“In fiecare zi treburi, treburi si iar treburi, nu am niciun pic de timp liber sa ma relaxez si sa ma simt bine. Fiecare vine si-mi cere cate ceva, copiii trebuie sa mearga la scoala, asa ca: fa-le pachetelul cu mancare, aranjeaza-le hainele curate cu care sa se imbrace, ai grija ce iau in rucsacul de scoala etc; sotul vine si-mi spune ca nu are camasa calcata; cainele cere afara… pe scurt toata lumea are nevoie de cate ceva. Dar eu, ….. eu unde sunt? Sunt atat de impovarata de grijile casei ca am uitat sa mai ma bucur de micile placeri ale vietii. Cand vreau sa zambesc, imi apare o grimasa, de parca muschii fetei n-ar sti cum s-o faca. Ce sa mai spun de un ras zdravan, din adancul sufletului….”
Ritmul alert al vietii, schimbarile din fiecare zi din jurul nostru, grijile si dorinta nebuna de a face fata la toate acestea sunt factorii responsabili de aceea greutate pe care o simtim ca urmare a tensiunii in care am ales sa traim. Uitam sa privim in jurul nostru cu detasare, si sa ne implicam doar in lucrurile cu adevarat importante. Micile nimicuri ajung sa ne incarce viata pana la refuz, fara sa mai lase loc pentru altceva. Trecem pe langa frumusetea din viata nostra si nu o bagam in seama, pentru ca mergem cu capul plecat din cauza gandurilor apasatoare. Un rasarit de soare este motiv de bucurie doar in concediu, si poate nici atunci, o floare o mirosim doar cand o primim intr-in buchet, iar la cerul instelat ne uitam doar prin fereastra casei ....
Mergem pe strada si vedem din ce in ce mai putin oamenii care rad, se pare ca risul nu se mai produce decit in situatii in care suntem foarte linistiti. Pacat ca s-a ajuns asa, pentru ca rasul este solutia naturala si la indemana pentru eliminarea stresului.
In general, rasul apare cand tratam cu umor o situatie amuzanta, iar perioadele in care ridem sint adesea un fenomen de grup.
Simtul umorului si in special abilitatea de a rade, cand si cand, de propria persoana e considerata un atribut al sanatatii. Umorul apare nu doar ca indice al sanatatii mentale, dar si ca vehicul prin care aceasta poate fi conservata.
Umorul, cel mai inalt proces defensiv, e un mijloc de retragere a energiei din stari afective negative ca: furie, durere, neliniste, si transformarea ei intr-o emotie acceptabila si producatoare de placere. Aceasta energie astfel transformata poate fi folosita in realizarea unor scopuri constructive. Umorul e considerat deci un semn al maturitatii emotionale si poate fi utilizat ca strategie de a face fata greutatilor din viata de zi cu zi.
Umorul ne ajuta sa avem o perspectiva diferita asupra situatiilor, care in mod obisnuit sunt vazute ca “fara iesire”, este de ajuns sa schimbam modul negativ de a gandi si modul in care ne raportam la ceea ce facem.
Majoritatea problemelor beneficieaza de o rezolvare usoara si la indemana noastra, prin inlocuirea ideilor irationale cu unele rationale.
De cele mai multe ori tindem sa luam viata prea in serios si sa exageram importanta unor detalii nesemnificative.
Stiai ca in timpul unei crize de ras….
- capacitatea de schimb respirator este multiplicata de patru ori;
- are loc o eliminare mai rapida a toxinelor, a zaharurilor, a grasimilor si a colesterolului;
- datorita incordarii muschilor abdominali, se rezolva problemele de constipatie;
- se accelereaza producerea de sucuri gastrice si de enzime necesare digestiei;
- are loc o stimulare a catecolaminelor - hormoni insarcinati cu alertarea anticorpilor dispusi cu apararea organismului contra virusilor si a microbilor;
- creste secretia de endorfine (hormonii placerii si ai bunastarii), ele au o actiune antidepresiva.
- este stimulata serotonina, care controleaza somnul, inlatura gindurile negre, elimina tensiunea si micsoreaza stresul;
- disconfortul dat durerea fizica se micsoreaza pana la disparitia totala.
Sta in puterea omului sa se simta bine in propria piele.