ranile sufletesti sunt adesea cauzate de una sau mai multe relatii conflictuale din trecutul dvs. in care ati experimentat probabil, indiferenta si/sau agresivitatea celuilalt. Increderea in sine cultivata in cadrul relatiei noastre terapeutice va poate ajuta sa alegeti cu mai mult discernamant atat persoanele, cat si evenimentele sau starile sufletesti care va implinesc sufleteste si va readuc bucuria vietii.
O relatie terapeutica bazata pe incredere si respect reciproc este mai valoroasa decat un pumn de medicamente si un teanc de tehnici. Sufletul nu este o masinarie pe care sa aplici tehnici sau pastile, ci mai degraba o opera de arta de origine divina, care necesita multa empatie, sensibilitate, iubire neconditionata si inspiratie pentru a-l intelege si a-l putea ajuta sa renasca. Experienta profesionala mi-a dovedit acest lucru chiar si in cazurile clientilor dependenti de anxiolitice si antidepresive, pentru care nu mai existau solutii de vindecare. Chiar dupa primele intalniri, acesti clienti au constatat ca au o mai mare incredere in ei insisi, ca o reflectie a increderii pe care le-am inspirat-o in mine.
Puterea vindecarii sta ascunsa in fiecare client, undeva in interiorul sufletului sau. Psihologul nu face altceva decat sa-i arate clientului drumul catre sine insusi, catre puterea sa interioara.
Construirea unei relatii terapeutice solide este fundatia procesului terapeutic, peste care pot construi, impreuna cu clientul, tot ceea ce are acesta nevoie pentru a se vindeca. Cu rabdare, intelegere, incurajare si iubire sufleteasca din partea psihoterapeutului, clientul poate simti ca nu este singur in lupta sa cu boala, si ca are un prieten pe care se poate baza. Acest sentiment de incredere ii ofera clientului curajul de a porni pe drumul (nu intotdeauna usor) al vindecarii sale, precum si motivatia de a pasi in continuare pe el, cu hotarare si perseverenta.
Stabilirea unei bune relatii terapeutice favorizeaza deschiderea clientului pentru acceptarea schimbarilor necesare pentru vindecarea sa. Schimbarea terapeutica se refera la efortul depus de client pentru a intra in procesul terapeutic si a se tine de el, a fi deschis sa-si constientizeze atat punctele pozitive (pe care se poate baza) cat si pe cele negative (pe care trebuie sa le schimbe) in ce priveste atitudinea sa fata de viata. Tot ceea ce conduce la nefericirea clientului are o stransa legatura cu atitudinea sa fata de oameni / viata/ sine. Pentru a putea transforma nefericirea intr-o stare de bine si multumire continua, e nevoie de o transformare interioara direct proportionala cu intensitatea nefericirii si a conflictelor sale.
Motivatia puternica a clientului in acest sens si deschiderea lui pentru acceptarea transformarii sale, este practic temelia eficientei terapeutice. Restul... e parfum! Efortul necesar perseverentei in procesul terapeutic poate fi destul de mare. Tocmai de aceea, rolul meu ca psiholog este de a sustine si incuraja fiecare pas facut de client inspre vindecare, si de a indulci astfel dificultatea efortului. Cu cat efortul clientului este mai mare, cu atat satisfactiile schimbarii in bine sunt mai intense, pe masura ce se transforma din invins intr-un invingator in lupta cu propriile dificultati.
Va invit, asadar, sa descoperim impreuna ca viata nu e doar o lupta continua cu greutatile vietii, ci si un motiv bine intemeiat de a fi echilibrat, sanatos si fericit.
Articol realizat de Ozana Cristea, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie Cristea Ozana Bogdana