Se poate intampla ca un psiholog, recomandat ca fiind foarte bun, de catre un prieten, noua sa nu ne placa, sa nu simtim ca rezonam cu el, cu alte cuvinte spus, sa nu ne simtim confortabil in prezenta lui.
De aici o prima concluzie: nu persoana psihologului este neaparat importanta, intr-o psihoterapie - desi vom vedea ca un bun psiholog trebuie sa dispuna de anumite calitati - cat RELATIA care se creeaza intre cei doi, ea fiind “motorul“ psihoterapiei. O buna relatie se caracterizeaza prin: increderea pe care o inspira psihologul clientului, senzatia ca ai gasit persoana careia i te poti deschide si care te va putea ajuta.
Care sunt calitatile unui bun psiholog?
Cum spuneam, un psiholog bun cu specializarea psihoterapie trebuie sa dispuna de un numar de calitati care nu sunt deloc putine. Cea mai importanta calitate este EMPATIA, capacitatea de a te transpune in locul celuilalt, de a-i simti emotiile, starile sufletesti, altfel spus “de a fi pe aceeasi lungime de unda cu el”.
O alta calitate a psihologului este intuitia, de a simti dincolo de cuvinte ce se intampla in sedinta psihoterapeutica, pentru ca psihologul aude atat ceea ce se spune, cat mai ales ceea ce nu se spune, dar se transmite prin comportamentul non-verbal (mimica, pantomimica, privire, intonatie, tonul vocii etc). Psihologul te ajuta sa stii ceea nu stii ca stii sau, cu alte cuvinte, te ajuta sa constientizezi “ganditul nestiut”.
O buna capacitatea de a asculta, de a comunica, de a socializa este absolut necesara unui psiholog. Psihologul bun stie sa asculte si vorbeste in cabinet mai putin decat clientul lui. Capacitatea de a socializa este necesara, intrucat in meseria noastra intalnim cateva zeci de mii de clienti, care sunt total diferiti, iar noi trebuie sa avem dezinvoltura de a intra cu usurinta in contact cu ei.
Totodata psihologul trebuie sa aiba rabdare ca pacientul sa se dezvaluie si sa progreseze in ritmul lui; sa nu judece, sa nu critice, sa nu emita judecati de valoare asupra celor spuse de client.
Onestitatea, moralitatea, corectitudinea sunt si ele esentiale pentru a fi un bun psihoterapeut; tehnicile seductive, manipulative, falsitatea nu prea isi gasesc locul intr-un cabinet psihologic. Este onest sa-i spunem clientului nostru, atunci cand simtim ca nu putem lucra cu el sau cand problema lui ne depaseste, ca ii recomandam pe altcineva care l-ar putea ajuta mai mult (de exemplu nu orice psiholog poate lucra cu copii autisti sau cu toxicomani).
Apoi psihologul trebuie sa fie o persoana cu inteligenta peste medie. Totodata este de dorit sa fie o persoana cu o cultura bogata, pentru a putea intelege discursul pacientului - care poate fi unul mai simplu sau unul foarte sofisticat. Mai este necesara o oarecare experienta de viata; este foarte greu sa fii un bun psiholog la 22 de ani, cand tocmai ai iesit din adolescenta. Practica psihoterapeutica de ani de zile isi spune si ea cuvantul, in sensul ca dincolo de experienta acumulata, suntem din ce in ce mai siguri pe ceea ce facem si acest lucru il va simti si clientul.
Si nu in ultimul rand, autenticitatea, spontaneitatea si simtul umorului sunt si ele calitati necesare in meseria noastra.
In plus, psihologii care doresc sa se specializeze in consiliere psihologica sau psihoterapie trebuie sa urmeze un numar de ani de formare dupa facultate; intai trebuie sa fi trecut printr-o psihoterapie (ca pacient) in care sa se cunoasca pe sine, apoi printr-o formare teoretica in psihoterapia respectiva si in cele din urma trebuie sa parcurga o lunga perioada in care sa fie supervizat de un alt psiholog cu mult mai multa experienta decat el. De ce este necesar ca psihoterapeutul sa fi urmat si el o psihoterapie? Pentru ca nu te poti ocupa de altii atata timp cat tu nu esti bine cu tine insuti, cat timp nu ai ajuns sa constientizezi “petele oarbe” ale propriei personalitati sau partile necunoscute ale fiintei tale.
De aici incepe cunoasterea celuilalt.
Articol realizat de Diana Ioanes, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Ioanes Diana
Alte subiecte postate de Diana Ioanes
Cum sa ii spui copilului despre divort?
Imaginea de sine pozitiva determina un nivel inalt al stimei de sine
Cum sa ii spui copilului despre divort?
Imaginea de sine pozitiva determina un nivel inalt al stimei de sine