In comparatie cu anii din urma, aceste subiecte au inceput sa ne preocupe mai mult si chiar au aparut schimbari pozitive in ceea ce priveste perceptia fata de psihoterapie si dezvoltare personala. Am inceput sa fim interesati despre ce putem face si ce putem schimba pentru a duce o viata mai buna si mai fericita. Vrem sa invatam sa fim parinti mai buni si sa reusim sa producem schimbarile dorite in copiii nostri.
Dar unde putem trasa linia intre ce este maleabil si ce nu? Si cat de maleabile sunt anumite aspecte pe care vrem sa le schimbam?
Din fericire, exista cercetatori care si-au pus aceste intrebari. Martin Seligman, parintele psihologiei pozitive, este unul dintre ei. Acesta si-a dedicat o parte din timpul si studiile sale pentru aflarea acestor raspunsuri. A cercetat majoritatea tulburarilor psihice si a incercat sa identifice gradul in care acestea se pot ameliora prin psihoterapie. Evolutia este cea care, prin schimbarea genelor si a sistemului nervos, a facut ca unele aspecte sa fie mai usor de schimbat, iar altele aproape imposibil de schimbat.
Din categoria tulburarilor psihice care pot fi vindecate sau profund ameliorate prin psihoterapie fac parte: tulburarea de panica, fobiile specifice si disfunctiile sexuale. Asadar, daca ai atacuri de panica, o anumita fobie sau o problema sexuala, mergi cu incredere la un psihoterapeut si uita de pastile. Ele nu pot fi vindecate prin medicatie, insa putem prin terapie sa ne dezvatam cu usurinta de ele.
Tulburarile psihice care pot fi ameliorate la un nivel moderat sunt: depresia, anxietatea, fobia sociala, agorafobia, tulburarea obsesiv-compulsiva si preferintele sexuale. Starile noastre de spirit pot fi controlate. Depresia si anxietatea, poate cele mai frecvente tulburari psihice, pot fi ameliorate prin modificari directe ale gandirii constiente. Ele pot fi ameliorate si prin medicatie, insa doar pe durata tratamentului, cu o probabilitate mare de reaparitie. Atentie, aceste tulburari nu pot fi vindecate prin abordarea si lamurirea unor episoade din copilarie, ci doar prin schimbarea modului de a gandi in prezent; de aceea este important ca psihoterapeutul sa aiba o formare si o abordare cognitiva.
O ameliorare usoara se poate obtine in tratarea problemelor legate de furie si a alcoolismului.
Vestile mai putin bune, referitoare la aspectele greu sau imposibil de modificat, sunt pentru cei care nu au greutatea dorita, nu au orientarea sexuala dorita sau au trecut prin diverse traume si au dezvoltat o tulburare de stres posttraumatica. Regimurile de slabit nu dau rezultate pe termen lung, orientarea sexuala nu se schimba, homosexualitatea nu se transforma in heterosexualitate, iar tulburarea posttraumatica de stres, in multe situatii, se amelioreaza foarte putin.
Cat de eficienta este medicatia in tratarea acestor tulburari si in ce masura poate produce schimbari?
Medicamentele depresive si cele anxiolitice au efect in aproximativ 65% dintre cazuri. Insa, ele sunt cosmetice, adica nu produc schimbari, iar atunci cand medicatia este stopata, in majoriatea cazurilor simptomele reapar.
Medicamentele nu te invata abilitati noi de a face fata depresiei sau anxietatii, nu iti schimba perspectiva asupra situatiilor interpretate ca periculoase sau esuate. Un alt minus este acela ca cei care urmeaza un tratament psihiatric atribuie orice semn de ameliorare numai medicatiei.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca medicatia psihiatrica are efecte secundare suparatoare.
Desigur, sunt situatii in care simptomatologia este atat de grava, incat medicatia este singura optiune, cel putin in perioada in care simptomatologia este la intensitate maxima.
Aceste informatii sper sa iti ofere un cadru mai realist pentru asteptarile pe care poti sa ti le formezi fata de psihoterapie.
Articol realizat de Gabriela Voicu, psiholog
Cabinet de psihologie - Voicu Ana Gabriela
Alte subiecte postate de Gabriela Voicu
Atacul de panica - strategii de contracarare
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi invinsa!
Cum poti sa-ti dai seama daca relatia ta va dura sau nu
Care este ingredientul care ne face sa ne indragostim de o anumita persoana?
Criteriile de diagnosticare a depresiei clinice
Atacul de panica - strategii de contracarare
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi invinsa!
Cum poti sa-ti dai seama daca relatia ta va dura sau nu
Care este ingredientul care ne face sa ne indragostim de o anumita persoana?
Criteriile de diagnosticare a depresiei clinice